Uncategorized

1 maand VKblog – de Balans

Toen ik dik 1 maand geleden hier een blog begon, wist ik niet wat ik moest verwachten. Ik wist niet wat voor een stukjes er werden geplaatst hier, ik wist niet hoe de mensen waren en ik zat boordevol ideëen om zelf te schrijven. Ik schreef dan ook in een infoblok:

"Op dit blog absolute vrijheid, weinig samenhang, maar afwisselende stukjes en ik hoop veel reacties. Wat is mijn insteek? Reacties op het dagelijks leven, de actualiteit en bijzondere gebeurtenissen. Soms gelinkt met kunst, cultuur of geschiedenis, soms ook niet."

Ondertussen zijn we een maand verder, heb ik een aantal dingetjes uitgeprobeerd en heb ik veel gelezen van mede-bloggers. Het is voor mij dan ook het moment om een definitieve koers te bepalen, niet omdat ik geen nieuwe dingen meer ga uitproberen, maar om te zorgen dat er meer lijn komt in mijn berichtgeving.

Het volkskrantblog is een plek gebleken, waar veel berichten geplaatst worden die bestaan uit persoonlijk geneuzel, oninteressante reacties op de actualiteit en gekopieerde meningen en teksten. Gelukkig, zijn er naast deze massa ook bloggers die ik regelmatig en met veel plezier lees, dat zijn bloggers die wél iets te melden hebben, een originele invalshoek kiezen of mooie verhalen schrijvers. Enkele bloggers maken mij zelfs verschrikkelijk jaloers omdat ik weet dat ik nooit zo goed zal schrijven als zij.

Om niet in de grote valkuilen te trappen die blijken uit mijn korte analyse, heb ik dan ook besloten om actualiteit als thema in mijn blog te laten vallen. Ik zal mij richten op thema’s die op VKblog helaas minder aandacht vinden, zoals kunst, cultuur, literatuur & geschiedenis.

In de praktijk betekent dit het volgende:
Kunst – Mijn serie L’Art zal dit thema invullen, dit weekend het tweede deel in die serie
Literatuur – Voorlopig wordt dit thema gedekt door de serie Van Dalen & de Dochter
Geschiedenis – Bij dit thema ben ik nog een beetje zoekende, een eerste aanzet heb ik deze week al gegeven
Cultuur – Al het voorgaande past natuurlijk ook in dit thema, maar daarnaast zal ik verhalen publiceren over mijn woonplaats Parijs, mijn persoonlijke culturele hoofdstad.

De tekst in het infoblok heb ik vandaag dan ook aangepast en waarschijnlijk krijgt het blog binnenkort ook een nieuwe titel. Ik hoop hierdoor wat duidelijker te maken, wat men op mijn blog kan verwachten en dat mijn blog daadwerkelijk een toevoeging is op de andere blogs hier.

14 reacties op “1 maand VKblog – de Balans

 1. Aankondigingen zijn altijd leuk , maar waar het op aankomt is het schrijven en dan blijkt elk makkelijk blogje nog niet zo makkelijk te zijn zelfs , laat staan een wat moeilijker iets.Reactie is geredigeerd

 2. succes dan.
  en graag voeg ik toe dat het altijd waarachtiger wordt als anderen niet worden veroordeeld.
  (Het volkskrantblog is een plek gebleken, waar veel berichten geplaatst worden die bestaan uit persoonlijk geneuzel, oninteressante reacties op de actualiteit en gekopieerde meningen en teksten)

 3. Astrid Rijff

  Verras me!

 4. Jeroen de Baaij

  @ iris & lebonton,
  ik merk dat jullie mijn analyse van het VKblog te scherp geformuleerd vinden, toch vind ik het wel degelijk belangrijk om deze analyse te maken. Voornamelijk omdat ik het bij het teruglezen van mijn eigen stukjes ook teksten tegenkwam die bestaan uit ‘oninteressante reacties op de actualiteit’, teksten die opgaan in de massa en niks toevoegen aan VKblog.
  Ik had het overigens inderdaad minder prikkelend kunnen formuleren, maar stiekem hoopte ik hier een kleine discussie over de juistheid van deze analyse.
  @ Astrid, ik doe mijn best!

 5. Ingrid van den Bergh

  Heel goed en zinvol, deze evaluatie.
  Als je een bepaalde richting kiest ben je ook herkenbaarder voor de lezer en het geeft jezelf ook meer rust in het bloggen.
  Je kunt je onderwerpen dan ook meer uitdiepen.
  Het kan zijn dat je daardoor iets minder lezers trekt maar naar mijn oordeel schrijf je voor wie het graag wil lezen, voor wie je wat te zeggen hebt.
  Aantallen zijn daarbij niet zo van belang.
  Ik heb inlogproblemen en werk nu via een andere server. Kan alleen oningelogd aanbevelen dus dat kom ik zometeen nog even doen.

 6. Ingrid heeft problemen met inloggen

  helaas kan dat maar met één puntje.
  En ik zou je graag bij mijn favo-bloggers zetten maar ik kan (hopelijk tijdelijk) ook niet in mijn infoblok werken.

 7. amelie.pardouze

  Je pakt het serieus aan, Jeroen, altijd goed, ook dat je vanuit bepaalde thema’s gaat schrijven/schrijft, wat Ingrid ook al zegt.
  Wat je analyse betreft, daar is al een hele hoop over gediscussieerd en de discussie komt regelmatig terug. Ik meen me te herinneren dat de conclusie dan steeds is dat iedereen andere interesses heeft en iedere blogger vanuit een andere gedachte en met andere doelen blogt, zo ook jij.
  Ik snap wel dat je spreekt over persoonlijk geneuzel, maar wat voor jou geneuzel is, is voor de blogger in kwestie misschien wel ontplooiing, of zo. 😉
  In ieder geval veel plezier hier, je schrijft goed, dus daar zal het niet aan liggen!

 8. ook mijn formulering was waarschijnlijk iets te prikkelend.
  het is zoals amelie aangeeft, maar zij is dan ook amelie.

 9. Ah, een balans om in balans te blijven. Keurig ende mooi. Al had ik de balans niet zo snel verwacht.
  Geneuzel, oninteressante reacties, veel gekopieerd werk…;-) Ik zou bijna zeggen dat je daarin volkomen gelijk hebt, maar laat ik mij toch maar beperken door te zeggen dat ik mij eigenlijk aansluit bij Amelie. Zij is een meesteres in veel!
  Prikkelend schrijven is niet slecht, Jeroen, zo af en toe een aardig artikeltje, gewikkeld in een rol prikkeldraad mèt lichte electrische lading! 😉
  Jouw gekozen onderwerpen zijn goed en voor mij geen verassing. Je bent er alreeds een soort van kei in…
  (Overigens, muziek, of valt dat buiten de aspiraties?) ;)Reactie is geredigeerd

 10. Ja, kijk Jeroen, hetgeen ik nog vergeten was te melden: *enkele bloggers maken mij zelfs verschrikkelijk jaloers* laat je weten…
  Weet dan ook dat jalouzie geen basis is om verder op te borduren. Je eigen weg kiezen en je niet al te veel aan trekken van anderen, hoe die anderen dan ook mogen schrijven.
  Wellicht kun je hen tot een soort van voorbeeld nemen, al moet ik dan toegeven dat de meesten geen Grote (Inter)Nationale Talenten zijn… 😉

 11. eens met Astrid, laat maar eens zien …
  een kom ook rustig eens bij mij langs…
  alle kunstvormen interesseren me..ik ben benieuwd..
  jeggroet

 12. Jeroen de Baaij

  @ ingrid, bedankt voor je aanbeveling. Schrijven doe ik inderdaad voor geïnteresseerden, aantallen vind ik minder belangrijk. Ik heb dan ook geen teller op mijn pagina. Wat een eer om bij je favo-bloggers te mogen staan, dat het nog niet kan is niet erg, laat ik me eerst maar eens bewijzen!
  @amelie, de conclusie die je noemt zal ongetwijfeld waar zijn. Toch is het denk ik niet slecht, om je als blogger af en toe je eigen positie (opnieuw) te bepalen.
  @lebonton, daar kan ik niks tegenin brengen 😉
  @Johan, de onderwerpen zijn inderdaad geen verassing, al weet ik niet of ik alreest een kei ben, ook ik leer dagelijks.
  Leuk ook dat je muziek noemt als thema, daar moet ik eens over nadenken. Ik ben dol op muziek, maar vrees dat ik te weinig thuis ben in de muziekgeschiedenis om daar echt iets zinnigs over te schrijven. Al is het natuurlijk leuk om me daar in te verdiepen, dus, wie weet.
  Bedankt ook voor je wijze woorden over jaloezie. Ik zal ze onthouden!
  @ jeg synes, bedankt voor je reactie, ik zal zeker bij jou komen kijken, want ik vind de combinatie van taal en beeld altijd wonderlijk!

 13. Ingrid heeft problemen met inloggen

  Het boeit me dat je bewust kiest voor bepaalde onderwerpen, waarbij kunst en literatuur mij vooral boeien.
  Ik hoop je te volgen en sla je blognummer op voor betere digitale tijden.

 14. *Jeroen, nu ja, een kiezeltje dan dat gaandeweg de kasseien bekijft…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: