Uncategorized

Grève!

De Fransen hebben vandaag uitgekozen om te doen waar ze goed in zijn, miljoenen mensen gaan de straat op om te staken tegen de regering! Nadat op 29 januari ongeveer 1.5 miljoen mensen de straat op gingen, kondigde Sarkozy extra miljoenen aan om de arme huishoudens te kunnen helpen tijdens de economische crisis. Maar volgens de Franse vakbonden doet Sarkozy nog altijd niet genoeg en dus is vandaag een landelijke stakingsdag.

Voor het dagelijks leven in Frankrijk betekent dit dat scholen hun deuren sluiten of minimale uren draaien, het treinverkeer drastisch verminderd is en veel mensen bij voornamelijk overheidsorganisaties het werk neerleggen. De metro lijkt nauwelijks geraakt. De universiteiten zijn allemaal gesloten vandaag omdat de leraren en onderzoekers deze dag extra aangrijpen om te staken.

De universiteiten zijn namelijk al 2 maanden in staking vanwege een onderwijshervorming die Sarkozy in 2010 probeert in te voeren. Op de Sorbonne worden al weken nauwelijks lessen gegeven, maar op mijn universiteit (Pierre et Marie Curie) valt de lesuitval erg mee. Voorlopig hebben de stakingen overigens nauwelijks zin gehad, de hervorming blijft staan.

Op een dag als vandaag is het altijd leuk om te kijken wat de kranten schrijven. Zo publiceert ‘Libération’ dat zelfs het weer de kant van de stakers heeft gekozen. De manifestaties vinden namelijk plaats in een lekker voorjaarszonnetje. Ook meldt de krant dat 3 van de 4 Fransen de landelijke staking steunen.

Het rechts-geörienteerde ‘Le Figaro’ komt met hele andere cijfers. De krant meldt dat 65% van de mensen de redenen van de staking niet begrijpt. Ook kopt de krant dat elders in Europa de onvrede over het overheidsbeleid in het gevecht tegen de crisis, nauwelijks tot manifestaties heeft geleid.

Sarkozy heeft overigens op voorhand gemeld dat hij niet van plan is extra maatregelen te nemen na deze staking. "We gaan niet na elke manifestatie ons beleid veranderen", aldus de Franse president. De voorspellingen zijn dat er vandaag 2.5 miljoen mensen op de been worden gebracht, of dit ook uitkomt is afwachten.

Ik zal vandaag de staking lekker aan me voorbij laten gaan. Het is mooi weer hier in Parijs en aangezien het vanaf het weekend weer kouder gaat worden, zal ik vandaag nog lekker van het zonnetje gaan genieten. Parc Monceau ligt immers om de hoek, geen staker die mij zal tegenhouden!

4 reacties op “Grève!

 1. ik hoop voor jou dat ze niet allemaal in parc monceau gaan zitten.

 2. kuifje simon

  Gelukkig staakt de zon niet !!!

 3. Jeroen de Baaij

  Ik kan u melden dat de zon gelukkig inderdaad niet gestaakt heeft en dat ik heerlijk een boekje heb zitten lezen.
  Uiteraard was het in het park wel erg druk, maar dat is altijd zo als de zon schijnt. De mensen hier hebben geen tuinen hè, dus dan trekken ze massaal naar het park.
  De eerste berichten op de staking melden overigens dat de bonden vandaag 3 miljoen mensen op de been hebben gebracht. Meer dus dan voorzien!

 4. Johan HvD

  Ah, waarde Heer Jeroen, een geheel andere, actuele mededeling. Maar u hebt gelijk. Met een boek in het lentezonnetje, zij het wel met een winterjas aan… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: