Parijs

Groeten uit de Lichtstad

Parijs staat natuurlijk bekend als de lichtstad, maar met de feestdagen wordt dat nog eens extra benadrukt. Talloze straten worden verlicht om de optimale kerstsfeer te creëren. Tijd dus om de dikke jas uit de kast te halen, de kraag nog eens goed omhoog te steken en na zonsondergang over de straten te struinen.
In Nederland beleeft Sinterklaas nog zijn hoogtepunt, maar in Frankrijk zijn ze al in afwachting van ‘Père Noël’, want zo wordt de kerstman hier genoemd. De stad wordt dan ook iedere dag meer in een kerstsfeer getoverd. Maar liefst 150 kilometer aan straten wordt deze decembermaand verlicht. Vele ontwerpers zijn door Parijs gevraagd om op een originele manier de straten in het licht te zetten en een onvergetelijke sfeer te creëren. Parijs is namelijk in de decembermaand een populaire vakantiebestemming en dus doet de stad er alles aan om dit zo te houden.

 

Champs-Élysées
In het middelpunt van de belangstelling staat natuurlijk altijd de Champs-Élysées. Vanaf begin oktober wordt er dan ook al hard gewerkt om alle lichtjes op deze 2,5 kilometer lange hoofdweg van Parijs te installeren. Op 19 november was het eindelijk zover en mocht actrice Marion Cotillard samen met burgemeester Bernard Delanoë, de lichtjes ontsteken.

Sindsdien branden er iedere avond meer dan 1 miljoen lampjes aan 415 bomen. Hierbij wordt een prachtig effect gebruikt zodat het lijkt alsof er een ‘druppel’ van licht langs de takken naar beneden glijdt. Bovendien is er op Place de la Concorde een wit reuzenrad neergezet zodat je als bezoeker van bovenaf de verlichte stad kan bekijken.

Maar niet alleen de Champs-Élysées is prachtig verlicht. Ook bijvoorbeeld Place Vendôme en Les Halles staan in de lampjes. En natuurlijk hebben ook de warenhuizen Lafayette en Printemps weer hun best gedaan. Hun gevels zijn aangepakt waarbij Lafayette heeft gekozen voor een veel klassiekere verlichting dan Printemps.

Bovendien zijn de etalages van beide warenhuizen weer een lust voor het oog. Tientallen mensen staan dan ook in kluitjes voor de verschillende ramen om het schouwspel te bekijken. Lafayette lijkt dit jaar vooral voor roze en paarse kleuren te hebben gekozen. Printemps heeft Karl Lagerfeld weten te strikken om enkele etalages voor zijn rekening te nemen.

Energiezuinig
Belangrijk onderwerp dit jaar is de energiebesparing. Parijs heeft afgelopen jaren nog weleens kritiek gekregen op de overmaat aan verlichting die in de stad aanwezig is en de gevolgen voor het milieu. Nadat eerder dit jaar al werd besloten om de Eiffeltoren minder lang te laten flikkeren, is nu de kerstverlichting aan de beurt.

Door het gebruik van andere technieken is dit jaar namelijk zo’n 50% minder energie nodig voor de verlichting dan voorgaande jaren. Op de Champs-Élysées wordt zelfs 70% minder gebruikt. Deze besparing is vooral te verklaren doordat er steeds meer LED’s worden gebruik en minder lampen. Parijs wil het goede voorbeeld geven vanaf dit jaar.

Parijs is klaar voor de kerstdagen en probeert de bezoeker te verassen met mooie verlichting ook in de wat kleinere straatjes. In alle arrondissementen (op het 20e na) is wel verlichting te vinden. Als je een overzicht wil hebben van alle plaatsen waar de lampjes zijn geïnstalleerd, kan je terecht op de volgende website: http://www.parisillumineparis.fr. Parijs blijft verlicht tot en met 20 januari.

0 reacties op “Groeten uit de Lichtstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: