Prins van de Romantiek (les Musées)

Hij wordt gezien als de grootste schilder uit de romantiek en zijn werken behoren tot de hoogtepunten van de collectie Franse kunst van het Louvre. Eugène Delacroix weet als geen ander emotie in zijn werken te leggen. In het hart van Parijs is er in zijn oude atelier een museumpje te vinden met zijn werk. Deze week ben ik op bezoek bij…. Eugène Delacroix

Het museum bevindt zich in het laatste huis van Delacroix waar hij woonde vanaf 1857 tot aan zijn dood in 1863. Al meer dan 50 jaar is het in handen van de Franse staat en sinds een aantal jaar onder het bestuur van het Louvre. Het museum laat zijn woonhuis zien, maar ook zijn schildersatelier. Er zijn naast een aantal werken van de meester vooral ook veel schetsen en tekeningen te zien.Het huis ligt niet ver van de St. Germain-de-Pres aan pittoresk binnenhofje.

Het museum bevindt zich op de eerste verdieping, waar de woonvertrekken van Delacroix geweest zijn. Het bestaat uit kleine kamertjes die nu zijn ingericht met enkele meubels uit die tijd. Aan de muur hangen schilderijen die niet alleen gemaakt door Delacroix zelf, maar ook schilderijen die hij zelf aan de muur had hangen.

Tijdelijke tentoonstelling
Via de achterdeur en een houten trap heeft de bezoeker toegang tot de smalle tuin waar ook het atelier zich bevindt. Hier in het atelier worden normaal gesproken nog meer werken van Delacroix tentoongesteld. Maar nu zijn er vooral foto’s te zien en de schetsen die hij maakte naar aanleiding van de foto’s. Het museum biedt namelijk de tijdelijke tentoonstelling Delacroix & Fotografie.

En daar komt de invloed van het Louvre om de hoek zetten. Het lijkt wel of het ‘grote Louvre’ het Musée Delacroix als een extra tentoonstellingsruimte ziet. Hierdoor moet vrijwel de gehele permanente collectie wijken voor de foto’s en de schetsen van Delacroix. Er zijn op dit moment nog maar enkele schilderijen van Delacroix te zien.
Het museum is namelijk erg klein, er zijn 4 zalen woonruimte en 2 zalen in het atelier.

Er is dus eigenlijk helemaal geen ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, toch worden nu bijna alle zalen ingericht rond het thema fotografie. Er is blijkbaar een afweging gemaakt en de tijdelijke tentoonstelling is belangrijker bevonden.
Ik ben een groot liefhebber van het werk van Delacroix. Vooral door de prachtige landschappen, de herkenbare literaire thema’s en de emotionele lading van zijn werk, zie ik zijn schilderijen graag. Er gaat geen bezoek van mij aan het Louvre voorbij, zonder dat ik bij de werken van Delacroix ben geweest.

Ik was dan ook al eens eerder in dit kleine museumpje van de schilder geweest. Het had iets knus door de kleine kamertjes en de beperkte collectie. Ergens voelde het net alsof je echt bij Delacroix op bezoek kwam. Nu een paar jaar later vind ik hier niets meer van terug. Ik tref een tijdelijke tentoonstelling die foto’s en schetsen toont, maar nergens wat de invloed van deze schetsen op schilderijen was. Hierdoor had de tentoonstelling voor mij weinig waarde.

Een beetje teleurgesteld verlaat ik dan ook het kleine museumpje. Ik loop naar de Seine en neem de brug naar de overkant. Door de drukte stap ik het Louvre binnen, waar al zijn grote werken hangen. Schilderijen die nauwelijks in de kamertjes van het Musée Eugène Delacroix passen. Ik kom hier de ware Delacroix tegen, groots en meeslepend…

Musée Eugène Delacroix
6 Rue Furstenberg
Metro Saint Germain des Pres
Dagelijks geopend van 9.30 tot 17.00, dinsdag gesloten
Entreekosten: 5 euro (gratis onder 18 jaar)
de Tentoonstelling Delacroix en de Fotografie loopt nog tot en met 2 maart.

Meer lezen.015

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie