Uncategorized

Een rondje… Montmartre

door
Jeroen de Baaij
op 8 februari 2009

18e arrondissement, Parijs, Frankrijk

Deze week neem ik u mee op een tocht door een van de mooiste buurten van Parijs. Wandelend komen we langs wijnranken, molens, kerken en brengen we zelfs een groet aan Dalida. We eindigen onze reis met een prachtig uitzicht over de stad en een bezoek aan een klein museumpje. Een rondje langs de onbekende plekjes van… Montmartre!

We stappen uit de metro op Place Abesses en ik neem de lift naar boven (u kunt ook de trap nemen, maar dat is een flinke klim). De uitgang van het metrostations is één van de twee oorspronkelijke Art Nouveau stations, die nog over is gebleven (de ander is Porte Dauphine). Zelfs het dak is nog geheel intact. De ingang werd ontworpen door Hector Guimard.

Op het pleintje waar het station uitkomt, treffen we meteen een kerk uit 1904, de St. Jean l’Evangéliste de Montmartre. De architect moet duidelijk zijn geïnspireerd door de Arabische bouwkunst, want het gebouw kent vele boogstructuren. Erg mooi is het glas-in-loodraam boven het altaar.

Aan de andere kant van het plein is een klein parkje, dat er van een afstand niet bijzonder uitziet, maar waar u toch even naar binnen moet lopen. In het parkje vindt u namelijk een muur waar maar liefst 1000 keer ‘Ik hou van jou’ op staat geschreven in 300 verschillende talen. Als dat geen liefde is, dan weet ik het ook niet meer… Heeft u uw partner gezoend?

Mooi, dan lopen we verder naar het Place Emile Goudeau waar we de ‘Bateau-Lavoir’ aantreffen. Op deze plek is ooit het kubisme ontstaan. Hier in deze oude pianofabriek schilderde Picasso namelijk zijn Demoiselles d’Avignon. Rond 1900 woonden hier verschillende kunstenaars onder erbarmelijke omstandigheden en ook nu zijn hier ateliers gevestigd. In de loop der jaren woonden hier onder meer Picasso, Braque, Gris, Van Dongen en Modigliani.

Vervolgens lopen we de Rue d’Orchampt in waar we het huis treffen waar zangeres Dalida in 1987 een eind maakte aan haar leven. Alles wat ons hier aan herinnert is een bordje op de muur van het huis dat op dit moment verbouwd wordt. En dan zijn we alweer in de Rue Lepic waarin we de molen treffen.

De Moulin de la Galette (op de t-splitsing tussen de Rue Tholoze en de Rue Lepic) werd ooit gebruikt om druiven te persen en werd later een danszaal die als inspiratiebron diende voor ondermeer Van Gogh en Renoir. Voor het wereldberoemde schilderij van Renoir dat zich hier afspeelt, moet u overigens in het Musée d’Orsay zijn. Volgens de overlevering heeft Renoir hier ochtenden op rij modellen naar toegehaald om het doek te schilderen. Van Gogh heeft nog op nr. 54 van de Rue Lepic gewoond.

Even verderop vinden we dan de herdenkplaats voor Dalida op het gelijknamige plein. Er staat hier een borstbeeld van haar waarvan de Parijzenaars geloven dat het geluk brengt om even haar borsten aan te raken. U zult dit aan het beeld overigens vanzelf opmerken, het kleurverschil is immers duidelijk.

Via een smal paadje komen we vervolgens terecht in de Rue Simone Dereure, waar voor de deur van nummer 15 een befaamd Arago plaatje in de grond ligt verstopt. Deze plaatjes zijn ontworpen door de Nederlander Jan Dibbets en liggen door heel Parijs. Ze tonen aan waar de meridiaan van Parijs precies loopt en zijn natuurlijk vooral bekend geworden door de Da Vinci Code.

We lopen nu een parkje in waar je op het eind van de middag bij mooi weer steevast oude mannetjes Pétanque ziet spelen. Gooit u even een balletje mee? In het parkje we ook een beeld van Saint Denis, u kent hem misschien nog uit mijn iedere berichtgeving. Hij was de heilige die het katholieke geloof naar Frankrijk bracht en werd op de top van deze heuvel gedood. Volgens de legende liep hij vervolgens met zijn hoofd onder zijn arm naar Saint Denis omdat dit de plek was waar hij begraven wilde worden.

Even verderop vinden we de wijngaarden van Montmartre (Rue Saint Vincent), waar daadwerkelijk jaarlijks de druiven worden geoogst en de wijn gefabriceerd. In de winter liggen de wijngaarden er echter een beetje zielig bij. Op het hoekje ligt ook de beroemde nachtclub ‘Au Lapin Agile’ dat zeer populair was bij kunstenaars aan het begin van de 20e eeuw.

Snel terug omhoog naar de Rue Cordot waar het musée Montmartre te vinden is. In dit museum zijn wisselende tentoonstellingen. Op het eind van de Rue Cordot vinden we de witte watertoren van Montmartre. Op de achtergrond zien we de grote Sacre Coeur al verschijnen en dus lopen we snel verder de Rue du Mont Cenis in waar we de St. Pierre de Montmartre tegenkomen. Deze 12e eeuwse kerk is een van de oudste van Parijs en heeft prachtige deuren.

Tegenover de kerk is het een gekrioel van toeristen op het Place du Tertre. Ik loop hier snel verder, maar u kan natuurlijk altijd even een kijkje nemen. Als we de hoek omgaan, treffen we natuurlijk de Sacre Coeur. Deze kerk van het heilige hart blijft prachtig, zowel van buiten als van binnen. Binnen is het mozaiek natuurlijk geweldig, maar vergeet ook niet het beeld van Petrus te groeten dat achter het altaar staat.

Voor de Sacre Coeur staan altijd straatmuzikanten die u van muziek voorzien, terwijl u geniet van het geweldige uitzicht op de stad. Als u vervolgens de trappen naar beneden loopt, moet u uitkijken niet opgelicht te worden. Standaard staat hier een tiental mannen dat probeert u een zelfgefabriceerd armbandje aan te smeren. Voordat u het doorheeft, hangt er zo’n touwtje om u arm en dan zit u er ook aan vast om te betalen.

Beneden aangekomen, lopen we linksaf naar de Halle Saint Pierre. In deze voormalige stoffenmarkt is een alleraardigst restaurantje gevestigd en bovendien is er hier tegenwoordig een museum voor Naïeve kunst.  Ik hoop dat u genoten heeft van het rondje door dit mooie deel van Parijs en graag tot een volgende keer. Vergeet u de gids niet?

Nog meer rondjes Parijs?

0 reacties op “Een rondje… Montmartre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: