Van Picasso tot Dufy (les Musées)

Het is grauw dit weekend in Parijs. Donkere wolken hebben zich samengepakt rond de hoofdstad en ondanks dat het niet regent, nodigt het weer niet uit om naar buiten te gaan. Een mooie dag dus om een museum op te zoeken. Ik besloot om een kijkje te nemen in dat andere museum voor moderne kunst, het Musée de l’Art Moderne de la Ville de Paris.

In 1961 opende in het Palais de Tokyo het museum voor moderne en hedendaagse kunst van de stad Parijs. Het is museum dat constant in beweging is doordat het ook hedendaagse kunst tentoonstelt. Slechts 1 maand geleden werden de zalen geheel opnieuw ingericht, omdat er ruimte moest worden gemaakt voor een enorme schenking van cosmetica producent L’Oreal.

Het Gebouw
Het Palais de Tokyo is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1937 en heeft sindsdien talloze functies gehad. Al heeft moderne kunst altijd een belangrijke rol gehad in het gebouw. Zo werd hier tijdens de wereldtentoonstelling van 1937 al moderne kunst tentoongesteld en was later in de westvleugel de collectie te zien die nu in het Centre Pompidou wordt getoond.

Het gebouw heeft van buiten prachtige bas-reliëfs en op de binnenplaats staat een groot beeld van Bourdelle dat Frankrijk moet voorstellen. Het paleis bestaat uit twee vleugels. De west-vleugel waar nu een tentoonstellingsruimte zit voor hedendaagse kunst onder de naam “Palais de Tokyo” en de oost-vleugel waar het museum voor moderne kunst van Parijs zit. Ik bezocht de oost-vleugel.

Het Museum
De collectie van het museum begint rond het jaar 1900 met werken van onder meer Picasso, Braque en Derain. Vervolgens loop je chronologisch door de moderne kunstgeschiedenis en eindig je bij kunst die pas enkele jaren oud is. Onderweg passeer je Modigliani, Dufy en vele andere voornamelijke Franse kunstenaars.

Ik ben best een liefhebber van moderne kunst, maar was toch een beetje teleurgesteld door dit museum. Er hangen best veel grote namen, maar duidelijk niet de belangrijke werken van deze schilders. Al moet gezegd worden dat ze een uitgebreide collectie Dérain hebben hangen. Maar vooral door de afdeling hedendaagse kunst was ik teleurgesteld. De werken wisten me niet te verassen en geven vooral een overzicht van de verschillende stijlen van de afgelopen eeuw.

Maar buiten de collectie hebben ze nog twee prachtige zalen die wel absoluut zeer de moeite waard zijn. Ten eerste de zaal Raoul Dufy, hier worden de muren gevuld door een schildering van meer dan 600m2 die hij maakte voor de wereldtentoonstelling van 1937. Een werk over de wetenschap met Grieken als Aristoteles, maar ook de in 1937 bekende wetenschappers als Marie Curie. Een geweldige zaal waar je een kwartier kan rondlopen zonder uitgekeken te raken.

De tweede zaal die ook de moeite waard is, al is het minder indrukwekkend dan de eerste, is een zaal gewijd aan Matisse. Hier hangen twee drie luiken die gemaakt zijn rond 1920. Ook vind je hier een enorme wand vol met een werk van Daniel Buren, waarop uitsluitend schilderijen met verticale gekleurde strepen te zien zijn.

Buiten de permanente collectie die overigens geheel gratis te bezoeken valt, is er in het museum ook ruimte voor exposities. Zo is er op het moment een prachtige overzichtstentoonstelling van Raoul Dufy die ik persoonlijk zeer de moeite waard vond. Werken zijn vanover de hele wereld naar Parijs gehaald om alle fases van de loopbaan van Dufy te tonen.

Het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris is het moderne kunst museum van de stad en heeft duidelijk minder kwaliteit dan nationaal museum Centre Pompidou. Maar op een sombere herfstdag is het goed toeven tussen de werken van Picasso en Matisse. En als je binnenkort toch naar Parijs gaat, is de tentoonstelling van Dufy zeer de moeite waard!

Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris
11, Avenue de Président Wilson, metro Iéna
Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00, maandags gesloten.
Toegang is gratis, exposities uitgezonderd.
De expositie van Raoul Dufy loopt nog tot en met 11 januari 2009.

Meer lezen.015

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Onbekend says:

Ik vind het geweldig dit hele mooie werkstuk.

Geef een reactie