Uncategorized

Confituur volgens Eeuwenoud Recept

Iedereen weet dat zelfgemaakte confituur lekkerder is, dan het potje dat je koopt in de winkel. Het eeuwenoude familierecept kan immers niet overtroffen worden door een namaaksel van een grootfabrikant. Als de geur van de vruchten weer door de keuken trekt, gaan de gedachten als vanzelf terug naar vroeger. De tijd dat alles nog beter was en moeders nog tijd hadden om zelf jam te maken.

Deze sfeer tref je aan in de film ‘Confituur’ van de Vlaamse regisseur Lieven Debrauwer die in 2004 op het filmfestival van Venetië in première ging. Maar wel met een scherp randje, want de oubolligheid wordt volledig over de top doorgevoerd waardoor een bijna kitsch effect ontstaat. De ultieme sfeer voor een humoristische film.

Het geheel speelt zich af in een kleine Vlaamse dorpgemeenschap en handelt over een echtpaar dat hun huwelijksjubileum viert. De man, Tuur, loopt echter halverwege weg van zijn eigen feestje en blijkt de volgende dag bij zijn zus te zitten, dit tot ergernis van zijn andere zus, Gerda, die bij hem inwoont. Zijn vrouw, Emma, is echter niet van zins Tuur terug te halen en probeert het gewone leven zo goed mogelijk door te laten gaan.

Het is het begin van een verhaal dat vaart op ongemakkelijke situaties die ontstaan in de leegte die Tuur achter heeft gelaten. En dat levert een komische film op waarin de relaties tussen de hoofdpersonen sterk onder druk komen staan. Maar onderhuids blijft de kijker toch voelen dat ze allemaal veel van elkaar houden en de vele emoties het gevolg zijn van de machteloosheid van de hoofdpersonen.

En daar ligt de kracht van de film. Het is een namelijk gewoon een ‘lieve’ film. Dit is niet bedoeld als grappige verwijzing naar de voornaam van de regisseur, maar gewoon het eerste woord dat in me opkomt na het zien van de rolprent. Het is vertederend en verschrikkelijk herkenbaar door de huiselijke discussies.

Het komisch hoogtepunt van de film is bereikt als de inwonende bedlegerige zus Gerda zich boos maakt op Emma op de tonen van de Radetzky-mars. Een prachtige vondst van de regisseur. Maar de film kent ook gevoelige momenten. Het is een recept waarin drama en komedie perfect op elkaar zijn afgestemd.

De ‘Confituur’ die Lieven Debrauwer hier op het scherm brengt met rollen van Rick van Uffelen en Marilou Mermans, is dan ook erg de moeite waard. Geen jonge knappe acteurs in deze film, maar acteurs op leeftijd die ieder hun eigen (eeuwen)oude recept meebrengen. En juist dat maakt deze Confituur zo aangenaam.

6 reacties op “Confituur volgens Eeuwenoud Recept

 1. Johan HvD

  Tjonge, waarde heer Jeroen, die gouverneur-generaal Johann Josef Wenzel Anton Franz Karl Graaf Radetzky von Radetz komt ook vrijwel overal opdagen… 😉
  De film kende ik niet, maar ja, een mens kan nu eenmaal niet alles weten. Het lijkt me een mooie film. Jammer dat Dora van der Groen niet meedoet. Maar ik vraag mij af of zij nog leeft. (Ja, ze leeft nog, ze is al 82 jaren oud -of jong-!) Heb jij de film gezien?

 2. Smokey Robbinson

  Zelfgemaakte confiture, heerlijk!
  Leuke bijdrage Jerôme. Het lijken wel de jampotjes van "Bonne Maman" of zoiets met die roodgeblokte dekseldoekjes.
  Ik zag in het filmpje zowaar ook nog Jasperina de Jong.
  Moest even denken aan "Vader gaat op stap", dat liedje van Toon Hermans.

 3. Heerlijke recensie.
  Ik krijg zin in die film.
  Dank voor het delen.
  Met Jasperina de Jong.
  Oh man, dat is echt lekker.

 4. wat jezzebel zegt, een professionele recensie.

 5. Klaverblad

  Graag gelezen.

 6. Jeroen de Baaij

  Heer Johan, ik heb uiteraard de film gezien, anders zou ik niet durven er hier iets over te plaatsen. Zoals ik al schrijf is het een teder verhaal dat boeit van begin tot eind.
  Smokey, de jampotjes hebben idd wel iets weg van bonne maman, alleen de etiketjes zijn anders 😉
  Jezzebel, idd ook met Jasperina de Jong, het is echt een leuke film
  lebonton, bedankt voor het compliment, al vind ik professioneel net een beetje teveel eer.
  Klaverblad, mooi zo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: