Parijs

Koninklijke Verkeersslachtoffers

Parijs heeft een roerige geschiedenis van Koninklijke verkeersongelukken. Al in 1131 kwam kroonprins Philippe om doordat zijn paard struikelde over een loslopend varken in de smalle straatjes van het middeleeuwse Parijs. Het meest recente voorbeeld is uiteraard het ongeluk waarbij prinses Diana om het leven kwam bij het tunneltje onder het Place d’Alma.Voor een onbekender ongeluk moeten we terug naar het roerige Frankrijk van de 19e eeuw. Na de revolutie van 1830 was er een nieuwe koning benoemd. Louis-Philippe, hertog van Orléans werd op de troon gezet en ging met zijn familie in het Tuilerieën paleis wonen. Het was op 13 juli 1842 dat zijn zoon, prins Ferdinand-Philippe, dit paleis verliet. Het was een warme zonnige dag en hij was op pad om de troepen te gaan inspecteren bij Saint Omer.

Rond 11 uur rijdt hij bij de Porte Maillot en voelt hij een enorme schok tegen zijn koets. Als hij probeert uit de koets te komen, wordt hij gelanceerd en raakt hij met zijn hoofd tegen het plaveisel. Hij wordt meegenomen naar een plaatselijke groentewinkel om een dokter naar hem te laten kijken. Maar het mag niet meer baten, hij overlijdt dezelfde dag op 32e jarige leeftijd.

De prins was populair bij het volk en dus rouwt de bevolking en de koninklijke familie om zijn dood. Koning Louis-Philippe besluit daarom een gedenkkapel te laten bouwen bij de Porte Maillot. In een neo-byzantijnse stijl werd het gebouw opgetrokken op de plek van de winkel waar hij uiteindelijk om het leven kwam.

In de kapel staat onder meer een prachtige sculptuur waarop we Ferdinand-Philippe zien in een stervenshouding met een engel boven zijn hoofd. Het is echter niet zijn grafmonument want hij ligt begraven in het familiegraf in Dreux. Verder zijn er in de kapel prachtige glas-in-loodramen en reliëfs. Maar in de loop der tijd is het ongeluk vergeten en de kapel minder belangrijk geworden.

Wat onbekend is tegenwoordig, is dat de kapel niet meer op zijn oorspronkelijke plek staat. Bij de herindeling van het Place de la Porte Maillot en de bouw van het conferentiecentrum in 1970, stond de kapel in de weg. En dus is het geheel steen voor steen 150 meter verplaatst naar zijn huidige positie naast de périferique.

Ook het ruiterstandbeeld van prins Ferdinand-Philippe dat ooit op het middenterrein van het Louvre stond, heeft in de loop der tijd moeten wijken. Het is na meerdere verhuizingen nu terug te vinden bij het Kasteel d’Eu in Normandië. Wel staat er nog in kopie in het naast Parijs gelegen Neuilly.

De vergeten kapel ter herdenking van prins Ferdinand-Philippe is dagelijks gratis te bezoeken aan het einde de Avenue de Ternes boven de périferique. En zo blijft Ferdinand altijd met het woelige Parijse verkeer verbonden, waar hij zelf het slachtoffer van werd.


Notre Dame de la Compassion
Herdenkkapel voor Prins Ferdinand-Philippe, Hertog van Orléans
Metro Porte Maillot

0 reacties op “Koninklijke Verkeersslachtoffers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: