Parijs

Noël à Paris!

Het is guur weer in Parijs. De temperaturen liggen rond het vriespunt en alle Parijzenaren hebben hun sjaals om hun nek en de kragen hoog opgestoken. Tijd dus voor de bezoeker van Parijs om zich te warmen aan de kerstsfeer, die overal in de stad te vinden valt. Een tocht langs ijsbanen, kerststallen, draaimolens en kerstmarkten….
Parijs is een van de meest populaire kerstbestemmingen van veel Europeanen en de stad is zich hiervan bewust. Ieder jaar wordt er meer uit de kast getrokken om de toerist een optimale kerst te geven. Vorige week berichtte ik al over de versieringen die overal in de stad de straten verlichten. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de Champ-Élysées.

 

Op de Champs-Élysées is naast de verlichting ook een kerstmarkt te vinden. Dit uit Duitsland overgewaaide concept is ook in Parijs erg populair. Overal in de stad zijn kerstmarkten te vinden. Op de Champs-Élysées bestaat het geheel uit witte hutjes waar allerhande waar wordt verkocht. Vele bezoekers schuifelen onder het genot van een glaasje Glühwein langs de kraampjes.

Ikzelf bracht een bezoek aan de drukbezochte kerstmarkt van La Défense. De kneuterigheid van zo’n kerstmarkt tussen de strakke moderne gebouwen van de zakenwijk, levert een lachwekkende vertoning op. Dat het een vreemde combinatie is, weerhoudt niemand ervan om hier rustig in de uitstallingen te neuzen. De kerstmarkt is al jaren een groot succes, vanwege de vele buitenlandse specialiteiten die hier te vinden zijn.

Kerststallen
Het kerstfeest vindt natuurlijk zijn oorsprong in het Christelijk geloof en dus bieden ook de kerken in deze decembermaand een druk programma aan. Bij mij is de traditie om met kerst naar de kerk te gaan al jaren geleden verbroken. Maar voor een mooie kerststal loop ik nog altijd graag de kerk binnen. De Notre Dame probeert de aandacht te krijgen met een enorme kerstboom voor de kerk.

Binnen in de kerk pak ik nog even de tweede helft van de dienst mee, voordat ik de kerststal ga bekijken. De stal blijkt er één van het moderne soort. Op de achtergrond staat een groot scherm waarop wolken worden geprojecteerd, met daarvoor Jozef, Maria en het kindje in de kribbe. Geen koningen, os, ezel of herders, maar wel talloze kleine lampjes rondom de drie figuren.

Ook aan de andere kant van de stad in de Sacre Coeur vind ik een vreemd exemplaar. Jozef, Maria en de kleine zijn hier zelfs aangevuld met een os en een ezel. Maar in deze kerststal is Jezus al zo groot, dat hij op zijn knieën samen met Jozef en Maria kan bidden. Het stadium van de kribbe is volledig overgeslagen en dat is toch wel een beetje raar gezicht.

Schaatsen
Maar er is meer te doen, de schaatsen kunnen zelfs weer uit het vet gehaald worden! Op de eerste verdieping van de Eiffeltoren kan vanaf afgelopen weekend geschaatst worden. Vanaf 20 december worden er ook voor het Stadhuis, voor de Bibliotheek François Mitterand en bij Montparnasse ijsvloeren geopend.

Voor wie overigens zijn schaatsen vergeten is, deze zijn gewoon te huur. Er is geen haast bij, want het ijs voor het Stadhuis en bij Montparnasse blijft nog liggen tot en met 1 maart. Je kan dus thuis nog even oefenen, voordat je in Parijs de sier komt maken met prachtige figuren op de gladde ondergrond.

Voor de kinderen die nog niet kunnen schaatsen, wordt door de gemeente Parijs ook voor vertier gezorgd. Vanaf 20 december zijn er bij de ijsvloeren en op talloze andere plekken in de stad draaimolens te vinden. Alle kinderen zijn uitgenodigd , om een rondje mee te draaien. Ook de grote kinderen zijn welkom, zo zegt de beschrijving.

De bezoeker van Parijs hoeft zich dus niet te vervelen. Bovendien is het natuurlijk altijd mooi om op de donkere dagen voor kerst langs de Seine te wandelen of nog even de laatste inkopen te doen in de mooi versierde warenhuizen. Waar u de kerstdagen ook doorbrengt, ik wens u in ieder geval “Bonnes Fêtes!” vanuit een sfeervol Parijs.

Kerststallen
Iedere kerk heeft zijn kerststal, ik bezocht
Notre Dame – Metro Cité
Sacre Coeur – Metro Abesses

Kerstmarkten
Een tiental verspreid door de hele stad t/m 4 januari 2009 o.a.
Champs Élysées – Metro Concorde
La Défense – Metro La Défense
Place Saint Germain des Près – Metro St Germain des Près

IJsbanen
Eiffel Toren 1e verdieping – Metro Bir Hakeim
Hôtel de Ville – Metro Hôtel de Ville*
Bibliothèque François Mitterand – Metro François Mitterand
Montparnasse – Metro Montparnasse – Bienvenue*
*Van 20 december t/m 1 maart 2009

Draaimolens
Van 20 december t/m 4 januari 2009 op talloze plaatsen in de stad o.a.
Place de la Concorde – Metro Concorde
Hôtel de Ville – Metro Hôtel de Ville

1 reactie op “Noël à Paris!

  1. dag jeroen, een correctie op je sacré coeur-verwondering. ook in 2009 is er inderdaad geen kribbe te zien, maar de jongeman die naast maria en jozef geknield zit te bidden, is niet jezus. op folders in de kerk is te zien, dat er wel degelijk ooit een kribbe met een kindje deel heeft uitgemaakt van het tafereel. blijft uiteraard de vraag: waarom staat die kribbe er niet meer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: