Uncategorized

Marie Antoinette als mislukte crisismanager

fotofotohet is eerste kerstdag en ik zit ’s avonds naar de zoveelste herhaling van hans liberg te kijken. u kent het concept, nokia melodietjes ingebouwd in klassieke meesterwerken. tussen neus en lippen door vertelt liberg ons over de muzikale voorkeuren van de franse zonnekoning lodewijk xiv. hij leert ons zelfs over zijn vrouw, marie antoinette.

Op dat moment schrok ik wakker uit de jaarlijkse kerstherhaling. Immers, Marie Antoinette was niet getrouwd met de zonnekoning, maar met Lodewijk XVI die ongeveer een eeuw later regeerde. Ze was van Oosterijkse komaf (dochter van Frans I) en bepaald niet geliefd bij het Franse volk. IJdel en modebewust als ze was, spendeerde ze veel geld aan haar uiterlijk.

Als Liberg had opgelet in de geschiedenislessen, zou hij ons kunnen vertellen over Marie Antoinette en had hij haar als voorbeeld kunnen gebruiken. Marie Antoinette was waarschijnlijk een vrouw die helemaal niet zoveel verkeerd heeft gedaan in haar leven. Iemand die heeft geleefd volgens de regels en gebruiken van het systeem waarin ze is opgegroeid.

Ze had alleen de pech dat het systeem veranderde. De burgerij kwam op voor zijn rechten en dwong de bestuurders tot veranderingen tijdens de Franse Revolutie. Marie Antoinette was de verpersoonlijking van het oude systeem, waar ze ook krampachtig aan vasthield. Doordat zij en haar man het oude systeem bleven omarmen, verloren ze de macht.

Ook vandaag de dag zijn er nog veel Marie Antoinette’s. We noemen ze alleen nu bankdirecteuren, ministers of beurshandelaren. Ze houden allemaal krampachtig vast aan een oud systeem, een systeem dat alleen maar ondergang kan brengen. Het vertrouwen in het systeem is verdwenen en de problemen stapelen zich op.

Hier en daar gaan al stemmen op voor verandering van het systeem. Ministers zijn zich bewust van het feit dat veranderingen noodzakelijk zijn, maar gaan deze wel ver genoeg? Door alleen het huidige probleem op te lossen, blijft de onderliggende oorzaak bestaan. Het is dan wachten op nieuwe problemen.

Marie Antoinette zag ook wel dat er iets moest veranderen, maar zij durfde geen grote veranderingen toe te laten. De financiële wereld staat nu ook op zo’n punt. Ze moeten durven het vertrouwde vaarwel te zeggen en durven grote veranderingen door te voeren in het systeem. Alleen zo kunnen ze zichzelf en het vertrouwen redden.

Als ze dit niet doen, kunnen ze binnenkort de ontwikkelingen niet meer beteugelen. Zoals ook Marie Antoinette de gebeurtenissen niet meer in de hand had. Ze eindigde op de guillotine en een vergelijkbaar einde staat voor de zakenlieden in het vooruitzicht. Een hard einde met als troost misschien nog de begravenismuziek van Liberg, inderdaad… inclusief Nokia deuntje…

1 reactie op “Marie Antoinette als mislukte crisismanager

  1. sarkozy for napoleon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: