Parijs

Paus in Parijs: Licht in de Duisternis

Dat mijn verblijf hier in Parijs gezegend is, dat staat buiten kijf. De eerste week dat ik hier ben, komt de Paus al op bezoek. Als dat gaan voorteken is? Of zou ik me eerst moeten bekeren tot de Rooms-Katholieke kerk?

De paus komt naar Frankrijk om te vieren dat het dit jaar precies 150 jaar geleden is dat Maria verscheen in Lourdes. En passant deed hij vrijdag en zaterdag Parijs nog even aan. Het negende pauselijke bezoek aan de hoofdstad. Het vorige bezoek was in 1980 door Johannes Paulus II.

Het is vrijdagavond en het loopt tegen middernacht als ik de deur achter me dichttrek. Benedictus of Benoît zoals de Fransen zeggen, heeft al een druk dag programma gehad , hij is er vanavond dan ook niet bij. Maar om 12 uur vertrekt er een stoet van naar schatting 10.000 mensen bij de Notre Dame voor een voettocht naar Invalides. Onder leiding van de kardinaal en tevens aartsbisschop van Parijs, ieder met een kaars in de hand, op weg naar de plek waar de paus morgen een grote openluchtmis zal houden.

Nou ben ik zelf niet echt gelovig, maar ik ben wel gedoopt en heb mijn eerste communie gedaan. Al met al een goed genoeg excuus om vanavond bij deze ‘happening’ aanwezig te zijn. Ik besloot de stoet vlakbij Invalides op te wachten. Hier aangekomen blijkt het allemaal goed georganiseerd te zijn. De hele pont Alexandre III staat vol met politiebussen en bij de Esplanades van Invalides staan vele vrijwilligers die herkenbaar zijn aan hun oranje T-shirts.

Door een vriendelijke vrijwilliger krijg ik een Vaticaans vlaggetjes met daarbij een gebedsboekje en regenponcho in de handen geduwd. Bovendien is er voor iedere bezoeker een flesje water. Ik voel me bij iedere slok meer Katholiek worden. Tenminste, het water zal toch wel gewijd zijn?

Inmiddels is het 1 uur geweest, de lampen die de monumenten zoals de Eiffel toren en het Grand Palais in het licht zetten, zijn al gedoofd. De wind trekt een beetje aan en ik begin het aardig koud te krijgen. Maar ik houd vol, wachtend op de lichtstoet die zo langzamerhand toch eens zou moeten komen.

En inderdaad, rond half twee bereikt een open vrachtwagen met daarin een muziekgroep Invalides. Deze wagen wordt gevolgd door een groep van tientallen priesters en een zilveren Maria beeld. Hierachter de enorme stoet mensen die onderweg flink is gegroeid tot zo’n 40.000 mensen. Bijna iedereen draagt een kaarsje die bij de start of onderweg bij een van de kerken langs de route werden verspreid. En zo staan ze in de voetsporen van Jezus, die zei: ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.‘(Johannes 8,12)

Het is een prachtig gezicht, de stroom van lichtjes die langzaam dichterbij komt. De kerkelijke muziek die rond klinkt, wordt door vele volgers meegezongen. Het vormt een indrukwekkend geheel dat wordt gade geslagen door veel toeschouwers, gelovig en niet-gelovig. De paus is in Parijs en deze unieke gebeurtenis wordt door veel Parisiens gevolgd.

Het veld voor Invalides vult zich nu met mensen. Muziek van het groepje op de vrachtwagen wordt door alle boxen op het veld verspreid. Het is 2 uur ’s nachts en Invalides vult zich met licht, leven en geluid. De tocht is ten einde. Een groot deel van de mensen gaat naar huis om zijn bedje op te zoeken. Een groot deel blijft ook achter en brengt de nacht door in de open lucht. Om 10 uur immers zal de paus hier een mis voordragen en velen willen dit van dichtbij meemaken.

0 reacties op “Paus in Parijs: Licht in de Duisternis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: