Uncategorized

Daedalus en Icarus … Herschreven

Was het niet Ovidius die ons vertelde van Daedalus. De man die zich opgesloten wist in Kreta en ervan droomde om te vliegen. ‘Ontsnapping is misschien niet mogelijk via het water’, zei hij, ‘maar de lucht is open en via die weg zullen we gaan.’ Alle voorbereidingen werden getroffen en een verenpak werd vervaardigd.

Maar Daedalus was niet alleen. Daedalus had een zoon. Deze zoon, Icarus, wilde ook wel vliegen. Hij zou zijn vader in het voetspoor volgen en met zijn eigen verenpak de droom van Daedalus bewerkstelligen. Want zou het niet heerlijk zijn om op de lucht te zweven? En hoe zou de wereld er van boven uit zien?

Daedalus was een goede vader en overlaadde zijn zoon met verstandige adviezen. ‘Blijf weg van het water, want dit zal je vleugels verzwaren. Blijf weg van de zon, want deze zal je vleugels verbranden.’ Icarus luisterde goed en beloofde zijn vader op te letten. Maar in zijn jeugdig enthousiasme begon hij rond te vliegen en vergat hij de goede raad.

Steeds verder kwam hij bij de zon en de was die zijn vleugels bij elkaar hield, smolt. We weten wat er met Icarus gebeurde. Hij bewoog nog steeds zijn armen, maar de veren lieten los. Hoog uit de lucht viel hij naar beneden. De tranen van Daedalus ten spijt, stond hij nooit meer op. Zijn jeugdig enthousiasme werd hem fataal en Daedalus’ droom viel in duigen.

Ovidius noemde zijn protagonist Icarus. De hoofdrolspeler van deze week heet Laura. Laura wil niet vliegen, nee, Laura wil zeilen. Haar ontsnapping is niet mogelijk via de lucht, maar het water ligt voor haar open en via die weg wil ze gaan. Alle voorbereidingen werden getroffen en een zeilboot werd vervaardigd.

Ook haar Daedalus, eveneens haar vader, had de droom de wereld rond te zeilen. En ook Laura zou de droom van haar vader waarmaken. Verstandige adviezen werden gegeven en Laura beloofde haar vader om goed op te letten. Maar hoe zit het met Laura’s jeugdige enthousiasme?

Of ook Laura in de zee zou verdwijnen evenals Icarus, zullen we voorlopig niet te weten komen. Er kwam onverwacht een nieuw personage in het spel, de kinderbescherming. Laten we dit personage voor het gemak Hera noemen, godin van het gezin. Maar tevens de godin van de lucht en de hemel. Deze Hera dus, door Ovidius niet beschreven, verscheen afgelopen week plots op het toneel.

Hera kende de gevaren van de lucht en herkende het enthousiasme van onze Icarus. Hera wilde Icarus tegenhouden om haar te beschermen voor het water. En Hera kreeg gelijk, voorlopig tenminste. Onze Icarus moet achter blijven, ondanks de aanmoedigingen van Daedalus om uit zeilen te gaan.

Hoe deze hedendaagse versie van Daedalus en Icarus zal aflopen, kan Ovidius ons niet vertellen. Heeft Hera zo een té vroeg einde van onze jonge Icarus weten te voorkomen? De toekomst zal het leren.

 

Muziek: Philip Glass – Metamorphosis
Schilderij: Carlo Saraceni – de Val van Icarus

Gebaseerd op: Ovidius – Metamorphoses
Nieuws: Laura Dekker voorlopig niet op wereldreis 

7 reacties op “Daedalus en Icarus … Herschreven

 1. Goed herschreven,Kid!

 2. De prelude is sprookjesachtig mooi
  en brengt mij in vervoering,
  maar dan het vivace
  wat mij uit mijn vetgetelheid rukt.
  Het The Reader gekeken.
  hij 15 zij 43.
  Ze noemt m tot aan haar suicide `kid.`
  vandaar.

 3. Mooi stuk heb je geschreven.

 4. Smokey Robbinson

  Jerome, wat een fraaie come back en compilatie van verleden, heden en toepasselijke muziek. Het verhaal van Icarus, die naar de zon wilde vliegen, blijft een mooie klassieker.
  Ja, de toekomst zal het leren… zo eindigt ook mijn blog.
  Laura zal zeilende in elk geval niet uit de lucht kunnen vallen of haar zeilen verbranden, maar haar geplande reis kan wel in het water vallen:))

 5. Okay, een vijfde reactie dan. 😉
  Prima en relevant verhaal.

 6. Integere muziek bij een liefdevolle vertelling van de actualiteit gemengd met ‘historische’ mythen…
  Mooi Jeroen!

 7. Jeroen de Baaij

  peterv, bedankt!
  moisson, ook dank aan u!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: