de Helden van Frankrijk (les Musées)

Verstopt tussen de grootse tombe van Napoleon en de lofzang op het Franse leger in het Musée de l’Armée, huist een klein museumpje dat zich richt op de kleine helden. Hier geen aandacht voor de grote lijn van de geschiedenis, maar persoonlijke verhalen van mensen die meevochten aan de vrijheid van Europa in de tweede wereldoorlog.

In een uithoek van het Hôtel des Invalides ligt dit klein museumpje, slechts enkele zalen groot. Door de meeste bezoekers van het complex, wordt het overgeslagen. Alleen de echt geïnteresseerden nemen een kijkje in de museum dat gewijd is aan de personen die in de tweede wereldoorlog een Franse onderscheiding hebben verdiend, l’Orde de la Libération.

Voor het museum hoeft geen apart kaartje gekocht te worden. Bezoekers van het Musée de l’Armée en de tombe van Napoleon lopen hier op hetzelfde biljet naar binnen. Het museum toont de medailles die werden uitgereikt aan de moedigen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook de kledij van de soldaten en het verzet.

Musée de l’Ordre de la Libération
Maar vooral is het een museum van het persoonlijke verhaal. Personen die een grote of kleine rol hebben gespeeld worden uitgelicht en er wordt verteld wie ze zijn geweest. Aan de hand van foto’s, attributen en teksten wordt je meegenomen naar het leven van deze mensen. De mensen hebben één ding gemeen, ze hebben allemaal de Orde van de Bevrijding ontvangen voor hun daden.

Een bijzonder verhaal is bijvoorbeeld dat van het île de Sein, een eiland voor de Bretonse kust. Alle mannen van dit eiland zijn Charles de Gaulle gevolgd en hebben zich meteen na het uitbreken van de oorlog vrijwillig opgegeven om te vechten voor het vaderland. Het eiland ontving hiervoor de Orde en tot op de dag van vandaag betalen de burgers geen belasting als beloning voor hun inzet.

Er is ook een speciale zaal ingericht voor de Franse oorlogsheld nummer 1, Charles de Gaulle. Hier hangen bijvoorbeeld alle onderscheidingen die hij na de Tweede Wereldoorlog uit alle uithoeken van de wereld heeft ontvangen. Deze heeft het museum in bruikleen van de familie. Opvallende afwezige bij de onderscheidingen is overigens Nederland.

Musée des Plans et Reliefs
In één andere vleugel van het Hôtel des Invalides huist op de bovenste verdieping een klein museumpje waar reliëfs te zien zijn. Ook deze tentoonstelling is gewoon te bezoeken op hetzelfde kaartje. Er zijn hier prachtige maquettes neergezet van tientallen Franse steden en dorpen, maar ook enkele buitenlandse steden ondermeer Maastricht en Berg op Zoom

Het gaat om een collectie van ruim 250 maquettes van steden die van strategisch belang waren voor de Franse koning. Ze zijn gemaakt tussen 1668 en 1870 en hebben in het Louvre gestaan voordat ze hun eigen museum kregen . Van de collectie hebben ongeveer 100 exemplaren de tand des tijd overleefd en zijn er nu 28 te zien in het museum.

Het is een bijzondere collectie die prachtig wordt verlicht en een enorm detail biedt. Het is fascinerend om te zien hoe de Franse plaatsen er honderden jaren geleden bij stonden. Helaas is de maquette van Parijs niet bewaard gebleven, maar zijn er wel maquettes te zien van onder mee Perpignan en Mont Saint Michel.

Het Musée de l’Orde de la Libération en het Musée des Plans et Reliefs zijn twee kleine musea die vaak vergeten worden bij een bezoek aan Invalides. Volledig ten onrechte,want juist in hun soort – klein & gedetailleerd – zijn ze zeer geslaagd.


Musée de l’Ordre de la Libération & Musée des Plans-Reliefs
Onderdeel van het Hôtel des Invalides
129 rue de Grenelle, Metro: Varenne / La Tour Maubourg
Dagelijks geopend van 10.00-17.00 (zomers 18.00), eerste maandag van de maand gesloten.
Entreekosten : 8 euro (6 euro gereduceerd, onder 18 gratis)
Op hetzelfde kaartje heb je toegang tot de Dôme des Invalides en het Musée de l’Armée .

Meer lezen.015

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie