Vive la République – het Vrijheidsbeeld van Parijs

In 1878 werd voor de derde maal de wereldtentoonstelling in Parijs gehouden. Één van de pronkstukken van deze tentoonstelling was het hoofd van het Vrijheidsbeeld. Voor het eerste werd een stukje van het beeld aan het publiek getoond dat door de Fransen cadeau werd gedaan aan Amerika. Het Vrijheidsbeeld heeft sindsdien in Parijs zijn sporen nagelaten.

Toen in Frankrijk in 1871 de oorlog van Duitsland verloor, wat het einde van Napoleon III inluidde, was er behoefte aan eerherstel. In de loop van de jaren 70 van de 19e eeuw, kwamen er allerlei initiatieven op om de Franse trots te hervinden. Één van de voorbeelden is de wereldtentoonstelling van 1878 waar de Fransen weer konden pronken.

Frankrijk was weer een republiek en al snel kwam er het idee om een zusterrepubliek, de VS, een beeld cadeau te doen. Oorspronkelijk was het idee om dit te geven bij het 100-jarig bestaan van de Amerikaanse republiek in 1876, maar dit kwam te vroeg. Uiteindelijk werd het Vrijheidsbeeld pas in 1886 geplaatst op Liberty Island.

Het Ontwerp
In de aanloop naar 1886 werd er volop geld ingezameld onder de Franse bevolking om het beeld te financieren. Bovendien werd er druk nagedacht over de bouw van het beeld. Gustave Eiffel werd zelfs bij het project betrokken om de constructie van de binnenkant van het beeld te ontwerpen. Het beeld zelf werd ontworpen door Bartholdi.

Één van de eerste modellen die Bartholdi heeft gebruikt bij het maken van het grote Vrijheidsbeeld voor New York is vandaag de dag nog te zien in Parijs. In de Jardin du Luxembourg is dit beeld te terug te vinden. Ernaast is 5 jaar geleden in een Amerikaanse Eiken boom geplant ter herinnering aan de slachtoffers van 11 september.

Kopieën
De meest bekende kopie van het Vrijheidsbeeld in Parijs is te vinden op het Île des Cygnes, niet ver van de Eiffel Toren. De versie die hier staat is onthuld tijdens de wereldtentoonstelling van 1889 en viert tevens het 100-jarig bestaan van de Franse republiek, gerekend vanaf de Franse revolutie (al is de republiek meerdere malen onderbroken geweest).

200 jaar na de Franse revolutie werd een derde replica aan Parijs cadeau gedaan. Deze werd gemaakt tijdens de restauratie van het oorspronkelijke beeld in 1987. Het ging nu niet om een replica van het hele beeld, maar om een replica van de vlam. We vinden deze replica tegenwoordig bij de Pont de l’Alma.

Deze vlam staat boven de tunnel waar Diana ruim 10 jaar geleden haar einde vond. Hierdoor is het beeld dé onofficiële Diana gedenkplaats geworden in Parijs. Bij het beeld vind je dan ook foto’s, brieven en bloemen ter nagedachtenis aan de prinses. Al worden deze door de Franse autoriteiten zo nu en dan verwijderd, tevergeefs natuurlijk….

Deze beelden onderstrepen de band die de Franse en de Amerikaanse republiek met elkaar hebben. Al zijn de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Frankrijk wel eens warmer geweest dan de afgelopen jaren. Maar Sarkozy is sterk van plan de banden met de VS weer eens te verstevigen. En nu Obama gekozen is, wie weet, gaat het Sarkozy nog lukken ook.

Meer lezen.017

 

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Onbekend schreef:

  Geweldig! Je schrijft inspirerend en die kennis die je hebt van jouw stad is niet te geloven! Volgende keer in Parijs zeker een bezoekje aan de drie replica’s!

  • Enca Caen schreef:

   Geachte,
   Na de herhaaldelijke diefstal en beschadigingen aan het kunstwerk ” Je Suis Mathilde” van Piet Wittevrongel, besloot ik voor Piet een nieuwe Mathilde te maken, het roestig mens zal binnenkort weer te zien zijn met haar Mathilde Fiets en haar vaandel op weg naar het koninklijk paleis.
   Alvast een fotoke om jullie te plezieren indien gewenst?, mail maar.
   Vive la République.
   Groeten Enca Caen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: