Parijs

de Wereldtentoonstelling van 1900

Op 15 april 1900 opende onder de Eiffeltoren de wereldtentoonstelling van 1900. Parijs was voor de vijfde maal gastheer van dit evenement en probeerde de vier eerdere keren te overtreffen. Het middelpunt van de tentoonstelling was weer het Champ de Mars, maar deze keer werd dit uitgebreid naar de randen van de Seine, waardoor de ingang van het terrein op het Place de la Concorde kwam te liggen.

In 1889 werd de Eiffeltoren neergezet voor de tentoonstelling van dat jaar en ook in 1900 was de toren weer het middelpunt van de tentoonstelling. Toch werd er ook nu weer veel gebouwd, zo werd het Palais d’Industrie dat was neergezet voor de expo van 1855 vervangen door het Grand Palais en het Petit Palais. Dit tweetal werd het middelpunt van het kunstgeoriënteerde deel van de tentoonstelling. Er waren werken te zien van gevestigde namen als Rodin, Ingres, Delacroix en Renoir, maar ook jonge kunstenaars waaronder Picasso werden tentoongesteld.

Maar het ging bij de tentoonstelling natuurlijk om het tonen van nieuwe technieken en uitvindingen. Zo werd er een enorme telescoop gepresenteerd in het Palais d’Optique op Champ de Mars van maar liefst 60 meter lang, die na de expositie onverkoopbaar bleek. Andere uitvindingen waren de Diesel motor, een ‘bewegende stoep’ (rolband) en film met geluid.


de ingang van de tentoonstelling op het place de la concorde (links) en het gare d’orsay (rechts).

Op transport gebied waren er ook grote ontwikkelingen. Zo werd speciaal voor de ontsluiting van de tentoonstelling het Gare d’Orsay gebouwd, dat we nu beter kennen als het Musée d’Orsay. Bovendien werd tijdens de tentoonstelling de eerste metrolijn van Parijs in gebruik genomen. Op 19 juli werden de eerste reizigers vanaf het Place Etoile naar Trocadero vervoerd.

Een onderdeel van de expositie dat vandaag de dag liever vergeten wordt, is de Neger tentoonstelling, waarbij de gekleurde medemens aan het volk getoond werd. Hierbij werd gesproken van de positieve effecten van de afro-amerikanen op de Amerikaanse samenleving, maar was tevens een racistisch geluid te horen.

De wereldtentoonstelling van 1900 was niet alleen een feest der techniek en kunst, maar ook een sportief evenement. De tweede versie van de moderne Olympische spelen werd namelijk gehouden tijdens deze tentoonstelling. Verspreid over 5 maanden werden naast de traditionele atletiek onderdelen ook sporten als Cricket, Polo, Rugby en Golf beoefend. De aandacht voor de spelen was niet echt groot, doordat de rest van de tentoonstelling veel bezoekers trok.


een blik op de esplanade des invalides (links) en het nagebouwde middeleeuws parijs (rechts) rond 1900.

Bijzonder op de tentoonstelling was ook dat de organisatie aan de Seine een heel stuk Middeleeuws Parijs liet opbouwen. Het lijkt een beetje heimwee naar de oude stad van Parijs, die door Baron Haussman in de vijftig jaar daarvoor bijna geheel was platgegooid. Hiermee werd uiting gegeven aan het gevoel van veel Parijzenaars dat hun Parijs verdwenen was.

Met 50 miljoen bezoekers was de wereldtentoonstelling een groot succes en werd er zelfs winst gemaakt door de organisatie. De expositie heeft bovendien talloze sporen achter gelaten in het hedendaagse Parijs. Het Grand Palais, Petit Palais, Musée d’Orsay en de Pont Alexandre III behoren immers nog altijd tot de hoogtepunten van de bezienswaardigheden in de stad.

Maar niet alleen in Parijs zijn de sporen van de tentoonstelling te vinden. De Belgische koning Leopold was zo enthousiast door wat hij gezien had op de wereldtentoonstelling dat hij het Japanse paviljoen over liet brengen naar Brussel. Hier werd de toren verder verfraaid door architect Alexander Marcel.

Nooit zullen we meer kunnen ervaren hoe het er in 1900 geweest moet zijn. Maar de resten die nog te vinden zijn in de stad en de foto’s geven toch een idee van de geweldige grandeur die de wereldtentoonstelling gehad moet hebben.

16 reacties op “de Wereldtentoonstelling van 1900

 1. Zeer de moeite waard, dit blog

 2. Theodorus

  Zeer interessant dit blog. Parijs organiseerde ook nog de Olympische Spelen. Leuk is vooral dat middeleeuwse gedeelte. En de Pont Alexandre III is altijd nog één van de mooiste bruggen.

 3. Aad Verbaast

  Mooi verhaal. Wereldtentoonstellingen zijn onderhad flink verwaterd vergeleken met dit spektakel.
  Nog een aardige anecdote van deze tentoonstelling. De flatulist http://en.wikipedia.org/wiki/Le_Petomane trok op de wereldtentoonstelling volle enthousiaste zalen. Hij kon al scheten latend de Marseilaisse ‘zingen’. Het waren andere tijden..

 4. Mooi blog. Parijs, ooit het centrum van de wereld. Lijkt me heerlijk om daar te wonen.

 5. Maria-Dolores

  geweldig! zag op de laatste foto dat er toen ook al een soort bateaux mouches waren.

 6. Johan HvD

  U weet steeds weer te verrassen, mon cher Monsieur Jerôme!
  En ja, die telescoop zou ik best wel willen hebben. Dan valt er vanuit mijn raam wereldwijd te genieten…

 7. Jeroen de Baaij

  Iedereen weer bedankt voor de leuke reactie!
  Theodorus, de Pont Alexandre III is absoluut de mooiste van Parijs.
  Aad, bedankt voor je prachtige anekdote over de wereldtentoonstelling, die kende ik nog niet!
  Pierra, het is ook heerlijk om in Parijs te wonen, al lijkt Italie me ook niet verkeerd!
  Maria-Dolores, dat was me niet opgevallen, maar daar lijkt het idd wel op!
  Johan, bij mijn weten wordt de telescoop nog altijd bewaard in het Parijse ‘observatoire’, wel gedemonteerd helaas.

 8. Ingrid van den Bergh

  Bij deze blogtitel moest ik denken aan wat ik las in de partituur van het Requiem van Fauré, dat ik momenteel instudeer met het koor waarin ik zing.
  In de inleiding stond dat de derde versie van dit werk (de versie met groot orkest) werd uitgevoerd tijdens deze tentoonstelling, in het Trocadéro Palce, o.l.v. dirigent Taffanel.
  Mooi weerzien (je foto) met het Musee d’Orsay met zijn rosetten.

 9. A C T U A L I T Y- D I S C U T A N T E S

  Het Atomium in Brussel 1 9 5 8
  Alweer ruim vijftig jaar geleden!!
  Die komt een beetje in de Buurt
  van wat er toen in Parijs gebeurde..
  Meneer weer een mooit Informatief
  Blog…
  au révoir Joshua

 10. Jeroen de Baaij

  Ingrid, wat een toeval! Het palais trocadero was overigens al eerder gebouwd dan 1900 en werd later afgebroken om plaats te maken voor het huidige Palais de Chaillot.
  Joshua, ik zal kijken of ik ook eens een keer een blog aan Brussel 58 kan wijden!

 11. Ton Veringa

  Hallo,
  Is er ergens een deelnemerslijst van de wereldtentoonstelling te krijgen?
  Ik heb begrepen dat mijn overgrootvader met een schoolklok daar een (tweede)prijs heeft gewonnen.
  Helaas kan ik er niets over vinden. Misschien weet iemand mij te helpen.
  groet Ton

 12. Ergens een deelnemerslijst te verkrijgen?????

 13. Pingback: Moderne inboorlingententoonstellingen: lering, vermaak ende racisme — C L O S E R

 14. Is er ergens een deelnemerslijst van deze Nederlandse inzendingen wereldtentoonstelling 1900 Parijs te krijgen?

  • Hoi Ton, ik ben hier ook naar opzoek, met name mbt de expositie van Nederlandse kunstenaars in het Grand Palais. Mij is verteld dat dit in het Nationale Archief in Den Haag te vinden is. Brieven over inzendingen en de commissie die hiervoor verantwoordelijk was. Mocht je er toevallig naartoe gaan..laat het me weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: