Parijs

Achter gesloten deuren

Dit weekend zijn de ‘Journées Européennes du Patrimoine’ en dat betekent dat in Parijs in iedere straat wel iets te doen is. De hoofdstad staat zó vol met cultureel erfgoed dat er overal activiteiten zijn en dingen te zien. Het is dan ook een kwestie van goede keuzes maken op een dag als vandaag! Ik koos voor twee bijzondere plekken in de stad, het Palais Royal en het Palais de Luxembourg.

Het leuke van dit weekend is, dat er deuren open gaan die normaal gesloten blijven. Sinds ik jaren geleden verliefd werd op deze stad, zijn er altijd een paar deuren geweest waar ik graag achter wilde kijken. Een deur waar ik altijd heel nieuwsgierig van werd, is die van het Palais Royal! Normaal gesproken het onderkomen van het ministerie van Cultuur, de Raad voor de Grondwet en de Raad van State, vandaag het toneel van duizenden mensen die net zo nieuwsgierig waren als ik!

Palais Royal
En ik word niet teleurgesteld, speciaal voor vandaag worden 35 zalen getoond aan het publiek. En achter iedere (normaal gesloten) deur, lijkt een mooiere zaal te voorschijn te komen. Het Palais Royal stamt uit de 17e eeuw en de zalen zijn dus eeuwen uit. De inrichting is dan vaak ook een mengsel van verschillende eeuwen. Er zijn meubels, wandtapijten en schilderingen uit de 18e eeuw, maar net zo goed uit de 20e eeuw.

Je ziet zalen die eeuwen geleden dienden als paleisruimte, maar tegenwoordig kantoren voor bijvoorbeeld de minister zijn. Het is toch prachtig als je in zulke zalen mag werken! Ik denk dat 90% van alle bezoekers meteen zou solliciteren als ze bij de uitgang sollicitatieformulieren zouden krijgen. Wat een inspirerende omgeving, daar moeten wel goed werk verricht worden!

Hoogtepunten van het bezoek zijn voor mij het kantoor van de vicepresident van de Raad van State. Waar een bureau staat vol dossiers voor een gigantisch wandtapijt uit de 17e eeuw, mooie oude meubelen en uitzicht op het Louvre. Maar ook zeker de Zaal van de ‘Assemblée générale’; een prachtige vergaderzaal met geweldige postimpressionistische fresco’s van Henri Matin.

De dag is nog niet voorbij en dus ga ik verder naar een andere deur die normaal gesproken gesloten is voor ‘gewoon’ publiek zoals ik. Deze deur staat opgesteld bij Luxembourg. Al tig keren liep ik door de tuinen en zat ik in de zon op een van de stoelen. Altijd met een schuin oog naar het paleis, dat altijd voor mij gesloten was. Maar vandaag dus niet!

Palais de Luxembourg
In het Palais de Luxembourg zetelt de Franse senaat en ook hier hebben ze weer werk gemaakt van deze Franse open monumentendag. Niet alleen het daadwerkelijke paleis is open gesteld, maar ook het naastgelegen kleinere ‘Petite Luxembourg’ (what’s in the name?) en de serre’s van het paleis zijn open voor een ieder die het wil bezichtigen.

En dat zijn er heel wat! Een rij van ongeveer 30-45 minuten wacht mij op bij de ingang. Maar zo snel laat ik me natuurlijk niet afschepen. Wie iets wil zien, moet daar wat voor over hebben. Nadat ik drie maal mijn tanden geflost heb, de Marseillaise nog eens geoefend heb (het blijft toch de senaat) en zelfs de handbal berichten in de equipe gelezen heb, sta ik vooraan in de rij.

Weer is het wachten niet voor niets geweest. Aan iedere zaal is te zien dat dit gebouw ooit een koninklijk paleis is geweest. Wandtapijten aan de muren, portretten van Franse heersers in steen (bustes) en op doek, prachtige plafonds en grote kroonluchters. Ondanks dat de zalen nu andere functies hebben, is er niks van de grandeur ten onder gegaan.

Hoogtepunten in dit gebouw zijn de senaatszaal, de ‘Salle de Livre d’Or’ en de bibliotheken. De senaatszaal bestaat uit rode bankjes en vloerbedekking en houten tafels. De zaal wordt versierd door een aantal schitterende beelden en vergulde muren. Zelfs de perstribune is een genot om naar te kijken. De ‘Salle de Livre d’Or’ is een rijk gedecoreerde zaal de ooit onderdeel was van de appartement van koningin Maria de Medici. Mooie plafondfresco’s uit de 17e eeuw, gouden muren die ook met fresco’s zijn bekleed. Verder biedt het paleis twee grote bibliotheken die ieder hun eigen charme hebben.

Een prachtige zaal is ook de conferentiezaal. Maar deze zaal was nu ingericht als kleine TV-studio. Vandaag zijn namelijk de senaatsverkiezingen in Frankrijk en vanuit deze zaal worden de live-uitzending verzorgd. Alle uitslagen komen dan hier binnen en daarom stond de zaal nu vol met borden waar de uitslagen komen te hangen. De wanden van deze zaal zijn weer rijk gedecoreerd met fresco’s en veel goud. Bovendien telt de zaal veel ramen die uitkijken op de binnenplaats van het paleis.

Ook dit bezoek aan het Palais de Luxembourg was weer zeer de moeite waard. Als je ooit nog de mogelijkheid hebt om een van beide paleizen te bezoeken, moet je het zeker doen! Beide zijn absoluut de moeite waard. Voor degenen die enthousiast zijn geworden de ‘Journées Européennes du Patrimoine’ zijn een jaarlijks terugkerend evenement. De deuren blijven dus de komende tijd gesloten, pas op 19 en 20 september 2009 gaan de deuren weer heel eventjes open…

1 reactie op “Achter gesloten deuren

  1. jeroendebaaij

    Nog een kleine toevoeging, dit artikel gaat over gisteren (zaterdag). Vandaag was ik nog even op Place de la Concorde en trof daar de rij voor het Palais d’Élysée (de ambtswoning van Sarkozy). De wachttijd was (volgens het bordje) opgelopen tot 4 uur! Heel Parijs was blijkbaar geïnteresseerd in de slaapkamer van hun president. Ik ben er voorbij gelopen en heb nog een bezoekje gebracht aan de Assemblée Nationale en later het Hôtel de Ville. Beide ook de moeite waard overigens! En de rijen waren daar een stuk vriendelijker (30-45 minuten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: