Op Reis door de Tijd! (les Musées)

Lodewijk XIV staat op het binnenplein op me te wachten. Het beeld heeft een streng gelaat, alsof hij zeggen wil ‘Ga maar snel naar binnen toe!’ Binnen liggen tientallen zalen waarin de geschiedenis van Parijs als een lange tijdlijn ligt uitgelegd. Iedere pas die je zet, ben je weer een jaar verder. De tijd vliegt voorbij in het Musée Carnavalet!

Onder leiding van Baron Haussman heeft Parijs in de 19e eeuw heel veel van zijn geschiedenis platgegooid om plaats te maken voor de brede boulevards en de monumentale panden. In het straatbeeld zijn de Middeleeuwen en de Renaissance dan ook nauwelijks meer terug te vinden. In één van de weinige Renaissance panden die nog over zijn, is in 1866 het Musée Carnavalet ingericht.In dit museum wordt de historie van de stad in ere gehouden aan de hand van schilderijen en voorwerpen.

Het museum is chronologisch ingericht en begint bij de Middeleeuwen. In de eerste zaal wordt je verwelkomd met kleine maquettes van straten uit die tijd, glas-in-loodramen en uithangborden. Al snel volgt de Renaissance die wordt getoond aan de hand van schilderijen waarop de stad en de heersers van die tijd staan afgebeeld.

Weer 100 stappen verder volgen de hoogtij dagen van het Franse koningshuis en de periode van de Barok. Om deze tijd te tonen, zijn hele zalen verplaatst naar dit gebouw. Muurbekleding, plafonds, meubels, tapijten, kosten nog moeite zijn gespaard om de prachtige zalen te laten zien. Hier vindt de bezoeker bijvoorbeeld de salons van de koningen Lodewijk XV en XVI of de ontvangstkamer van het Hôtel d’Uzès met zijn goudbeklede muren.

Ik versnel mijn pas en kom terecht in de Franse revolutie waar ook een hele vleugel aan gewijd is. We vinden hier zelfs een replica van de cel waarin Marie-Antoinette gevangen heeft gezeten. Verder natuurlijk weer vele schilderijen en voorwerpen die met de revolutie te doen hebben. Weer een tiental passen later komt Napoleon aan de macht. Ook dit wordt getoond aan de hand van schilderijen.

Vervolgens loop ik de roerige 19e eeuw binnen waarin Frankrijk afwisselend republiek, monarchie en keizerrijk was. Net als ik het spoor bijster begin te raken, is daar de Belle époque. Parijs is het midden van de artistieke wereld en hier in het museum zijn kamers nagebouwd van schrijvers en hangen kunstwerken uit deze tijdsperiode.

Honderden jaren geschiedenis zijn voordat ik het weet aan mij voorbij geschoten. Om tot rust te komen en alle indrukken te verwerken, loop ik nog even door de kleine binnentuin van het gebouw. De eerste regendruppels vallen nu uit de lucht en ik besluit naar huis te gaan. Snel groet ik Lodewijk XIV en steek mijn kraag omhoog. Terug naar het jaar 2009….

Musée Carnavalet
23, Rue de Sévigné
Metro St. Paul
Dagelijks geopend van 10.00-18.00, maandag gesloten
Toegang gratis

Meer lezen.015

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: