Reizen

Cádiz als Vestingstad

In april startte ik mijn Andalusische avontuur met een artikel over de kathedraal van Cádiz. Nu drie maanden later zit mijn stage er bijna op en moet ik weer huiswaarts keren. Ik heb Andalusie van zoveel mogelijk kanten proberen te bekijken en Cádiz is ondertussen een tweede  thuis geworden. Ik eindig mijn berichtgeving uit Spanje dan ook met een tweede artikel over Cádiz. Cádiz als vestingstad…

Cádiz is eeuwenlang een belangrijke havenstad geweest voor Spanje en was dan ook van groot strategisch belang. In de hele stad zijn dan ook nog resten te vinden van de 17e eeuwse stadsmuur die de stad moest beschermen van aanvallen van buitenaf.

Met de auto kom je de oude stad binnen via de 18e eeuwse stadspoort, Puerto de Tierra. Vanaf dit 18e eeuwse monument kan je stadsmuur van Cádiz volgen. Als je vanaf de poort te voet de stad binnenloopt en de muur volgt in oostelijke richting, zie je vanaf tientallen meters hoogte het station onder aan de muur liggen en in de verte op de achtergrond de havens.

cadiz4

Als je de muur verder volgt, daal je af tot zee niveau. Daar aangekomen verdwijnt de muur tijdelijk. Hier hebben de vestingswerken plaats moeten maken voor de haven. Maar door deze te volgen, pikken we de muur achter het busstation weer op. Ook hier is een klein poortje en kan je de muur beklimmen via een trap.

Vanaf de muur kijk je uit over de baai van Cádiz. In de verte kan je el Puerto de Santa Maria zien liggen. De muur vormt nu de scheiding tussen zee en land. Na een paar honderd meter lopen heeft het land dezelfde hoogte als de muur. Het land steekt vanaf nu als het ware 5 meter boven de zee uit, bovenop de stenen wal. De vestingswerken zijn nu verder helemaal de stad rond te volgen tot je aan de andere kant van de stad weer vlak naast de Puerto de Tierra uitkomt.

Maar onderweg naar deze poort kom je natuurlijk wel vanalles tegen. Zoals het Genoves-park waar vele exotische planten groeien. Of het la Caleta strand waar ooit Halle Barry uit het water kwam tijdens de opnames van de James Bond film ‘Die Another Day’. Aan de absolute noordkant van de stad vind je bovendien het Castilla de San Sebastian. Dit 17e eeuws fort ligt op een eiland dat met de stad verbonden is door een lange weg tussen de baai en de oceaan. Het fort zelf is niet toegankelijk voor toeristen. Als je dan de muur weer naar het zuiden volgt, kom je vanzelf de Kathedraal van Cádiz tegen.

cadiz3

Maar eigenlijk is het veel interessanter om vanaf het fort de stad weer in te lopen. In het centrum van de stad Cádiz stonden in de 18e eeuw namelijk 160 torens. Vanaf deze torens werd de wacht gehouden over de zee. Ze hadden een functie om vijanden aan te zien komen, maar ook een praktische functie in het dagelijks leven. Koopmannen keken vanaf hier of hun vrachten al aankwamen.

Er zijn nu nog dik 100 van deze torens over in Cádiz en de grootste van deze torens is toegankelijk voor publiek; de Torre Tavira. Deze 45-meter hoge toren bevat bovendien een camera obscura. Deze spiegel camera geeft een geweldig beeld van de stad en op de 100 ander torens. Deze torens zijn vanaf de smalle straatjes in het centrum van Cádiz namelijk niet tot nauwelijks te zien. Een ervaren gids geeft bovendien uitleg over de geschiedenis van de stad.

Cádiz heeft een rijke geschiedenis en vanaf deze hoogte zijn de resten hiervan goed te zien. Het eerste wat je dan ook zou moeten doen als je in Cádiz komt, is deze Torre Tavira bezoeken. In een vogelvlucht trek je over de stad en daarna kan je besluiten welke delen van de stad je nog in detail wilt bekijken. Een mooier startpunt voor een bezoek bestaat er niet!

Torre Tavira
Dagelijks geopend van 10.00-18.00 (zomers van 10.00-20.00) tegen betaling van 4euro. Ieder half uur is er een gids met wie je toegang hebt tot de camera obscura.

3 reacties op “Cádiz als Vestingstad

  1. jeroendebaaij

    Ik zie dat er op de voorpagina allemaal foutcode’s onder de titel staan… Ik weet niet waar deze vandaan komen. Ik hoop dat iedereen net als ikzelf het artikel wel gewoon kan lezen?

  2. Onbekend

    Je verhaal komt bij mij prima binnen. Leuk stuk! Veel plezier in Parijs, ik blijf je volgen. Hasta luego, Pauline

  3. Hola Jeroen, we zullen je missen. Goede fotos weer; ben na veel jaren nog niet eens in Cadiz geweest. Ga de komende weken ook rondreizen, dus dan moet Pauline maar extra veel schrijven over Andalucía:-) Saludos, Eligius

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: