Zonsopkomst en Zonsondergang (les Musées)

De lucht is oranje gekleurd in het Bois de Boulonge. In de verte kwaakt een eend en de ruisende wind beweegt de takken. Na een warme dag lijkt de verkoeling nu eindelijk zijn weg te vinden. De kleuren van de lucht zijn werkelijk prachtig. Van diep rood aan de horizon via oranje, geel, roze en paars naar donkerblauw in de hoogte.

Urenlang heb ik door het park gewandeld. Aan het begin van de avond nog een ijsje gegeten, later uitgebreid gekeken naar twee kinderen in een roeiboot in de vijver, maar vooral gelopen. Weg van de drukte van de stad, gezocht naar de eenzaamheid.Maar nu het opeens snel donker wordt, verlaat ik de park en ga ik op weg naar het Musée Monet-Marmottan. Het ligt een paar straten verderop en heeft een eenmalige avondopenstelling. De rij bij de deur valt mee en dus loop ik snel in de prachtige zalen van de 19e eeuwse villa. De houten vloer kraakt onder mijn voeten.

In het gebouw bevindt zich de grootste Monet collectie van de wereld en is verder aandacht voor andere impressionisten als Pissarro, Renoir, Degas en Sisley. Ooit was het allemaal eigendom van kunstverzamelaarfamilie Marmottan. Nu is het een prachtig museum aan de rand van Parijs, waarvan de meeste toeristen nog nooit gehoord hebben.

In de kelder ga ik zitten op een bankje. Voor mij hangt een doek van een haventje uitgevoerd in grijzig blauw. In het midden een rode zon, de weerspiegeling in het water. Op het bordje staat ‘Soleil Levant, Impression’. Monet op zijn best.

Ik weet niet hoe lang ik op het bankje heb gezeten. Maar voor mijn gevoel heb ik er uren gezeten. Ik bekeek een zonsopkomst van anderhalve eeuw geleden, minder kleurrijk dan de lucht van vanavond. Maar veel puurder en intenser. De nevel lijkt uit het doek te komen en langs je benen omhoog te trekken. Le Havre verplaatst zich naar Parijs.

De andere doeken bekijk ik vluchtig, ze zijn ook mooi, prachtig zelfs. Maar ik zal een andere keer terug moeten komen om er van te genieten. Het enige beeld dat achterblijft, is dat van een rode zon in het water. De impressie van een meester.

Musée Marmottan Monet
2 Rue Louis-Boilly, Metro Muette
Dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 (dinsdag 21.00).
Toegang kost 9 euro (5 euro gereduceerd)

Meer lezen.015

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Onbekend schreef:

    Hartstikke mooie plaat Jeroen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: