Records! Maar niemand wil Picasso – DAG 1 van de Veiling van de Eeuw

De écht rijken lijken niet getroffen door de kredietcrisis, zo bleek vanavond op de eerste dag van de veiling van de collectie van Yves Saint Laurent. Er werden vanavond 60 moderne en impressionistische kunstwerken geveild en samen brachten ze het onwaarschijnlijke bedrag van 206,154,600euro op. Nog nooit heeft een privé collectie zoveel opgebracht, de toon voor de komende twee dagen is gezet.

Het eerste werk dat werd geveild, was een landschap gezien vanuit een raam door Degas, dat verwacht werd tussen de 300 en 400 duizend euro op te leveren. De uiteindelijke verkoopprijs werd ruim 450 duizend euro. Het was een voorbeeld voor de rest van de avond, veel werken werden ver boven de verwachte prijs verkocht.


het landschap van degas en de wanhoop van pierrot van james ensor

Het 17e doek dat onder de hamer ging, werd de eerste knaller van de avond. De Wanhoop van Pierrot van James Ensor bracht namelijk bijna 5 miljoen euro op, terwijl slechts 2 à 3 miljoen werd verwacht. Ook een Braque uit 1913 bracht ruim één miljoen meer op dan verwacht.

Even later toen nr. 35, een houten beeld van Brancusi onder de hamer ging, werd het spannend. Het werk stond immers voor 15 à 20 miljoen in de catalogus en was daarmee één van de topstukken in de collectie. Dit bleek dan ook tijdens de biedingen, want uiteindelijk werd het werk verkocht voor ruim 29 miljoen euro, een record voor één Brancusi.

Persoonlijke aandacht van mij ging uit naar de Mondriaan die voor mijn neus van de muur werd gehaald afgelopen zaterdag. Ondanks dat ik natuurlijk nooit zal weten of de man die toen naast mij stond, het werk ook heeft bemachtigd wilde ik toch graag weten wat het opbracht. In de markt gezet voor 7 à 10 miljoen, bracht het doek uiteindelijk ruim 14 miljoen euro op. Twee andere Mondriaans werden voor respectievelijk 7 en 21 miljoen euro verkocht.


madame r van brancusi (29 miljoen euro) en beautiful breath: veil water van duchamp (9 miljoen)

Onder nummer 50 ging vervolgens een Picasso in de verkoop met een verwachte opbrengst van 25 à 30 miljoen euro. Het werk was hiermee het duurste van de hele collectie Yves Saint Laurent. Het werk werd dan ook ingezet op 21 miljoen euro en toen bleef het pijnlijk stil in de zaal. Niemand had interesse in het doek voor dit bedrag en het werd daarmee de sof van de avond.

Er waren ook onverwachte gebeurtenissen in positieve zin, zo was er een readymade dat Marcel Duchamp samen met Man Ray maakte in 1921. De verwachte verkoopprijs lag tussen de 1 en 1,5 miljoen euro. Maar uiteindelijk werd het voor 6x zoveel verkocht, maar liefst 9 miljoen euro. Ook een beeld van Raoul Dufy werd voor 6x meer verkocht, maar voor een aanzienlijk lager bedrag De verwachte verkoopprijs lag rond de 30 duizend euro en uiteindelijk ging het voor 180 duizend weg.


de onverkochte picasso, de klapper van matisse (36 miljoen) en de chirico (11 miljoen)

De absolute klapper was bijna op het einde te vinden. Les couscous, tapis bleu et rose van Matisse werd voor bijna 36 miljoen euro verkocht, terwijl de verwachte opbrengst tussen de 12 en 18 miljoen lag. Hiermee werd het doek het duurste werk van Matisse ooit. Andere werken van Matisse gingen van de hand voor 7 en 8 miljoen euro. Hierop volgde nog een werk van Giorgio de Chirico voor maar liefst 11 miljoen euro.

Op de eerste dag van de veiling werden dus al 3 records gebroken. Bovendien kan de eerste dag met deze opbrengst ook een groot succes worden genoemd. Al het geld komt ten goede aan een onderzoeksfonds naar AIDS, dat met deze opbrengst een geweldig startkapitaal heeft. Morgen volgen onder andere de oude meesters uit de collectie en de decoratieve kunst uit de 20e eeuw. Ik houd u op de hoogte!

Onze serie over de Veiling Yves Saint Laurent
Vooraf: de Veiling van de Eeuw
Dag 1: Records maar Picasso niet verkocht
Dag 2: Nu al meer dan 300 miljoen!
Dag 3: Boze chinezen bij veiling YSL
Achteraf: Chinese beelden niet betaald
Achteraf: Het Gouden Kalf van de Kunstwereld

Kunst nieuws en achtergronden

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Annelies schreef:

  Coucou Jeroen, je was er dus bij, wat een belevenis! Ben ook heel benieuwd wie de kopers waren (Russen??). Voor mij staat Ensor bovenaan de lijst, dat wordt nog lang sparen, sprak ze depri ;-)) De helft van het geld gaat naar een goed doel, begrijp ik..chapeau!
  Leuk verslag, zo uit de eerste hand.

 2. Jeroen de Baaij schreef:

  Hoi Annelies,
  Bedankt voor je snelle reactie! Ik was niet bij de veiling zelf, ik heb deze via de website van Christie’s gevolgd. Bovendien enkele details gevonden via sites van Franse kranten. Ik heb de collectie afgelopen zaterdag wel zelf bezocht, ook toen waren daar kopers aanwezig. Een heel bijzondere ervaring.

 3. Johan HvD schreef:

  Een levendig verslag, Jeroen! Het is me toch wat hoeveel euro’s er door het gebouw zwermen. De upper class heeft het er voor over, terwijl buitenshuis de violiste haar vingers blauw speelt…
  Maar ach, om het allemaal mee te maken is best interessant, zolang je maar niet met trillende vingers je portemonnaie hoeft open te maken… 😉

 4. Theodorus schreef:

  Heerlijk om te lezen. Ik heb wel ‘ns een veiling meegemaakt. Te lang geleden. Jij maakt me erg enthousiast. En wat een bijzondere werken!

 5. Jeroen de Baaij schreef:

  Bedankt Johan & Theodorus voor jullie reacties.
  Le Monde meldt zojuist dat er ook nog nooit zoveel is betaald voor een Mondriaan, een Duchamp en een Ensor. Nog drie records erbij dus.
  Alle bovengenoemde bedragen zijn overigens gevonden op de site van Christie’s en dus inclusief de extra kosten van het veilingshuis. De bedrag die puur voor het kusntwerk is, ligt dus iets lager.

 6. Jezzebel schreef:

  Oh man!
  How exciting, heb je de catalogus? €200 voor die pracht collectie in plaatjes.
  Dank voor dit verslag, ik heb je bezoek ook gelezen, heerlijk, om je aan op te warmen!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: