Een Culturele Ontdekkingsreis (les Musées)

Als je mensen vraagt naar de grote musea in Parijs worden vaak in een rijtje het Louvre, Musée d’Orsay en Centre Pompidou genoemd. Één ander enorm museum wordt dan snel vergeten en ten onrechte! In het Musée de Quai Branly vind je een greep uit een collectie van meer dan 300.000 voorwerpen uit Azië, Afrika, Amerika en Oceanië. Een indrukwekkende tentoonstelling aan de voet van de Eiffeltoren.

Jaren geleden werd het idee geopperd om de vele primitieve kunstcollecties van de stad Parijs te bundelen in een nieuw te openen museum. En dus werd er heel nieuw gebouw neergezet aan de Seine, vlak naast de Eiffeltoren, om deze kunst te herbergen. Grote collecties van het Musée de l’Homme en het (ondertussen opgeheven) Musée des Arts d’Afrique et d’Oceanie vinden hier tegenwoordig hun plek.

In 2006 werd het nieuwe gebouw geopend door toenmalig president van Frankrijk, Chirac. Het gebouw is geplaatst in een tuin die gescheiden wordt van het drukke verkeer langs de Seine door een grote glazen wand. Deze wand wordt van de buitenkant begroeid met planten. Deze levende wal zorgt voor een geweldige scheiding. Als je door de ingang aan de andere kant van de muur loopt, is het opeens stil om je heen.

De tuin is dan ook een prachtige overgang tussen de drukte van buiten en de rust van het museum. Het brengt je alvast in de stemming voor het bezoek. Om je een beetje idee te geven van de omvang van de collectie, is het eerste wat je in het gebouw tegenkomt een enorme buis. Deze glazen koker loopt van de begane grond tot aan de 4e verdieping en is helemaal gevuld met muziekinstrumenten uit de hele wereld.

De tentoonstellingsruimte vindt zich op de 3e verdieping en is ingedeeld naar werelddeel. Alleen de topstukken uit de collectie worden getoond; van de totale collectie van 300.000 stuks zijn er ruim 3.000 te zien. En wat kunnen al die onbekende culturen dan mooi zijn! Achter ieder object schuilt een verhaal en een verbazing.

Zo vind ik op de afdeling ‘Afrika’ twee prachtige beelden van de koningen van Benin uit de 19e eeuw. In deze tijd had iedere koning een dierensymbool. De beelden zijn dan ook een kruising van een mens met een beest. Er staat een beeld van koning Behanzin dat een kruising is tussen een man en een haai. Maar er staan ook nog andere koningen.

Door de opbouw van het museum en het moderne gebouw is het geheel een frisse tentoonstelling. Gebruik van combinaties van voorwerpen, tekstjes, film en geluid prikkelt de bezoeker. Het zijn niet gewoon voorwerpen, het zijn onderdelen van een cultuur. En in de museum maak je daar als buitenstaander een beetje kennis mee.

Dus bij u volgende bezoek aan de Franse hoofdstad. Laat Musée d’Orsay een keertje links liggen en loop een stukje verder langs de Seine. Vlak voor de Eiffeltoren kom je dan dit prachtige museum tegen. Hier vind je geen impressionistische kathedralen van Rouen, maar een kennismaking met culturen van over de hele wereld!

Musée de Quai Branly
37, Qua Branly, Metro Iéna (aan de andere kant van de brug)
Dagelijks geopend van 11.00-19.00 (do,vr, za tot 21.00), Maandags gesloten
Entreeprijs is 8,50 euro (6,00 gereduceerd, onder 18 gratis).

Meer lezen.015

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. TooTall schreef:

    Jeroen, bedankt voor al die nuttige tips, een toekomstig bezoek aan Parijs laat ik vooraf gaan door je stukjes opnieuw te bestuderen. Veel plezier en succes met je verdere verblijf in deze cultuur stad

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: