de Kracht van Bourdelle (les Musées)

Op aanraden van een reactie hier op volkskrantreizen van Elfa, bracht ik laatst een bezoek aan het Musée Bourdelle. Niet ver vanTour Montparnasse trof ik een klein museumpje met het belangrijkste werk van beeldhouwer Antoine Bourdelle. Ik werd getroffen door de kracht van zijn beelden.

Émile-Antoine Bourdelle leefde van 1861 tot aan 1929 en was lange tijd leerling van Rodin. 15 jaar werkten de heren samen werden ze goede vrienden. Pas in 1905 kreeg Bourdelle zijn eigen privé tentoonstelling, maar vanaf dat moment gaat het snel. Hij raakt internationaal bekend en werd zelf leermeester van grootheden als Richier en Giacometti.

In de tijd dat Bourdelle leefde was het voor kunstenaars met grote beroemdheid een beetje in de mode om een museum na te laten, na hun dood. Bekende voorbeelden in Parijs zijn Gustave Moreau en Auguste Rodin. Het was dan ook een grote wens van Bourdelle om zijn eigen museum te krijgen in Parijs.

Deze wens werd pas 20 jaar na de dood van Bourdelle vervuld toen een klein museum werd geopend in zijn oude woonhuis en atelier. Sindsdien is het museum nog twee keer uitgebreid rondom dit atelier dat nog altijd te bezoeken valt.

De knusheid die ik ook voelde in het Musée Gustave Moreau is ook in dit museum weer aanwezig. Alleen is het deze keer vooral in de twee tuintjes en het voormalige woonhuis het geval. De andere zalen zijn later gebouwd en zijn gewoon museumzalen zonder deze knusse sfeer. Maar doordat alles klein van opzet is gebleven, behoudt het geheel toch een hele prettige sfeer.

De beelden van Bourdelle hebben vaak qua pose en statuur al een enorme spanning en grootsheid in zich. Dit in tegenstelling tot Rodin die vaak wat ingetogenere beeld heeft, die hun spanning halen uit de intimiteit en de sterke expressie. De kracht die de beelden van Bourdelle uitstralen komt dan ook veel beter tot zijn recht in de bronzen beelden van Bourdelle dan in de marmeren beelden.

Het museum bezit ook voornamelijk bronzen objecten. Al is er een hele zaal gewijd aan de monumentale werken van Bourdelle, die in steen zijn uitgevoerd. Een andere zaal is gewijd aan bronzen bustes die Bourdelle maakte van bekende personen als Rembrandt en Beethoven. Bourdelle had een grote bewondering voor Beethoven een hij heeft Beethoven dan ook talloze malen als onderwerp genomen voor een kunstwerk.

Persoonlijk hoogtepunt in de beelden collectie was een bronzen afgietsel van ‘Héraklès archer‘ (boogschutter Herakles) waarvan zich ook een afgietsel in Buenos Aires bevindt. Dit beeld vertolkt precies de kracht en de spanning die me zo aantrekt in het werk van Bourdelle.

Het Musée Bourdelle is nou typisch zo’n museum dat weinig bekend is, maar zeer de moeite waard. Het is niet groot, kwalitatief wel erg goed en een absolute must voor de liefhebber van beeldhouwkunst. Dus ben je bij je vorig bezoek aan Parijs in het Rodin museum geweest, denk dan deze keer eens aan zijn leerling Bourdelle.

Musée Bourdelle
18, rue Antoine Bourdelle
Metro: Montparnasse – Bienvenüe / Falguière
Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00, maandags gesloten.
Toegang is gratis, tenzij er een tijdelijke expositie wordt gehouden in het museum.
De prijzen zijn in dat geval afhankelijk van de expositie.

Meer lezen.015

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Elfa says:

Ik ben blij dat je je weg naar Bourdelle gevonden hebt en net zo onder de indruk was als ik!

Geef een reactie