Uncategorized

1829 – de Trein naar Liverpool


De treingekte brak uit in Engeland in het jaar 1829 toen een spoorwegmaatschappij uit Liverpool en Manchester een wedstrijd uitschreef. Men was op zoek naar de ideale locomotief voor het nieuwe spoor tussen de twee steden! Er werd een beloning van 500 pond uitgeloofd voor degene die de beste locomotief maakte. Tegenwoordig is deze competitie beter bekend onder de naam ‘the Rainhill Trials’.

Op 6 oktober 1829 hadden 5 kandidaten zich verzameld om zich een week lang te laten onderwerpen aan tal van tests. De ‘Cycloped’ was het ontwerp dat de eerste dag al afviel. Deze locomotief maakte gebruik van een paard op een band als aandrijving, maar moest al snel afhaken na een ongeluk met het paard.

De tweede die afviel was ‘Persverance’ die op weg naar het testterrein beschadigd was geraakt. Ondanks de reparaties lukte het de bouwers niet om de minimumsnelheid van 10 mijl per uur te behalen op de eerste testdag. Ze kregen nog 25 pond voor de moeite maar waren gediskwalificeerd voor de verdere tests.

Een sterke kandidaat was ‘Sanspareil’ die ondanks dat deze veel te zwaar was, toch mocht deelnemen aan de race. Deze logge locomotief viel uiteindelijk als derde af, omdat een cylinder kapot ging. Markant detail is dat deze cylinder was gemaakt door Stephenson, die zelf met de Rocket een eigen locomotief in de race had. Uiteindelijk kocht de spoorwegmaatschappij toch enkele locomotieven van de bouwers van ‘Sanspareil’. Maar omdat ze erg zwaar waren en dus geen hoge snelheden haalden, werden ze binnen 2 jaar doorverkocht.

De laatste afvaller was ‘Novelty’. Deze lichte locomotief behaalde met 31 mijl per uur de absolute topsnelheid van alle locomotieven die meededen. Maar ook deze locomotief moest vanwege technische problemen afhaken. Uiteindelijk waren er meerdere problemen, waardoor de locomotief uit de race moest stappen.

De Rocket die gemaakt werd door George Stephenson was dan ook de enige locomotief die alle proeven heeft doorstaan. Hij won de wedstrijd dan ook vooral op de duurzaamheid van zijn locomotief. Hij won de prijs met een locomotief die werkte met een stoommotor met twee cilinders en 25 koperen boilerbuizen. Door 25 buizen te gebruiken kon hij meer stoom creëeren en hogere snelheden behalen. De gemiddelde snelheid van de Rocket was 13mpu met topsnelheden van 24mpu.

De werking van de motor is mooi zichtbaar gemaakt door de BBC (http://www.bbc.co.uk/history/interactive/animations/rocket/index.shtml). Het ontwerp van deze stoomlocomotief zou jarenlang de wereld van de locomotieven bepalen. De spoorweglaatschappij ging de Rocket gebruiken als locomotief voor hun diensten en zo werd in 1830 de lijn Liverpool-Manchester geopend. Op de eerste dag was overigens al het eerste dodelijke slachtoffer te betreuren. Deze dode is de eerste in een lange geschiedenis van mensen die al dan niet moedwillig onder de trein zijn geëindigd.

De dood en de trein zijn dan ook al vanaf het begin met elkaar verbonden. Maar the Rainhill Trials zijn toch vooral een voorbeeld van de hang naar technische vooruitgang in de 19e eeuw. Het moet een prachtige competitie zijn geweest met een waardige winnaar!

2 reacties op “1829 – de Trein naar Liverpool

  1. antoinette duijsters

    Mooi verhaal uit een tijd dat de mensen nog niet het besef hadden, waar de technische vooruitgaang toe zou leiden.

  2. Johan HvD

    Al ben ik dan verzot op treinen en oude locomotieven, dit verhaal kende ik niet, heer Jeroen. Maar ja, eerlijk gezegd ken ik niet veel ‘technische kanten’ van treinen en locs…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: