Parijs

de Dag van Dionysius

Vandaag, 9 oktober, is de dag van de Heilige Dionysius of zoals de Fransen zeggen, Saint Denis. Er wordt vandaag herdacht dat rond het jaar 250 Saint Denis werd onthoofd. Deze eerste bisschop van Parijs is na zijn onthoofding in Montmartre met zijn hoofd onder de arm naar de plek gelopen waar hij begraven wilde worden. Tijd om deze plek te bezoeken, het huidige Saint Denis.

Saint Denis is geboren in Italië en werd door de paus als missionaris naar het toenmalig Gallië gestuurd. Hij was zeer succesvol in Frankrijk en wist een katholieke gemeenschap te stichten op het Ile de la Cité. Dit kwam hem samen met twee andere priesters op gevangenschap te staan. Op het bevel van keizer Domitianus werd hij op Montmartre onthoofd. Montmartre zou hier zijn naam aan danken (Mons Martyrum, ofwel martelaarsberg).

Volgens de legende liep hij vervolgens met zijn hoofd onder zijn arm naar Saint Denis waar hij uiteindelijk dood neerviel. Daar wilde hij begraven worden. Op die plek werd een kerk gesticht en sinds die dag is Saint Denis een bedevaartsoord voor katholieken. In de huidige kathedraal uit de 13e eeuw zijn nog relikwieën van Saint Denis te vinden. Bovendien liggen in deze kathedraal vele Franse koningen begraven, van Clovis I in 511 tot Lodewijk XVIII in 1824.

De traditie van het begraven in Saint Denis werd ingezet door koning Dagobert I (638) en werd sindsdien volgehouden tot aan de Franse revolutie. Later werden ook graven van eerdere koningen naar deze plek verplaatst. Eerdere koningen werden nog begraven in het klooster van Saint-Germain-des-Prés. Maar toen het klooster werd gesloopt en alleen de kerk bleef bestaan, zijn de graven verplaatst.

De kathedraal in Saint Denis is een prachtige voorbeeld van het begin van de Franse gothiek. Hij is voor de bezoeker ingedeeld in twee delen. Ten eerste het gewone kerkdeel dat gratis te bezoeken is. Hier is onder andere een mooi orgel te zien, houten koorbanken en natuurlijk ook glas-in-lood ramen en gotische plafonds. Het tweede deel van de kerk is het achterste, waar alle grafmonumenten van de koningen te vinden zijn. Om hier binnen te komen, dient entreegeld betaald te worden.

Maar dat is zeker de moeite waard. Boven de grond en in de crypte zijn een aantal prachtige grafmonumenten te zien. Zo vinden we er de grootse graven van Henri II en Louis XII. Prachtige beelden van Louis XVI en Marie-Antoinette en oude grafstenen uit de 6e en 7e eeuw. Al met al een fantastisch overzicht van de grafkunst door de eeuwen heen.

Filips
Iedere grafsteen staat voor een koning met een eigen verhaal. Een mooi verhaal is bijvoorbeeld dat van Filips (Frans: Philip). Philip werd geboren in 1116 als eerste zoon van koning Lodewijk VI. Zijn vader was zo dol op zijn zoon dat hij hem al in 1129 (dus op 13 jarige leeftijd) mede-koning maakte van Frankrijk. Het noodlot trof de jonge koning echter 2 jaar later in 1116.

Op 12 oktober reed Philip met een paar vrienden op zijn paard langs de Seine, toen er plotseling een varken overstak. Het beest kwam onder het paard terecht, waardoor het paard voorover viel en zijn berijder katapulteerde. Met zwaar letsel werd hij bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht, waar hij de volgende dag overleed zonder nog wakker te zijn geweest. Het incident is het eerste beschreven verkeersongeval van Parijs, waarop er nog velen zouden volgen. Zijn jongere broer Lodewijk VII is uiteindelijk koning geworden.

Philip is maar één van de vele koningen die hier begraven liggen en waar een mooi verhaal over te vertellen valt. De kerk biedt vele prachtige graven die in goede staat verkeren en dat mag een wonder heten. Tijdens de Franse revolutie zijn alle graven namelijk geopend en zijn de Koninklijke resten in massagraven gedumpt. Pas later na de revolutie zijn deze weer geopend en de botten verplaatst naar de crypte in Saint Denis. Het was toen echter onmogelijk alle botten te onderscheiden en dus liggen ze nu allemaal bij elkaar achter grote borden met daarop de namen van alle koningen van Frankrijk.

De graven zijn na restauratie weer allemaal in goede staat en te bekijken, maar dus wel in de wetenschap dat de echte lichamen er niet meer onder liggen, maar even verderop in de crypte. In de crypte liggen ook de lichamen van Lodwijk XVI en Marie-Antionette, deze waren oorspronkelijk te vinden in de Madeleine. Maar zijn na de verbanning van Napoleon hier bijgezet.

En zo denken we op de dag van Saint Denis niet alleen aan ze heilige uit de 3e eeuw, maar ook aan de Koninklijke familie van Frankrijk. Saint Denis en de Koninklijke familie zijn met elkaar verbonden sinds de 7e eeuw en zullen met deze prachtige kerk en monumenten altijd verbonden blijven.

Basilique de Saint Denis

1 rue de la Légion d’honneur, Saint Denis

Metro 13 – Saint Denis Basilique

Dagelijks geopend van 10.00-17.15 (zondag van 12.00-17.15)

0 reacties op “de Dag van Dionysius

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: