Les Musees

Op bezoek bij de meester (les Musées)

Vlak achter de Église de Trinité in de Rue de la Rochefoucauld staat een huisje waar ooit de schilder Gustave Moreau woonde. Dit huis is tegenwoordig een museum geheel gewijd aan deze kunstenaar. Een bezoekje aan dit museum is zo knus en huiselijk dat het voelt alsof je bij Moreau op bezoek gaat. Op bezoek bij de meester, het Musée Gustave Moreau…

Ik doe de deur open en kom terecht in een kleine entree waar een balie staat. Een vriendelijke dame verkoopt me een kaartje en ik kijk om me heen. Het is een vol vertrek waarvan een trap eigenlijk het middelpunt is. In deze ruimte hangen al enkele werken van de kunstenaar. Maar de trap lonkt en dus ga ik naar boven.

Op de eerste verdieping hangt dezelfde sfeer. Wanden die van top tot teen gevuld zijn met schilderijen, tekening, prenten. Smalle gangetjes en kamertjes vol met meubels. Op deze verdieping heeft Moreau gewoond. Het voelt dan ook een beetje alsof je bij de meester op bezoek bent. De inrichting is precies zoals hij ruim 100 jaar geleden ook moet zijn geweest. Een knus geheel, waar ik me meteen thuis voel.

Het voelt zo omdat het iets pittoresks heeft. Het is klein, smal, gezellig, allemaal met een hoog aaibaarheidsgehalte. Maar aaien doe ik niet, want overal staan duidelijke bordjes ‘niet aanraken’. Op de etage zijn een ontvangstruimte, slaapkamer en zitkamertje te zien. Hier zijn veel reproducties die Gustave Moreau maakte van voornamelijk Italiaanse meesters. Hij heeft namelijk veel gereisd in Italië en was een vaste bezoeker van het Louvre.

Als ik nog een verdieping hoger ga, kom ik terecht in een vertrek dat zijn studio is geweest. Hier begint de werkelijke expositie. Alle wanden hangen van onder tot boven met het werk van Moreau, soms wel drie stuks boven elkaar. Onder de ramen hangen nog talloze panelen waaraan voornamelijk schetsen en studies voor zijn werken hangen. Je kan deze panelen als een soort prentenboek doorbladeren.

Via een wenteltrap kom ik vervolgens op de derde verdieping. Hier hangt de rest van de werken van de schilder. Ook hier weer drie boven elkaar. Het werk van Moreau is grofweg in te delen in twee groepen. Ten eerste een groep hele mysterieuze werken die vaak donker zijn en waarin veel wordt gewerkt met schaduwen. Ten tweede zijn volle, rijke kunstwerken, vaak met felle kleuren, veel details en veel personages of grootse gebouwen. Vooral met deze tweede groep is hij beroemd geworden.

Moreau werd gerekend tot de symbolisten. Hij schilderde voornamelijk taferelen uit de Grieke en Romeinse mythologie. Herakles en bijvoorbeeld ook Leda (en de zwaan) zijn favoriete onderwerpen. Af en toe neemt hij ook Bijbelse verhalen als basis voor zijn werk. Altijd wordt het bovennatuurlijke van zijn karakters benadrukt en ook mythische wezens zijn hem niet vreemd.

In het gehele gebouw wordt de knusse sfeer die me bij de ingang al overviel behouden. Dit komt door de volle ruimtes, de oude materialen, de houten vloeren en de kleinschaligheid van het museum. Maar vergis je niet, het mag dan een klein gebouw zijn, door het gebruik van iedere centimeter hangen er hier honderden schilderijen en duizenden schetsen en studies.

Het museum is niet alleen een plek om kunst bekijken, maar ook een manier om je te wanen in de vorige eeuw. Een museum waar je geneigd bent om je voeten te vegen als je binnenkomt en iedere bezoeker die je tegenkomt vriendelijk te begroeten. Maar niet alleen qua sfeer, ook qua kunst is het de moeite waard. En het bijzondere is dat het museum is ingericht door Moreau zelf. Het is zoals hij het gewild heeft en twee jaar voor zijn dood ontworpen. Het museum opende een paar jaar na zijn dood en is sindsdien de plaats van de meest complete Moreau collectie ter wereld.

Musée Gustave Moreau
14, rue de La Rochefoucauld
Métro Trinité
Dagelijks geopend 10.00-12.45 en 14.00-17.15, Dinsdag gesloten.
Entree kost 5 euro per persoon (3 euro gereduceerd, onder 18 gratis)
Eerste zondag van de maand gratis

Meer lezen.015 Kunstgeschiedenis - Symbolisme

2 reacties op “Op bezoek bij de meester (les Musées)

  1. Goed idee, om de onbekende, toffe musea van Parijs te bespreken! Ik ben er zelf, twee jaar geleden, in drie maanden tijd als een gek zo veel mogelijk langs gegaan, en was idd erg onder de indruk van Gustave Moreau. Ben je ook al in Musée Bourdelle geweest? Dat vond ik ook een erg tof museum, vlak bij Port Royal. In die buurt zit ook het Zadkine Museum, de beeldhouwer van het beroemde oorlogsmonument in Rotterdam. Geniet ervan!

  2. jeroendebaaij

    Bedankt voor de tips, Elfa! De musea die je noemt klinken veel belovend. Ik zal er binnenkort eens langs gaan en dan lees je het hier vanzelf als ik er ben geweest.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: