Uncategorized

Revolutie!

op 14 juli 1789 verzamelde zich in een woedende massa bij de bastille. een paar uur later werd de burcht ingenomen door het volk. de wapens die er lagen, werden geconfisqueerd en de enkele gevangen die er zaten, werden vrijgelaten. heden ten dage is er op het place de la bastille niets meer dat herinnert aan deze bestorming. maar wie verder zoekt, zal hier en daar toch nog sporen vinden.

De 14e juli werden troepen van de koning in de Franse hoofdstad verwacht om de oproerlingen neer te slaan. De revolutionairen probeerden zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van de soldaten. Wikipedia leert ons: “De betogers vielen het Hôtel des Invalides binnen, waar zij zo’n 29.000 tot 32.000 musketten buitmaakten, maar zonder buskruit. Toen zij niet veel later ook de Bastille belaagden, ging het dan ook voornamelijk om de meer dan 13.600 kilo buskruit die daar was opgeslagen.”

Deze beschrijving is de uitleg die tegenwoordig in alle geschiedenisboeken te vinden valt. Bij het binnenvallen van de Bastille ging het om het buskruit dat er op opgeslagen lag. En dus vooral niet om de gevangen die er opgesloten waren, dat waren er immers maar zeven.
Als we nu kijken naar het verslag van de revolutie dat de Franse geschiedschrijver Mignet publiceert in 1824, wordt een heel andere reden genoemd.

“Even during the same morning an alarm was given that […] the cannon of the Bastille were pointed on the Rue Saint Antoine. The committee immediately sent […] a deputation to the governor of the Bastille, soliciting him to withdraw his cannon and engage in no act of hostility. […] From nine in the morning till two, the only rallying word throughout Paris was "à la Bastille! à la Bastille!"

De aanleiding zou dus een kanon zijn dat op de buitenwijken van Parijs gericht stond. Mignet vervolgt dat er een enorme groep mensen voor de Bastille verzamelt en een eerste aanval op de Bastille uitvoert. Pas als dit aan de gang is, zien de leiders van de revolutie meer voordelen: “They wavered between fear of the troops should they prove victorious, and that of the multitude who clamoured for ammunition to continue the siege.”

Slechts 13 jaar later publiceert de Engelse historicus Thomas Carlyle echter de nieuwe versie van de geschiedenis. We pakken zijn verhaal op nadat de wapens zijn buitgemaakt bij Invalides:
“All morning, since nine, there has been a cry everywhere: To the Bastille! Repeated ‘deputations of citizens’ have been here, passionate for arms; whom de Launay has got dismissed by soft speeches through portholes.”

Zowel Mignet als Carlyle waren nog niet geboren toen de Bastille werd bestormd. Het verschil in de twee lezingen is dus waarschijnlijk een verschil in de bronnen die ze gebruikt hebben. Het is interessant om te zien dat de versie van Carlyle tegenwoordig overal vermeld staat en dat andere mogelijkheden zoals de versie van Mignet vergeten worden.

Links Het Gare de la Bastille en rechts de resten van de bastille die nu nog te vinden zijn in Parijs.

De geschiedenis van de Bastille is bovendien uit het straatbeeld verdwenen. Alleen de naam van het Place de la Bastille doet nog herinneren aan de Bastille Saint Antoine die hier ooit stond en de revolutie die zich hier afspeelde. Ook heeft de gemeente Parijs door het gebruik van verschillende bestrating proberen aan te geven waar het gebouw ooit stond.

Sinds 1789 heeft het plein verschillende gezichten gehad. Zo heeft hier ruim 100 jaar lang een stationsgebouw gestaan, het Gare de la Bastille. Het traject waar de treinen overigens reden van dit station naar de rand van de stad is tegenwoordig een park. In 1984 heeft het station plaatsgemaakt voor de Opera Bastille, het moderne Opera gebouw van Parijs.

Er zijn in de stad nog wel sporen te vinden van de Bastille Saint Antoine die tijdens de revolutie werd ingenomen. Zo vind je op het perron van metrolijn 5 bij de halte Bastille nog enkele funderingswerken van de Bastille. Bovendien zijn delen van de fundering van één van de torens tegenwoordig te zien op het Square Galli, dat ligt een paar honderd meter vanaf de oorspronkelijke Bastille.

Je moet dus tegenwoordig een ware spoorzoeker zijn om de resten van één van de belangrijkste gebeurtenissen in de Franse geschiedenis te vinden. Zowel in tekst als in de werkelijkheid moet je weten waar je zijn moet. Wie de hele teksten van Mignet wil lezen kan deze HIER vinden en de geschriften van Carlyle vindt u HIER.

8 reacties op “Revolutie!

 1. A C T U A L I T Y

  Révolutionair dit Blog !!
  En de Beide Links H I E R !!
  Três Beau Information
  Des Wikipedia!!!
  Groet Joshua

 2. Jeroen de Baaij

  Joshua, bedankt voor je enthousiaste reactie, ik hoop alleen dat het bericht wel wat meer is dan ‘des wikipedia’. Het is immers niet alleen informatie, maar vooral ook een analyse waar die info vandaan komt.

 3. kuifje simon

  Kzou bijna zeggen ruim die laatste paar stenen dan ook maar op !

 4. Aad Verbaast

  Altijd weer boeiend die histoblogs.. Deze ook zeker!Reactie is geredigeerd

 5. Chapeau Claque

  Ah, de Revolutie! Goed, waarde mijnheer Jeroen, om de bestorming weer eens onder de aandacht te brengen. Het is één mijner speerpunten…
  Wellicht een mooi begin om eens wat kanonskogels te laten rondvliegen hier en daar. Alhoewel de speren toen al geschiedenis waren, zou enig buskruit ook goede dienst kunnen doen! Net als toen… 😉

 6. je etaleert zelf ook trekjes van ‘de ware spoorzoeker’
  ik mag dit soort bijdragen wel.
  aanbevolen.

 7. Jeroen de Baaij

  kuifje simon, dat zou je inderdaad bijna zeggen ja, maar ze zijn er met opzet neergelegd nadat ze in 1899 zijn teruggevonden.
  Aad, bedankt!
  Johan, de kanonskogels vliegen volgens mij dezer dagen al genoeg over het blog, misschien zijn speren inderdaad een origineler idee!
  lebonton, als het over Parijs gaat, ben ik wel een beetje een spoorzoeker, ieder weekend probeer ik weer iets nieuws te ontdekken

 8. Zou wel eens willen weten waar die contouren te zien zijn van de bastille.Ik kan niets ontdekken op google earth.Weet nu wel de exakte plaats waar de bastille gestaan heeft.Waar thans cafe des fhares ligt.
  Op google earth te zien bij het rode parasolletjes terras.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: