Het Romantische Leven (les Musées)

Bijna 200 jaar geleden hield de in Dordrecht geboren kunstenaar Ary Scheffer atelier op een paar honderd meter van de Moulin Rouge. Hij maakte schilderijen in de traditie van de romantiek in een pittoresk huisje met een kleine tuin. Tegenwoordig is dit kleine huisje helemaal omringd door hoge gebouwen die in de afgelopen eeuw zijn neergezet, maar wie het weet te vinden, treft er een mooi museum gewijd aan de kunststroming de romantiek.

Het museum werd in 1983 geopend door de stad Parijs die ondertussen eigenaar was geworden van het huis van Scheffer. Sinds enkele jaren is de permanente collectie van het museum zelfs gratis te bezoeken en worden er regelmatig geweldige tentoonstellingen gehouden in de voormalige ateliers. Zo zag ik hier in jaar geleden nog een prachtig expositie van Jean Jacques Henner, en begint er 3 maart een expositie van fotograaf Marc Riboud.

De permanente collectie wordt tentoongesteld in het voormalige woonhuis van Ary Scheffer. Het is werkelijk een genot om hier ontvangen te worden. Alles is in het werk gesteld om de bezoeker optimaal in de sfeer van de romantiek te brengen. Op de achtergrond klinkt dan ook klassieke muziek, de vloeren kraken en de hele inrichting is volledig teruggebracht in de stijl van de 19e eeuw.

De collectie bestaat grofweg uit twee delen. Ten eerste op de begane grond de collectie die van de 19e eeuwse schrijfster George Sand is geweest. We treffen schilderijen van onder meer Eugène Delacroix en Jean-Auguste Ingres, maar ook sieraden van Sand. Er is zelfs een hele kamer ingericht met de meubels en voorwerpen zoals ze ooit ook bij Sand in de kamer moeten hebben gestaan.

In de laatste zaal op de begane grond zijn voornamelijk landschapsaquarellen te zien die George Sand zelf heeft gemaakt op het eind van haar leven. Ze noemde de fictieve landschappen “dendrites” en zijn erg geïnspireerd op romantische schilders zoals de Duitser Caspar David Friedrich. Sand heeft dan ook veel in Duitsland gereisd.

Op de 1e verdieping is het tweede deel van de collectie te zien, namelijk de zalen die gewijd zijn aan de Nederlandse schilder Ary Scheffer. Al heeft Scheffer zo’n beetje zijn hele leven in Frankrijk gewoond. Hij kwam naar Parijs op 16 jarige leeftijd om nooit meer te vertrekken. Rond 1830 ging hij de leer bij de Fransman Pierre Guérin, die ook leermeester was van Eugène Delacroix.

De nadruk in de zalen op de 1e verdieping ligt dan ook op het werk van Scheffer en portretten van Scheffer en zijn familie. Opvallend detail is overigens dat een aantal werken uitgeleend zijn aan het museum door Dordrechtse museum. Ook hangen er hier werken van tijdgenoten van Scheffer die ook tot de romantici gerekend worden.

De schilderijen uit de Romantiek kenmerken zich door een subjectieve ervaring als onderwerp te nemen. Gevoelens en verbeeldingen spelen dan ook een belangrijke rol in de werken uit de romantiek. Scheffer voegt hier vaak nog een religieuze component aan toe. Scheffer werd zeer gewaardeerd door tijdgenoten en was ook leermeester van Bartholdi, die later het Vrijheidsbeeld ontwierp. Nu is hij een beetje in de vergetelheid geraakt.

Het Musée de la Vie Romantique is een sfeervolle plaats om het werk van Scheffer te ontdekken. Met de muziek en de inrichting is de juiste toon gezet om tot rust te komen en de tijd te nemen om ieder werk te bekijken. Het museum is niet groot, maar gegarandeerd komt u met een tevreden gevoel weer naar buiten.

Musée de la Vie Romantique
Hôtel Scheffer-Renan
16, rue Chaptal, Metro Blanche
Dagelijks geopend van 10.00-18.00, maandags gesloten.
Entreekosten : gratis
Tentoonstelling Marc Riboud vanaf 3 maart t/m 26 juli 2009, voor de tentoonstelling dient wel een entreeprijs betaald te worden.

Meer lezen.015

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie