Parijs

Voetje voor voetje in Saint Denis

Wat een geluid, wat een mensen, wat een leven! Ik stap uit de metro op station St. Denis Basilique en kom terecht in een wirwar van kraampjes en koopmannen. Het is afgeladen vol en het is dan ook onmogelijk om gewoon te lopen. Voetje voor voetje schuifel ik vooruit en laat me verassen door de veelzijdigheid van de markt van Saint Denis!

Het is een geweldige sfeer van koopmannen die hun producten aanprijzen en kraampjes waarop die goederen staan uitgestald. Het groente en fruit wordt afgewisseld met kleding, de huishoudartikelen met de sieradenkraam, alles is te koop! Grote borden met prijzen en overal snuffelende mensen die op zoek zijn naar dat ene koopje of die gewoon hun dagelijkse boodschappen doen.

Het is markt in Saint Denis en dat is een levendig gebeuren. Heel de stad lijkt te zijn uitgelopen om inkopen te doen. Ook alle winkels zijn gewoon open, maar ook hier liggen de kleedjes uitgespreid voor de deuren. Bovendien is er een markthal die alleen open is tijdens de markt. Verkopers proberen ook in de winkelstraten hun goedje kwijt te raken. Je kan over de hoofden lopen zo druk is het.

Tussen de kraampjes in de smalle straten proberen vaak verkopers ook nog wat versnaperingen kwijt te raken. Zo staat er iemand met een emmertje water om flesjes water koud te houden, maar de grootste oploop ontstaat rond de verkopers van gepofte maïs of kastanjes. Vooral de gepofte maïs vindt bij de meeste (buitenlandse) bezoekers gretig aftrek. Met een beetje zout er overheen is het een echte lekkernij.

Ondertussen heeft ook de plaatselijke politie het druk, want tussen al die handel blijken ook mensen te lopen met snode gedachten. Voor mijn neus werd tenminste iemand ingerekend die werd verdacht van diefstal. Maar tussen zo’n dichte mensenmassa is een handje ook snel uitgestoken, uitkijken voor je portemonnee dus. Niet dat ik me onveilig voelde.

Al is het wel gek om als blanke rond te lopen op een markt waar 80% van de bezoekers een donkere huidskleur heeft. De markt staat dan ook bekend om zijn wereldse producten (Marché du Monde). Saint Denis is een kleurrijke gemeenschap die inwoners heeft uit alle windstreken. En dat zie je terug op de markt, producten uit allerlei culturen worden die te koop aangeboden. De sfeer is dan ook werelds.

Ook enkele bedelaars proberen nog een graantje mee te pikken van het leven hier op het plein, want bijna overal zie je wel mensen zitten met een bakje voor hun neus. Niet iedereen is goed bedeeld en gelukkig zijn er regelmatig mensen die een kleine donatie doen. Maar er zijn ook mensen die haast hebben en die lopen overal zo voorbij. En als je er niet door kan? Dan druk je gewoon de kinderwegen tegen de enkels van de persoon voor je, net zolang tot ze erdoor kunnen. (Helaas voor deze mensen heb ik sterke enkels..)

Het is een drukke ochtend hier in Saint Denis en het is een genot om hiertussen rond te lopen. Het was mooi weer en de sfeer was druk, maar gezellig. Ondanks dat ik helemaal niet voor de markt naar Saint Denis kwam afgereisd (over het daadwerkelijke doel later meer), was het een geweldige bijkomstigheid. Dus voor de bezoeker van Parijs die ook op zondag nog wil shoppen, als alle warenhuizen en veel winkels in Parijs gesloten zijn. Zondag staat St. Denis voor u klaar!

Markt Saint Denis

Metro Lijn 13 Saint Denis – Basilique (Let op! Pak de metro met eindbestemming Saint Denis, er zijn namelijk 2 eindbestemmingen voor deze lijn).

0 reacties op “Voetje voor voetje in Saint Denis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: