Yves Saint Laurent weg uit Grand Palais

Heeft u op deze zaterdagavond nog even tijd voor een kort Yves Saint Laurent berichtje? Vast wel toch! De Franse couturier die nu al ruim negen maanden in zijn kist ligt, blijft via zijn kunstcollectie de gemoederen bezighouden. Dit weekend is namelijk opnieuw één viertal werken uit de collectie in opspraak gekomen. Het gaat om vier portretten die Andy Warhol heeft gemaakt van Yves Saint Laurent.

Deze portretten zijn vorige maand niet geveild omdat ze voor Pierre Bergé een grote persoonlijke waarde vertegenwoordigen. Toch zouden ze dit jaar in het Grand Palais komen te hangen. Pierre Bergé had namelijk toegezegd de werken uit te lenen voor de tijdelijke expositie van portretten gemaakt door Andy Warhol die 18 maart van start gaat. Op het laatste moment zijn deze werken echter teruggetrokken door Pierre Bergé.

Wat is nou het geval? De vier portretten zouden in de tentoonstelling worden opgehangen onder het kopje +glamour+ tussen de portretten van andere couturiers zoals Giorgio Armani en Sonia Rykiel. U snapt wel dat Pierre Bergé verbolgen was toen hij gister zijn portretten hier zag hangen. Yves Saint Laurent zou namelijk helemaal niet passen onder het kopje +glamour+. Volgens Pierre Bergé had hij bij de categorie +artiesten+ moeten hangen.

En dus gaf Pierre Bergé de organisatie van de Warhol tentoonstelling een simpele keuze: Of jullie hangen Yves Saint Laurent ergens ander op of ik trek de werken terug van de tentoonstelling. Toen de organisatie liet weten dat verplaatsen niet mogelijk was, hield Bergé voet bij stuk. Als woensdag aanstaande de expositie geopend wordt, zal dat dus zonder de portretten van Yves Saint Laurent zijn.

Gelukkig heb ik vorige maand te portretten nog gezien bij de expositie van de veilingstukken, waar de werken ook waren opgehangen ondanks dat ze niet geveild werden. Nu we het toch even over de veiling hebben, wil ik u het laatste nieuws over de Chinese bronzen niet onthouden. De koper die weigert te betalen heeft van Christie’s vorige week één maand extra de tijd gekregen om alsnog aan de betaling te voldoen. De soap rond deze werken wordt dus begin april vervolgd.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. trekmoment schreef:

  Warhol heeft prachtige dingen gedaan maar dit gaat toch over een paar beschilderde foto’s, Andy’s indianentijd? Laar Bergé ze in zijn hol steken!

 2. Bart schreef:

  Wel echte Warhol’s, vind ik…doen me qua stijl helemaal denken aan de bijzondere hoes van de Rolling Stones dubbel lp ‘Love you live’ uit 1977. Daar gebruikte hij hetzelfde procédé, zo te zien.
  Groet, BartReactie is geredigeerd

 3. Jeroen de Baaij schreef:

  trekmoment, ik denk dat de conservator van de expositie ook niet wakker ligt van het verdwijnen van deze vier werken. De hele expositie gaat overigens over dit soort portretten, dus zo te lezen niet echt jouw smaak 😉
  Bart, ik vind het ook echte Warhols en ben dan ook zeker van plan om de tentoonstelling binnenkort te gaan zien. Ik heb nog nooit een grote tentoonstelling van Warhol’s werk gezien.

 4. Chapeau Claque schreef:

  Ja hoor, mijnheer Jeroen, ik heb nog wel even tijd om één en ander te lezen…
  Neen, echt jaloers ben ik niet, maar dat u het plan hebt naar de AW tentoonstelling te gaan, tja, dan kunt u daar wellicht enige foto’s maken, als dat mag en mogelijk is, opdat uw trouwe lezers een mooi inzicht krijgen van de opstelling, de drukte, het publiek uiteraard en niet te vergeten de werken! 😉
  Zou YSL dat vanuit zijn kist wel allemaal goed vinden? 😉

 5. Jeroen de Baaij schreef:

  Heer Johan, hierbij beloof ik u een verslag van mijn bezoek aan de tentoonstelling, al blijft het natuurlijk de vraag of ik foto’s mag maken. Het zal wel druk worden verwacht ik, dus ik moet even een goed moment uitzoeken. Bovendien zijn er op het moment en binnenkort nog meer mooie exposities in de stad, dus ik moet even kijken wanneer ik wat ga bekijken!Reactie is geredigeerd

 6. Jezzebel schreef:

  Toch kan ik het me ergens wel voorstellen van Pierre Bergé.
  Het gaat hier om grote liefde, die wil je niet onder het eerste beste kopje á la GeenStijl hangen, toch?
  Ik denk dat Yves het zelf ook verschrikkelijk zou hebben gevonden. Glamour… poeh! 🙂
  Dit portret vind ik prachtig werk, Warhol stuurt graag je blik.
  Heb je het Stedelijk gemist?
  Ik vond het exciting! 🙂

 7. Theodorus schreef:

  Ik heb zo’n compositie meer gezien. Marilyn MOnroe? Ben dus wat geblokkeerd.

 8. Aad Verbaast schreef:

  YSL en nabestaanden: je zult maar allemaal opgezadeld zijn met dergelijke luxeproblemen.. :-0

 9. pacopainter schreef:

  ja, duidelijk de stijl van Warhol

 10. Jeroen de Baaij schreef:

  Bedankt voor al jullie reacties!
  Jezzebel, ik heb idd het Stedelijk gemist. Ik snap ook wel dat Bergé zijn liefde wil beschermen, maar ik vind zijn reacties hier wel een beetje overdreven.
  Theodorus, Warhol heeft dergelijke werken inderdaad gemaakt van Monroe, maar van nog veel meer beroemdheden.
  Aad, dat zijn gelukkig problemen waar wij niet over na hoeven denken!
  Paco, de werken zijn inderdaad een perfect voorbeeld van Warhol’s stijl

 11. Chapeau Claque schreef:

  Waarde Heer Jeroen, http://audhep.wordpress.com/2009/02/15/andy-warhol-and-ysl/ vond ik een ander artikeltje omtrent Warhol & YSL…

 12. Jezzebel schreef:

  @Jeroen, oi va voi, maar het is toch niet aan een buitenstaander om te oordelen of de reactie van een grote liefde overdreven is of niet?
  Ik ben zo blij dat grote liefdes als deze bestaan. 🙂

 13. Jeroen de Baaij schreef:

  Johan, bedankt voor de link!
  Jezzebel, ik wil me ook verre houden van een oordeel over de liefde van Bergé, maar waar ik wel vraagtekens bij stel is de invloed van hem op de tentoonstelling. De vrijheid van de curator wordt nogal ingeperkt als hij met alle personen die een werk uitlenen moet gaan onderhandelen over de indeling van de positie. Ik vind dat dit gescheiden zou moeten zijn. Als je besluit een werk uit te lenen, moet je ook de curator de vrijheid geven om de tentoonstelling in te delen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: