Onder de Loep

de Magie van Monet

Het hierboven getoonde schilderij heet “Printemps” en is in het voorjaar van 1886 gemaakt in Monet’s tuin in Giverny. De twee vrouwen die in het gras zitten tussen de ‘bebloesemde’ bomen zijn waarschijnlijk Monet’s tweede vrouw Alice en zijn stiefdochter Blanche. Het werk is één van de onbekendere landschappen van Monet, maar van een ongekende schoonheid.

Het werk van Monet wordt gekenmerkt door een grote hoeveelheid licht. Hij bereikt dit door te werken met hele zachte kleuren, waarbij wit misschien wel Monet’s favoriete ‘kleur’ is. Ook in zijn ‘Printemps’ vinden we het wit terug in de bloesem van de bomen, het hoge gras op de achtergrond en natuurlijk de jurk van de dame op de voorgrond.

Het schilderij is in de openlucht geschilderd zoals Monet zijn meeste doeken buiten heeft gemaakt. Monet was één van de eerste kunstenaars die dit deed. Dit was mogelijk doordat er tubes verf op de markt kwamen die meegenomen konden worden. Monet was dan ook regelmatig buiten te vinden om de schoonheid van de natuur vast te leggen.


monet aan het werk geschilderd door manet (links) en sargent (rechts).

Monet is dan ook regelmatig afgebeeld terwijl hij in de vrije natuur zijn doeken staat te schilderen. Zo schilderde zijn goede vriend Eduard Manet hem terwijl hij aan het werk is in een bootje (links). Ook Monet’s vrouw Camille staat op dit doek. Tien jaar later werd Monet ook door John Singer Sargent vereeuwigd (rechts) , terwijl hij aan het schilderen was in een bos.

Hier linksonder is een doek te zien dat Renoir maakte in 1873 van Monet in Argenteuil. Naast de afbeelding van het schilderij van Renoir, heb ik een werk van Monet geplaatst uit hetzelfde jaar dat ook gemaakt is in Argenteuil. Mogelijk is dit het werk dat Monet aan het maken is op het schilderij van Renoir. Dit is natuurlijk een wilde gok, maar de doeken sluiten in ieder geval mooi op elkaar aan en zijn in dezelfde tijd gemaakt.


monet in zijn tuin in argenteuil door renoir (links) en ‘déjeuner’ gemaakt in argenteuil door monet (rechts).

Maar niet alleen Monet zelf was een bron van inspiratie voor andere kunstenaars, vooral zijn werk had grote invloed op de schilderkunst. Zijn korte penseelstreek, het felle kleurgebruik en de keuze van onderwerpen uit het dagelijks leven zorgen ervoor dat Monet veel navolging krijgt. Het zijn de fundamenten van het impressionisme.

Zo vinden we ook bij een goede vriend van Monet, Alfred Sisley, dezelfde technieken en landschappen. Ondermeer in het doek ‘Lisière De Forêt Au Printemps’ zien we een zelfde soort afbeelding als in Monet’s Printemps. Maar ook de Belgische kunstenaar Emile Claus bijvoorbeeld schilderde een boomgaard à la Monet in 1902. Het zijn slechts voorbeelden van de talloze kunstenaars voor wie Monet een inspiratie is geweest.


het voorjaar door de ogen van alfred sisley (links) en emile claus (rechts)


Monet’s Printemps is te zien in het Fitzwilliam Museum in Cambridge, Monet peignant dans son jardin à Argenteuil van Renoir hangt in het Wadsworth Atheneum Museum of Art in Hartford, Connecticut en Monet’s Déjeuner is te zien in het Musée d’Orsay. Claude Monet et sa femme dans son bateau-atelier van Manet hangt in de Neue Pinakothek in Museum en Sargent’s Claude Monet is te vinden in de Londense Tate Gallery. Sisley’s Lisière De Forêt Au Printemps is onderdeel van de collectie van het Musée d’Orsay in Parijs en Printemps au Verger van Emile Claus hangt in het Palais des Beaux-Arts in Lille.

Kunst onder de loep Kunstgeschiedenis Menu Zwartwit.011

 

13 reacties op “de Magie van Monet

 1. Fijn om met je mee te kijken. 🙂

 2. Heerlijk blog!

 3. antoinette duijsters

  Monet, ik krijg er geen genoeg van, het impressionisme is mijn favoriete kunststroming.
  Dus een blog naar mijn hart:-)

 4. Jeroen, een verfrissend voorjaarsblog door m.n. het eerste schilderij van Monet in frisse voorjaarskleuren.
  Bij Sisley denk ik aan pointillisme, maar nu begin ik te twijfelen…ik zoek het op.
  Een heel mooi schilderij vind ik nog steeds
  `l Impression du soleil levant.
  Opgezocht: sorry, bedoelde Signac.Reactie is geredigeerd

 5. Wel mooi; het voorjaar van de impressionisten.
  Ik ben helemaal weg van de kleine dagboekschilderijtjes ( vandaag 1 pagina in de VK) die Tijs, heet ze geloof ik, maakt al fietsend door Frankrijk.
  Prachtig en zeer oorspronkelijk.

 6. Aad Verbaast

  Mooi blog, en prachtig om ze zo naast elkaar te zien hangen.

 7. Jeroen de Baaij

  Leuk om te lezen dat jullie met deze schilderijen ook zo in de voorjaarsstemming raken, al helpt het weer van de afgelopen dagen natuurlijk ook en handje mee!
  Bedankt ook voor de verwijzingen naar Signac, Tijs en natuurlijk Monet’s l’Impression du soleil levant, die laatste is inderdaad een prachtig schilderij!

 8. Magie, inderdaad.
  Weet je dat Max Nordau, de prefascistische denker en auteur van "Entartung" / Ontaarding ( 1893) Monet een uitgesproken "ontaarde" schilder vond?
  Als ik tijd heb zoek ik de Nordau -citaten nog eens op, zij hebben een tragikomisch karakter.Reactie is geredigeerd

 9. Maria-Dolores

  mooi! bijna net zo mooi als die enorm grote doeken met de waterlelies.

 10. Johan HvD

  Ach, mijn lievelingen… Een prachtige verzameling hebt u neergezet, waarde heer Jeroen!
  Dank u.
  Maar ja, in die tijd sprak men er, vooral bij de eerste gezamenlijk tentoonstelling, schande van, ‘dat was geen kunst meer, het was knoeien met verf…’Reactie is geredigeerd

 11. Theodorus

  Weer graag gelezen. De laatste keer dat ik Monet zeer bewonderde was toen ik in Rouen was en zijn vier versies van de kathedraal zag. Uniek!

 12. Jeroen de Baaij

  Maria, bedankt voor je interessante reactie, ik ben benieuwd naar de citaten!
  Maria-Dolores, ik ben toevallig vorige maand nog in de orangerie geweest om de prachtige waterlelies te zien!
  Johan, knoeien met verf… gelukkig weten wij wel beter 😉
  Theodorus, ook u noemt een paar prachtige werken van Monet, wat kon hij toch betoveren!

 13. Prachtige aflevering, mooi werk.
  Ik zag vorige week een werk van Monet, de waterlelies, die Maria -D. noemt, hier in Canberra in de National Gallery. Mooi, wondermooi.Er hing ook een tweede, kleiner exemplaar.
  Groet, O(z).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: