Uncategorized

PVV heeft nieuwe held nodig!


jefferson smith gespeeld door james stewart

Geert Wilders maakte de afgelopen maand bekend dat hij slechts in twee gemeenten deel gaat nemen aan de verkiezingen van komend jaar. Alleen in Den Haag en in Almere zal de Partij van de Vrijheid op de kieslijst prijken. Wilders zegt bang te zijn voor ‘LPF-achtige toestanden’ en wacht liever op de provinciale statenverkiezingen van 2011. Is dit terecht?

Wilders geeft in de media aan dat het moeilijk is om goede kandidaten te vinden. De kwaliteit van de meeste aanmelding zou niet goed genoeg zijn en de mensen zijn vaak onervaren. Hij zoekt mensen die de stabiliteit van de partij waarborgen. De vraag is echter of deze argumenten wel helemaal kloppen.

In potentie moeten er namelijk genoeg kwaliteit hoogstaande personen te vinden zijn onder zijn kiezers. Het belangrijkste punt dat de potentiële PVV bestuurders missen, is ervaring. Maar juist voor een partij als de PVV die predikt dat er een nieuwe wind door de raadszalen moeten waaien, hoeft dit geen probleem te zijn. In de film ‘Mr. Smith Goes to Washington’ uit 1939 is goed te zien hoe ervaring een goed politicus ook in de weg kan staan.


beelden uit de film ‘mr smith goes to washington’ (1939)

In deze film wordt de jonge Jefferson Smith, gespeeld door James Stewart, gekozen tot senator en wordt hij naar Washington gestuurd. Hij komt terecht in een systeem dat aan elkaar hangt van corruptie, lobby’s en conservatisme. De oude senatoren proberen echter alleen maar hun eigen herverkiezing zeker te stellen. Al snel komt Smith hier tegen in opstand en probeert hij zijn eigen plannen door te zetten.

De zwart-wit film werd in 1939 gemaakt door regisseur Frank Capra en won één Oscar voor het beste verhaal (best writing, Original story). Het verhaal zorgde bij de première voor nogal wat opschudding omdat de Amerikaanse senators vonden dat hun reputatie ten schande werd gemaakt. In een aantal landen waaronder Nazi-Duitsland en Sovjet-Rusland werd de film zelfs verboden.

Ook nu is het nog leuk om de film te bekijken, ondanks dat het verhaal wat langzamer is dan we tegenwoordig gewend zijn. Het tijdsbeeld is aandoenlijk en het verhaal blijft grappig en ontroerend. Hier en daar een tikje voorspelbaar, maar toch nog altijd de moeite van het kijken waard.

Ondanks dat de film natuurlijk dingen erg uitvergroot en de politieke situatie in Nederland niet zo corrupt is, kunnen we toch wat van de film leren. Het toont namelijk perfect hoe politici zo in het wereldje verstrikt kunnen raken dat ze vergeten wat hun oorspronkelijke doel was. Ze komen steeds verder van de samenleving af te staan en vergeten hun achterban. Juist daarom kunnen nieuwe mensen buitenaf die de politiek instappen het verschil maken. Zij zijn nog fris.

Wilders zou daarom minder bang moeten zijn om onervaren mensen te rekruteren. Natuurlijk moet de kwaliteit goed genoeg zijn, maar waar leg je de grens? Op dit punt blijkt dat Wilders inderdaad al te lang in de politiek te zitten. Hij maakt dezelfde fout als de oude garde uit de film.

Ook Wilders lijkt het herhalen in 2011 van het goede resultaat van de Europese verkiezingen belangrijker te vinden, dan het veranderen van het beleid in veel steden nu. De PVV heeft zijn eigen Mr. Smith nodig, die de kiezer weer op 1 zet!

De film ‘Mr. Smith Goes to Washington’ is gratis online te bekijken via Google Video (HIER).

7 reacties op “PVV heeft nieuwe held nodig!

 1. P.H.M. van de Kletersteeg

  Ikke dan maar kandidaat?

 2. Ben het voor het eerst geheel met Wilders eens. En waarschijnlijk voor het laatst.
  Opkomende partijen trekken veel "allerhande" aan.
  Niet alleen geen ervaring, maar vaker geen niveau, en met een bedenkelijk (politiek) verleden.
  Slechte raadsleden kunnen hem in de aanloop naar de TK verkiezingen alleen maar opbreken.
  Denk aan LPF/Leefbaar-fracties in gemeenteraden.
  Ze vochten meer tegen elkaar dan tegen de heersende klasse.
  Wilders wil vooral macht in de TK.
  Hij is een kiene strateeg.
  HELAAS.

 3. Geen domme zet van Wilders, maar je vergelijking dat nieuwe politiek en ervaring niet samengaan was een eyeopener voor mij.
  Aanbevolen, de film op mijn pc, ik weet niet of ik dat ga trekken.

 4. Ik ben vóór P.H.M. van de Kletersteeg als kandidaat voor de PVV, wat mij betreft op alle belangrijke posities die beschikbaar zijn.
  Met dat niveau zal het snel afgelopen zijn met de PVV, en dat is goed nieuws voor de meerderheid van de Nederlanders.
  Laten we een lobby starten om Kletersteeg te nomineren als belangrijk bestuurder van de PVV. Trouwens dan doen we dat ook voor janplezier en Ruud zweistra en nog een paar anderen. Kijken hoe ze het doen als echte bestuurders. Maar wel daarna afrekenen op de resultaten natuurlijk. Dat wordt lachen.

 5. cor verhoef

  @Jbourbon,
  Ik doe mee met die lobby. Ik vind lachen leuk!

 6. Smokey Robbinson

  Bedankt voor je blog, je visie en de film, die ik a.s.a.p. ga bekijken.
  Zo jong had ik James Stewart nog nooit gezien.

 7. Jeroen de Baaij

  Mijn dank aan allen voor de reacties. Ik begin langzaam weer een beetje op gang te komen en hoop binnenkort weer de tijd te hebben om sneller te reageren en meer bezoeken en uw blogs af te leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: