Uncategorized

Onterechte Winnaar Songfestival?

De toppers hebben niet de finale van Eurovisie songfestival weten te bereiken. Het mag nauwelijks een verrassing heten. De reden is uiteraard simpel, zowel liedje als artiesten waren niet goed genoeg. In een halve finale die de beste van de afgelopen jaren genoemd kan worden, konden de drie Nederlandse zwaargewichten geen potten breken.

De Nederlandse media schreven uiteraard over vriendjespolitiek van de Oostbloklanden. En toegegeven, er zijn inderdaad vreemde finalisten bij. Toch kon ik in dit deelnemersveld makkelijk tien deelnemers aanwijzen die beter waren dan onze Nederlandse toppers. Het liedje viel totaal weg tussen het geweld van de andere kandidaten.

Om nog maar niet te spreken over de uitvoering op het podium. Drie hangbuiken die een beetje lopen te schudden en met een lampje lopen te zwaaien. Het was totaal geen gezicht en dat terwijl het liedje juist heel dansbaar was. Dan kan je wel nòg dikkere vrouwen uitkiezen en die naast de toppers op het podium zetten, maar dat verdoezelt het probleem helaas niet.

Het was een terechte nederlaag. De winnaar van de avond kwam uit onverwachte hoek en wist alle 19 acts volledig weg te blazen. Het was namelijk Rusland dat wat mij betreft als sterkste uit de bus kwam. En dan doel ik niet op het verschrikkelijke presentatie duo, dat duidelijk hun LOI-cursus Engels nog niet had voltooid. Sterker nog, aan Frans waren ze nog niet eens begonnen.

Nee, ik doel op het geweldige podium waarop de artiesten hun kunstje mochten doen. Het was een overweldigend geheel van videoschermen dat ook nog eens fantastisch in het licht werd gezet. Ieder nummer zat ik weer te genieten van wat de vloer en de achtergrond me voorschotelden. En in tegenstelling tot eerder jaren, werd het ook nog eens perfect in beeld gebracht.

Maar het podium mag vooral tot winnaar worden uitgeroepen door zijn geweldige omvang. Volgens de altijd goedgeïnformeerde commentator Cornald Maas was het toneel zelfs het grootste in de volledige songfestivalhistorie. In mijn ogen is het vooral het meest ‘grootse’ podium door het dynamische spel van videoschermen en belichting.

Volgens de Eurovisieregels mogen er maar 6 mensen per land op het toneel verschijnen en deze konden nooit het totale oppervlak van het podium bestrijken. Hierdoor leken de acts als vissen die werden losgelaten in de oceaan. En ik keek als toeschouwer vanaf de duinen naar de zee. Ik zag geen vissen, alleen maar water.

Zo was het ook op het podium, de artiesten vielen nauwelijks nog op. Zelfs onze ‘gezellige’ toppers konden met hun massa de bühne niet aan. Dus ondanks dat Noorwegen met de eer is gaan strijken, was de echte winnaar al vanaf de eerste act bekend. 12 Points to Russia!

9 reacties op “Onterechte Winnaar Songfestival?

 1. AIiiijaaiii
  Geweldig lied!
  Vooral dat jammerhout!
  En die chocolade ogen!!
  Hij wón met z`n ogen!
  Dank voor je stuk,ik had het nog niet gehoord!

 2. O,wat schrijf jij negatief en kwetsend!
  Ben je zelf beeldschoon?

 3. Jeroen de Baaij

  Je kan de tekst opvatten als negatief en kwetsend, maar ook als een geweldig compliment voor de Russische podiumbouwers.
  Bovendien als de toppers echt een goed liedje en een goede performance hadden, dan had de vakjury ze wel naar de finale geloodst.
  Over onze Noorse winnaar kan ik je alleen maar gelijk geven, wat een prachtige ogen, ik was meteen verkocht 😉

 4. Klopt Jeroen, geen verrassing. Ik begrijp al die toeters en bellen niet om een liedje te moeten ondersteunen. Wat heet: de performances werden compleet ondergesneeuwd door de entourage. des tijds?
  Ik vind dat je hier een treffend stuk over hebt neergezet. Très bien!
  Comment ca va?Reactie is geredigeerd

 5. ron rozen

  Ik vond die jassen van bauxietafval maar niks.

 6. Jeroen de Baaij

  Summer, dank je wel, goed om te horen dat je het met me eens bent 😉 Ik denk overigens inderdaad dat het de tijdsgeest is, al proberen ze het tegelijkertijd tegen te gaan door de herinvoering van vakjury’s.
  Met mij gaat alles verder goed, dank je, met jou hoop ik ook?
  Ron, die jassen waren me niet eens meer opgevallen. Erg hè, hoe je er aan gewend raakt!

 7. Zo, heel dapper ben ik gaan luisteren naar het liedje op You Tube. Ik had het namelijk nog niet gehoord. Best een leuk deuntje en aardig gezongen, jammer van die saaie voorgekauwde bassen, hoempa,hoempa. Wat een dikke buiken inderdaad, valt wel ernstig op in die pakken. Misschien moeten ze van stylist(e) veranderen. Of eens wat rondjes gaan rennen? Beetje interessanter choreografie, misschien kunnen ze zich een keer opgeven voor Idols?
  Ja hoor eens, ik denk serieus mee, Nederland moet zich toch wel weer eens een keertje kunnen plaatsen. Anouk is afgehaakt, wie hebben we nog meer?Reactie is geredigeerd

 8. Meneer Opinie

  Net als Thera net het nummer op You Tube bekeken. Wat erg. En dat moet dan de creme de la creme van het Nederlandse lied zijn? Wordt het zo onderhand niet eens tijd dat Nederland daar gewoon voor bedankt, voor dat Songfestival? Echt talent komt er ook wel zonder het Eurovisiesongfestival.

 9. Ach, het Eurovisiegebeuren was leuk en aardig in het begin van zijn ontstaan. Naderhand is het verworden tot een spektakel dat nergens meer toe doet.
  Ik heb het altijd een vervelend gedoe gevonden.
  Aangezien ik ook deze keer niet gekeken heb, kan ik er niets over vertellen, Jeroen.
  Ik ga ook niet kijken op joetjoep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: