Oorlogsherinneringen (les Musées)

Op 9 november 1938 werd in Parijs een Duitse diplomaat vermoord door een Duitse jood die naar Frankrijk was gevlucht. Deze moord was de directe aanleiding voor de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938. In deze nacht werden Synagoge’s verwoest, winkels geplunderd en 91 mensen vermoord. Vandaag is het precies 70 jaar later en bracht ik een bezoek aan het legermuseum in Parijs.

Een paar jaar geleden opende het Musée de l’Armée een volledig gerestaureerde en vernieuwde afdeling over de eerste en de tweede oorlog. Je wandelt hier letterlijk door de geschiedenis heen, de jaartallen staan op de grond vermeld. Aan de hand van objecten, films, foto’s en teksten worden de wereldoorlogen aan de bezoeker getoond. Zo ook die Kristallnacht.

Het objectief bij deze tentoonstellingen ligt natuurlijk wel bij de Franse zaak. Er wordt heel erg gekeken naar de Franse positie tijdens deze oorlogen. Natuurlijk wordt ook wel aandacht besteed aan andere strijdtonelen, maar in een ondergeschikte rol. De expositie richt zich vooral op een zo goed mogelijk geschiedkundig verslag en nauwelijks op persoonlijke verhalen of andere zaken zoals de Jodenvervolging.

Prettig voor de bezoekers die het Frans niet machtig zijn, is dat alle teksten ook in het Engels te lezen zijn. Iets wat in veel Franse musea niet het geval is. Bij de ingang van het Musée de l’Armée vond ik zelfs een folder in de Nederlandse taal, waarin een overzicht wordt gegeven van alle afdeling die in het museum te vinden zijn.

Ridders
Één van die dingen is de afdeling geschiedenis, Wapenuitrustingen en Oude wapens, zeg maar alles van 1200 tot 1650. Een bezoek aan deze afdeling toont je het ridderschap zoals je het als klein jongetje voor je zag. Zwaarden en harnassen dus, maar ook prachtige themazalen zoals de toernooizaal. In deze zaal vind je bijvoorbeeld jachtgeweren en kruisbogen. Ook zijn er zalen gewijd aan oosterse wapens en wapenuitrustingen.

Het museum bevindt zich in verschillende vleugels van het Hôtel des Invalides dat oorspronkelijk gebouwd is eind 17e eeuw. Maar als je binnen rondloopt merk je daar helemaal niets van. Alles is heel erg modern en recentelijk vernieuwd. Het Musée de l’Armée wordt op het moment dan ook flink verbouwd. Vorig jaar zou de oostvleugel weer geopend worden met daarin de zalen over de militaire geschiedenis van Lodewijk XIV tot aan Napoleon III. Maar nog altijd zijn deze zalen niet publiek toegankelijk en dat is toch wel erg zonde.

Wel werd eerder dit jaar een heel nieuw deel geopend dar gewijd is aan Charles de Gaulle. Bovendien heb je met het kaartje van het legermuseum ook toegang tot twee andere musea die in het complex te vinden zijn, het Musée des Plans-Reliefs en het Musée de l’Ordre de la Libération. Hierover zal ik later eens een apart artikel schrijver. Ook heb je toegang tot de Dôme des Invalides waar de tombe Napoleon te vinden is.

Dôme des Invalides
Ondanks dat ik al eerder aan het graf van de voormalige keizer had gestaan, blijft de Dôme des Invalides een indrukwekkend geheel. Het prachtige praalgraf van Napoleon ligt echt verzonken in de kerk, zodat iedereen die het wil zien nog altijd moet buigen. Het graf ligt precies in het midden onder de koepel die prachtig beschilderd is.

Het Musée de l’Armée is een uitgebreid museum dat je een goed beeld geeft van de Franse militaire geschiedenis zonder je te overvoeren met veel van hetzelfde. Helaas gaat een groot deel van het museum pas in de lente van 2009 weer open, dus ik moet nog een keer terug. Maar het geheel is verassend modern en zorgt ervoor dat we ons gebeurtenissen als de kristallnacht blijven herinneren.

Musée de l’Armée
Onderdeel van het Hôtel des Invalides
129 rue de Grenelle, Metro: Varenne / La Tour Maubourg
Dagelijks geopend van 10.00-17.00 (zomers 18.00, dinsdag tot 21.00), eerste maandag van de maand gesloten (zomer uitgezonderd).
Entreekosten : 8 euro (6 euro gereduceerd, onder 18 gratis)
Op hetzelfde kaartje heb je toegang tot de Dôme des Invalides, het Musée des Plans-Reliefs en het Musée de l’Ordre de la Libération.

Meer lezen.015

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie