Les Musees Parijs

de Verscheidenheid van la Villette (les Musées)

In het uiterste noordoosten van Parijs ligt tegen de périférique een groot park, het Parc de la Villette. Het park heeft veel te bieden, maar is vooral bekend vanwege het wetenschapsmuseum van Parijs dat jaarlijks 5 miljoen bezoekers trekt. Voor een middag dompelde ik me onder in de wereld van wetenschap en techniek.

Toen ik de eerste zaal van het museum binnenstapte, had ik door in wat voor een museum ik terecht was gekomen. Het Cité des Sciences is een museum dat de bezoeker actief bij de wetenschap probeert te betrekken. Overal zijn er interactieve dingen te doen zoals spelletjes, video’s, proefjes en quizzen. Als bezoeker word je geacht overal aan mee te doen. En om eerlijk te zijn is dat niet het type museum waar ik van houd.

Als ik in het weekend naar het museum ga, is dat voor mij een manier van tot rust komen. Even weg van het (drukke) dagelijks leven. Ik wil dan graag verrast worden door de schoonheid en de ingenieuze van het tentoongestelde. In dit type museum echter kom ik niet tot rust, maar schreeuwt alles om me heen om aandacht en om activiteit. Vaak is alles opgeleukt, alsof ik een kind van 10 ben dat musea eigenlijk maar saai vind.

Maar goed, ik zette me natuurlijk over deze eerste tegenzin heen en stak mijn handen uit de mauwen. Dus deed ik in de hoek ‘Genen & DNA‘ mee aan een quiz over mijn kennis (die gelukkig als bioloog zijnde wel in orde bleek te zijn) en zat ik chromosomen te sorteren achter een beeldscherm.

In de hoek ‘Beelden‘ probeerde ik achter een computer een filmscène goed te belichten (iets wat nog niet mee bleek te vallen). Ik keek door een lens naar een ruimte die op twee hoogten was, maar door de lens gewoon op 1 niveau leek te zijn, gezichtsbedrog dus. Verder probeerde ik van een aantal plaatjes te raden wat hetgeen was dat op de foto was gezet.

Bij het onderdeel ‘Energie’ keek ik naar een filmpje over hoe kernenergie werd opgewekt. Bovendien activeerde ik een paar proefjes met een enkele druk op de knop. Even verderop in de hoek ‘Auto’s’ keek ik naar filmpjes over bijvoorbeeld reclame. Ik zag de ontwikkeling van de motor en probeerde achter een computer een autofabriek te leiden, door de juiste beslissingen te nemen.

Het meest verrast was ik misschien nog wel door de hoek ‘Wiskunde’. Ik moet ze meegeven dat ze het abstracte vak wiskunde op een verrassende manier aanschouwelijk maken. Ik keek naar het ontstaan van de normale verdeling, probeerde verschillende vormen te onderscheiden en begreep de draaiing van de aarde door het zelf te ervaren in een draaiende constructie.

In de rest van het museum wordt bovendien nog aandacht besteed aan vele andere onderwerpen zoals licht, lucht en aarde. Voor een klein extra bedrag heb je toegang tot het planetarium en gratis zit in de kelder nog een aquarium. Alle onderwerpen die met wetenschap en techniek te maken hebben komen aan de orde en worden op een verrassende manier gepresenteerd.

Toen ik voor het eerst weer op mijn horloge keek, zag ik dat er alweer 3 uur waren verstreken sinds ik binnenkwam. En zo was het het museum toch weer gelukt! Mijn tegenzin was getemd en ik was meegesleept in de wondere wereld van de wetenschap. De tijd was gevlogen en ik had actief meegedraaid in de tentoonstelling, terwijl ik er op voorhand geen zin in had.

Er wordt geprobeerd allerlei onderwerpen die te maken hebben met wetenschap en techniek uit te leggen aan het publiek op een leuke manier. Het museum daagt de bezoeker uit zelf na te denken en zelf mee te doen. Het speelt in op de verbazing van de bezoeker en is misschien daarom juist voor kinderen een absolute aanrader.

Nadat je in het museum bent geweest, is er rondom in het gebouw nog veel meer te doen. Vlak buiten het museum ligt de Géode. Dit bolvormige gebouw is een IMAX bioscoop met 100 zitplaatsen. Ook hiervoor moet een apart kaartje worden gekocht, maar dan kan je wel een film zien op een extra groot scherm.

Maar je kan natuurlijk ook na het museumbezoek het Parc de la Villette ingaan. Het museum ligt namelijk aan de rand van dit park. Het Parc de la Villette is een park rondom de oude veehallen van Parijs opgezet is. In het park staan nu ruim 20 rode follies. Follies zijn gebouwen die opzettelijk nutteloos of bizar zijn, zo zegt wikipedia. De 20 follies in dit park hebben dan ook allerlei vormen, maar hebben vaak wel een functie gekregen.

In het park bevindt zich ook nog een kleine speeltuin en een muziekzalen complex. De oude veehallen zelf worden nu gebruikt als ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Er is dus voor ieder wat wils. Je kan hier dan ook zonder problemen een dag doorbrengen en dan hoef je je zeker niet te vervelen!

Cité des Sciences et de l’Industrie
30, avenue Corentin-Cariou, Metro Porte de la Villette (lijn 7)
Dagelijks geopend van 10.00-18.00 (zondag zelfs tot 19.00), maandags gesloten.
Entree 8 euro (6 euro gereduceerd)
Planetarium : 3 euro extra (2 euro gereduceerd)

Aquarium
30, avenue Corentin-Cariou, Metro Porte de la Villette (lijn 7)
Dagelijks geopend van 10.00-18.00, maandags gesloten
Entree gratis

Geode
30, avenue Corentin-Cariou, Metro Porte de la Villette (lijn 7)
Dagelijks verschillende voostellingen.
Entree 10,50 (9,00 gereduceerd), extra kortingen in combinatie met Cité des Sciences.

Parc de la Villette
Metro Porte de la Villette (lijn 7) of Porte de Pantin (lijn 5)
Gratis toegang

Meer lezen.015

0 reacties op “de Verscheidenheid van la Villette (les Musées)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: