er loopt een kindermoordenaar door de stad en zelfs na 8 vermoorde kinderen heeft de politie hem nog niet weten te pakken. de hele stad is in rep en roer en iedereen die maar naar een kind wijst, wordt als verdachte gezien. de politie maakt overuren en is in volle sterkte door de hele stad aanwezig om de moordenaar te vangen. hierdoor kunnen de dieven hun werk niet meer doen.

Dit is de basis van het verhaal van de film ‘M’ die in 1931 werd uitgebracht in de bioscopen. De van oorsprong Duitse zwart-wit film werd een groot succes. Het verhaal gaat verder als de inbrekers besluiten vervolgens in actie te komen. Ze gaan zelf op zoek naar de kindermoordenaar om ervoor te zorgen dat de politiemacht in de stad weer zal afnemen. Er ontspint zich vervolgens een spannend steekspel tussen moordenaar, dieven en de politie.

De film werd geregisseerd door Fritz Lang, een man die wist hoe hij een verhaalmoest vertellen. Lang kwam uit Oostenrijk-Hongarije en is naast M vooral bekend van Metropolis uit 1927. Na deze Duitse films ging Lang op de vlucht voor het Duitse naziregime (zijn moeder was van Joodse komaf) en via Parijs kwam hij in Amerika terecht waar hij in dienst zou treden van MGM.

De hoofdrol in ‘M’ was weggelegd voor Peter Lorre die op dat moment nog helemaal onbekend was in de filmwereld. Peter Lorre werd eveneens geboren in Oostenrijk-Hongarije, maar zou uiteindelijk carrière maken in Hollywood in films als Casablanca en 20.000 leagues under the sea.

Peter Lorre heeft als student en in het begin van zijn carrière les gehad van onder meer Sigmund Freud en Bertolt Brecht. M betekende zijn eerste filmsucces, waarna hij onder meer in een film van Alfred Hitchcock zou spelen. Die rol betekende zijn definitieve internationale doorbraak. Hij kreeg een eigen filmreeks waarin hij de rol van detective Mr. Moto zou vertolken.

Peter Lorre in M

In ‘M’ speelt Lorre de rol van de kindermoordenaar. De ontwikkeling van het karakter in de film is gelijk aan de zoektocht naar de moordenaar in de film. Zo lijkt Lorre in het begin geen bijzondere rol te spelen, de moordenaar lijkt eerder een type dan een karakter. Maar als de politie en de dieven dichter bij de moordenaar komen, krijgt Lorre meer ruimte om zijn rol diepgang te geven. Het simpele typetje verandert in een ongelukkige obsessieve man.

Omdat ‘M’ al uit 1931 stamt, is het copyright op deze film verlopen en is de film in het publieke domein terecht gekomen. In het huidige internettijdperk betekent dit, dat de film gratis en voor niets on-line te bekijken is of zelfs helemaal te downloaden. Een absolute aanrader! U zult de Duitse versie met Engelse ondertitels hier vinden: M – Eine Stadt sucht einer Moerder

de Dievenbende uit M

Ik wens u veel kijkplezier!

6 reacties op “M

 1. een wervend betoog.
  en ja, peter lorre ken ik natuurlijk als mr. moto.

 2. Tegenwind

  Goeie Tip en leuk dat je weer terugbent?

 3. En ook ik ken Peter Lorre, van de jaren stilletjes dus..Goede tip, eens kijken of ze de film bij bol.com hebben, want downloaden is tegen mijn principe!

 4. Jeroen de Baaij

  Bedankt voor jullie reacties, allemaal! Ik ben benieuwd wat jullie van de film gaan vinden

 5. kuifje simon

  M’n opa vond ‘M wel wat 😉

 6. Zich van Verre

  Ja, die film heeft wel indruk op me gemaakt als knaap. ‘Will nicht, muss aber.’ Slagschaduwen op straat. En fantastisch dat je hem hier linkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: