Uncategorized

WEBMUSEUM – Edouard Manet

De grote musea in de wereld hebben vaak veel meer werken dan ze kunnen tonen. Talloze schilderijen liggen daarom opgeslagen in kelders en depots, zonder dat ze aan het publiek getoond worden. In het ‘Webmuseum’ haal ik enkele van deze doeken tevoorschijn en geef ze de aandacht die ze verdienen.

Clair de lune sur le port de Boulogne
Edouard Manet
1869, Olieverf op Linnen
Musée d’Orsay, Parijs (niet permanent tentoongesteld)

Over het Doek
‘Clair de lune sur le port de Boulogne’ is een werk dat door Manet geschilderd werd in het Noord-Franse Boulogne-sur-Mer. De familie Manet had hier een appartement waar Edouard de zomer doorbracht. Op het doek zien we vissersbootjes in de haven van het dorp bij maanlicht. Volgens sommigen is Manet voor dit doek geïnspireerd door Rembrandt vanwege de wijze waarop Manet het licht gebruikt om bijvoorbeeld het groepje kinderen op de voorgrond te benadrukken.
Het doek werd in 1911 eigendom van de Franse staat en werd onderdeel van de collectie van het Musée d’Orsay. Doordat het in dit museum geen onderdeel is van de permanente collectie wordt het doek momenteel regelmatig uitgeleend voor exposities. In 2004 was het doek bijvoorbeeld te zien in het Amsterdamse Van Gogh Museum als onderdeel van de tentoonstelling “Manet and the sea”.

Over de Kunstenaar
Edouard Manet werd in 1832 geboren in Parijs. Nadat hij terugkwam van een zeereis naar Rio de Janeiro, ging hij op 18-jarige leeftijd als leerling in dienst bij Thomas Couture en werd kopiist van oude meesters in het Louvre. Hij maakt reizen naar onder meer Italië, Spanje en Nederland en komt zo in contact met oude meesters. Dezen zouden hem zijn hele loopbaan inspireren.
Na een paar kleine succesjes in de Parijse salon begint hij zich af te zetten tegen het kunstenaars establishment en veroorzaakt een rel met le Dejeuner sur l’Herbe. Het doek is geïnspireerd op onder meer Raphael en Titiaan en toonteen naakte vrouw met twee mannen die strak in het pak zitten. Het doek breekt met het academische classicisme en maakte de weg vrij voor de vernieuwingen van de latere impressionisten.
Manet zelf kan nauwelijks tot de impressionisten gerekend worden ondanks dat ze elkaar wel geïnspireerd hebben. In het tweede deel van zijn carrière raakte Manet bevriend met onder meer Renoir, Monet en Degas. Eerder al onderhield hij een sterke vriendschapsband met Emile Zola. Op 51 jarige leeftijd zou Manet in Parijs overlijden aan een hersenziekte.

14 reacties op “WEBMUSEUM – Edouard Manet

 1. antoinette duijsters

  Dit schilderij van Manet kende ik nog niet, zo zie maar hoe belangrijk het is dat kunstwerken regelmatig getoond worden.

 2. Weer zeer geboeid gelezen

 3. Aad Verbaast

  Mooi verhaal. Het doek zal niet tot mijn favorieten gaan behoren. Te sombertjes..
  Alhowel de maansfeer wel goed gepakt is.

 4. Theodorus

  In eerste instantie dacht ik Maris of Breitner, maar ook die fransen konden somberen.

 5. @ Dit schilderij was mij tot dusver niet bekend. Mooi is het zeker, met die schemerige vroege avondsfeer, de volle maan en de wolkenflarden er voor langs.

 6. Johan HvD

  Waarde Heer Jeroen, het is weer een genot uw bevindingen te mogen aanschouwen!
  Neen, ook ik kende de schildering niet. Het heeft wel iets weg van Caravaggio. Wellicht is het evneens uit de tijd van De executie van keizer Maximiliaan?

 7. Theodorus

  JHvD, is duidelijk geen kenner, wel een liefhebber.

 8. Jeroen de Baaij

  Antoinette, ik kwam het doek ook toevallig tegen, kende het ook nog niet!
  Paco, bedankt!
  Aad, het is door het kleurgebruik inderdaad erg sombertjes geworden, maar toch vind ik het erg mooi, onder meer de de vragen die het oproept, zoals waar zijn die kinderen naaropweg zo midden in die donkere nacht?
  Theodorus, ook Manet kon idd somberen en dat terwijl het toch midden in de zomer is gemaakt!
  Summer, die wolken vind ik inderdaad erg mooi, ze bepalen de hele sfeer van het schilderij!
  Johan, Het doek is inderdaad uit de tijd van de executie van Maximiliaan, dat doek is 2 jaar eerder gemaakt!

 9. Ik vind het een heel mooi schilderij eigenlijk, ik kende het ook niet. Het doet me inderdaad aan de techniek en schilderwijze van Rembrandt denken. Ik word juist erg geboeid door hoe met licht en donker gewerkt, gespeeld en gevarieerd wordt. Dat maakt dat ik niet eens zo naar het "plaatje" kijk maar meer naar dat aspect, de sfeer. Omdat ik ook weet hoe moeilijk en knap het dus is.
  Hartelijke groet, Coby

 10. Een heel mooie sfeer én mooi blog.
  Groet,

 11. Jeroen de Baaij

  Coby, ik denk dat je helemaal gelijk hebt, de sfeer is geweldig op dit doek!
  Pierre, bedankt!

 12. Leuk om weer wat van Manet tegen te komen: ik heb een tijd terug een aantal bijdragen gewijd aan Dejeuner sur l’herbe (zie mijn infoblokken). Ik kende het doek dat je beschrijft niet, waarschijnlijk niet tentoongesteld toen ik in Musee d’Orsay was 🙂 En helaas moet ik constateren dat ik een hoop gemist heb (in 2004)….

 13. Jeroen de Baaij

  Solvejg, leuk om van jou een reactie te ontvangen, ik was uiteraard bekend met jou bijdragen over Dejeuner sur l’herbe, maar dankzij jouw reactie hier heb ik ze nog eens herlezen!

 14. Inderdaad, kijk aan.. deze had ik gemist…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: