Uncategorized

Van Dalen & de Dochter – GEZOCHT: Witte Kat

fotomidden op het tuinpad zat een witte kat. van dalen dacht dat het beest wel op zou springen als hij dichterbij kwam, maar het dier bleef doodstil zitten. de sierlijke witte staart zwaaide zelfs nonchalant heen en weer. van dalen hield stil vlakvoor het beest, verbaasd over zoveel brutaliteit. de poes keek hem met twee rode ogen uitdagend aan.

Omdat Van Dalen niet wilde laten merken dat hij onder de indruk was van de houding van de kat, probeerde hij zo nonchalant mogelijk over het beest heen te stappen. Maar uit angst het beest te raken, tilde hij zijn been zo hoog op dat het er allemaal nogal onhandig uitzag. Hij graaide in zijn jaszak naar de sleutelbos, maar kon hem nergens vinden.

De kat had ondertussen zijn kop gedraaid en zat uitgebreid te bekijken, hoe Van Dalen al zijn zakken afging en zijn sleutels uiteindelijk vond in het voorvakje van zijn rugzak. Van Dalen duwde nogal lomp de sleutels in de voordeur. Hij was geërgerd. Misschien nog wel het meest door de blik van de kat.

Pas toen hij de deur openduwde, bedacht hij zich de briefjes die hij op de lantarenpalen had zien hangen. Hij had er eigenlijk nooit veel aandacht aan besteed, maar meende zich te herinneren dat er een kat zoek was. Hij duwde de tas om de hoek van de voordeur, draaide zich om en liep met een grote stap over de kat het tuinpad weer af.

Op de eerste lantarenpaal vond hij inderdaad een papier waarop met grote letters ‘GEZOCHT’ stond geschreven. De foto die eronder hing, was onmiskenbaar de kat die nu bij hem op het tuinpad zat. De tekst sprak over een dikke kat die Moby heette. Er was zelfs vindersloon aan het beest verbonden. Van Dalen rukte het papier van de lantarenpaal en duwde het in zijn zak.

Toen hij vervolgens weer zijn tuinpad opliep, trof hij de kat met een staart die twee keer zo dik was geworden. Alsof het beest voelde wat Van Dalen van plan was. Bij de volgende stap die Van Dalen zette, rende het beest weg naar de heg aan de rand van de tuin. Hier bleef het beest vertwijfeld zitten wachten.

Van Dalen wilde zich niet zo snel gewonnen geven en met een paar grote stappen stond hij midden in de border. Hij sprong nu op het beest af, maar was te laat. De poes was onder de heg door de tuin van de buren binnen gerend. Vloekend zat Van Dalen op zijn knieën en probeerde onder de heg door te kijken of hij het beest zag.

“Wat doe jij daar nou?” hoorde hij opeens.
Het was zijn dochter die op het tuinpad stond.
“Moby vangen.”, zei van Dalen.
Zijn dochter kwam op haar hurken naast hem zitten en keek ook onder de heg door. Twee uitdagende ogen keken hen aan. De witte kat leek weer volledig tot rust gekomen.
“Ik ga een schepnet halen”, zei ze.

Hij voelde haar een kus op zijn wang geven en keek haar na, toen ze het huis binnenging.
Vijf minuten later stak Van Dalen het visnet onder de struiken door. Zijn dochter keek toe hoe hij probeerde de kat te vangen, maar net een tiental centimers tekort kwam. De witte kat bleef onbewegelijk zitten kijken met de neus ferm in de lucht gestoken.

“Laat mij eens.”, zei zijn dochter.
Zonder op een antwoord te wachten trok ze het net uit zijn hand. Met een boogje wierp ze het net richting de kat, die op tijd wegsprong. Het net landde midden in de tuin van de buren en ze moest haar hoofd en schouders onder de heg doorsteken om het net weer te pakken.

“Zie je wel”, zei Van Dalen, “dat werkt niet”.
“Doe jij het dan, als je het zo goed weet.”
Boos gooide ze het schepnet naar hem toe en zonder om te kijken, liep ze de woning in.
Verbaasd door de heftige reactie van zijn dochter, keek Van Dalen om zich heen. De kat zat ondertussen bij de sloot en keek hem weer met grote ogen aan. Blijkbaar had het beest de hele scene gezien en leek hij nu te willen zeggen dat Van Dalen het er zelf naar gemaakt had.

Op veilige afstand van de kat nam Van Dalen stelling aan de rand van de sloot met het net in de aanslag om ieder moment de aanval op het witte mormel in te zetten. Voordat hij begon, keek hij nog even over zijn schouder en zag zijn dochter achter het raam staan. Hoe voelde alle ogen u op hem gericht, de uitdagende rode ogen van de kat en de mooie blauwe van zijn dochter.

Hij ademde diep, sprong op de kat af en gooide tegelijk met een gerichte worp het visnet naar het beest. Hij zag het donkere gaas van het netje over de kat verdwijnen, terwijl hij op de gladde rand van de vijver landde. Hij probeerde zich nog te herstellen, maar zijn volle gewicht eindigde midden in de sloot, terwijl de kat zich met visnet en al uit de voeten maakte.

Met rillingen over zijn hele lijf, stapte hij uit het water. Zijn dochter had alles zien gebeuren en kwam aangerend met een handdoek in haar armen.
“Gaat het?”
“Rot beest!”
“Maar heb je je geen pijn gedaan?”
“Ik heb wel raak gegooid!”
“Kom maar hier”, en ze sloeg de handdoek om zijn schouders. “Laten we binnen maar een kop thee gaan drinken.”

5 reacties op “Van Dalen & de Dochter – GEZOCHT: Witte Kat

 1. Spanning en vlot geschreven, mijnheer Jeroen.
  Alle ogen zijn gericht op Kwatta… 😉

 2. paco painter

  geweldig geschreven.

 3. Jeroen de Baaij

  Bedankt voor de complimenten!

 4. Heb pas met je kennisgemaakt en zie in je infokolom voorgaande delen, die ik eerst moet lezen. Doe ik het komende weekend.
  (En mijn favoriete bloggers geef ik altijd een aanbeveling; de kwaliteit is niet doorslaggevend, wel de " vriendschappelijke collegialiteit")Reactie is geredigeerd

 5. Jeroen de Baaij

  Bedankt voor je reactie, Theodorus. Alle delen uit de serie zijn overigens afzonderlijk te lezen, wat niet wegneemt natuurlijk dat ik je zeker wil aanmoedigen alles te lezen! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: