Parijs

Ook Daarom: Chartres!

Wie het over Chartres heeft, spreekt over de kathedraal. Dit Gotische bouwwerk met zijn onovertroffen glas-in-loodramen staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Maar naast de kathedraal die boven de stad uitsteekt, zijn er nog andere prachtige plaatsen die Chartres zo de moeite waard maken! Ik geef u 3 andere goede redenen voor een bezoek aan ChartresDe Oude Stad
In het benedendeel van Chartres liggen aan het kleine riviertje de Eure talloze middeleeuwse vakwerkhuizen. Oude stenen bruggetjes brengen je naar de andere kant en geven je mogelijkheid uit te kijken over het water. Het is een uiterst pittoresk gezicht, waardoor je je kunt voorstellen hoe de mensen hier geleefd moeten hebben.

Maar ook als je vanaf de Eure één van de trappen omhoog neemt, kom je prachtige straatjes tegen met eeuwenoude huizen. Zoals het ‘Huis van de zalm’ op het Place de la Poissonoire dat vlak achter de openluchtmarkt ligt. Maar ook de kasseienstraatjes zoals de Rue des Ecuyers zijn erg de moeite waard. De gemoedelijke sfeer lijkt rechtstreeks uit de middeleeuwen te zijn meegenomen. Mensen zijn vriendelijk en groeten beleefd.

Musee des Beaux Arts
Vlak achter de kathedraal is een groot terras waar je bij mooi weer een prachtig uitzicht hebt over het Eure-dal. Hier ligt ook het plaatselijke museum der schone kunsten dat in het oude bisschoppelijk paleis gevestigd is. De houten vloeren kraken al bij binnenkomst en zorgen voor de authentieke sfeer die door heel het museum hangt.

In het museum vinden we werken van onder meer Fragonard, Zurbaran en Reni. Maar het meest bijzondere deel van de collectie is misschien wel de het moderne deel dat gewijd is aan Maurice de Vlaminck en Chaim Soutine, die beiden in deze streek gewerkt hebben. Het museum heeft eveneens de gemoedelijke sfeer uit het dorp mede doordat de collectie een beetje een allegaartje is. Maar dat doet niks af aan de kwaliteit van de individuele stukken.

Maison de Picassiette
Helemaal aan de rand van Chartres, maar toch te voet te bereiken, ligt het Maison PIcassiette. Dit is het voormalige woonhuis van de naïeve kunstenaar Raymond Isodore. Deze man heeft gedurende zijn leven het hele huis en de hele tuin van binnen en van buiten met mozaïeken versierd die bestaan uit scherven.

Het is een kleurrijk en vrolijk geheel dat een enorm werk geweest moet zijn. Het is dan ook een wonderbaarlijke ervaring om rond te lopen in het levenswerk van een kunstenaar, te genieten van de kleur en de afbeeldingen en tegelijkertijd te beseffen dat de man hier daadwerkelijk gewoond heeft. Het is alsof je rondloopt in een soort sprookje.

Zo ziet u dat Chartres veel meer is dan alleen een Kathedraal en dat op slechts 1 uur treinen vanaf Parijs!

Het Musée des Beaux Arts is dagelijks geopend van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 (zomers 18.00). Entreekosten zijn 3 euro (1,50 gereduceerd, onder 18 jaar gratis).

0 reacties op “Ook Daarom: Chartres!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: