Reizen

Málaga is anders

Na drie maanden gereisd te hebben door Andalusië en de mensen overal te hebben gesproken, weet je wel een beetje wat je kan verwachten van een stad of dorp in deze streek. Toch word je ook dan nog verrast door sommige plaatsen. Zo ook bij mijn bezoek aan Málaga. Een volwassen stad die anders is dan andere steden in Andalusië.

Het best zou je misschien het verschil van Málaga met de rest van Andalusie zien als je de stad vanaf het water benadert. Voordat je de stad dan bereikt, ben je al langs plaatsen als Torremolinos en Marbella gevaren en deze plaatsen zijn essentieel om Malaga te snappen. Malaga vormt namelijk het middelpunt van de Costa del Sol en is dan vaak ook een doorgangsoord voor strandgasten.

Maar als je de boot zou aanmeren in de haven van Málaga, valt je meteen de ruime opzet van de stad op. De alcazaba die al vanaf het water te zien is, het paseo del parque dat daar voor ligt met aan de rand van dit park prachtige villa’s. En meer in het centrum de brede winkelstraten en pleinen. Het lijkt hier wel lichter dan in andere Andalusische steden.

De stad is opener en de mensen zijn meer op buiten gericht. Waar de rest van Andalusische zich niet laat storen door wat er buiten de streek gebeurd en verstrikt is in eigen doen en laten, daar is Malaga juist gericht op toeristen en bezoekers. Ze moeten ook wel want het toerisme vormt de grootste bron van inkomsten voor de Provincie Málaga.

Málaga probeert zich dan ook neer te zetten als dé stad die je moet bezoeken als je in de regio bent. Het richt zich op de bezoekers van de Costa’s vooral door het uitgebreide winkelbestand en de gezellige barretjes. De stad heeft dan ook mooie brede winkelstraten overdekt met doeken tegen de zon, die doen denken aan Madrid. Maar de stad richt zich ook op de culturele bezoeker van Andalusië met de kathedraal, Alcazaba en het Museo de Picasso.

Om eerlijk te zijn, hoeft die culturele bezoeker niet al teveel van Málaga te verwachten. Hoe sterk de stad zich dan ook probeert te profileren, eigenlijk is het allemaal nét niet. De Alcazaba blijft sterk achter bij andere Moorse bouwwerken in bijvoorbeeld Granada en Sevilla. Het uitzicht vanaf hier over de stad is prachtig en de muren zijn indrukwekkend, maar nergens bijzonder.

De kathedraal van Malaga die één afgebouwde toren en één on-afgebouwde toren bezit, is nergens zo mooi als de kathedralen van Sevilla of Granada, zo groots als de kathedraal van Cadiz of zo bijzonder als de Mezquita in Cordoba. Niet dat hij lelijk is en hij is zeker kenmerkend voor de kerken in de streek, maar het is het gewoon net niet.

Het Picasso museum ten slotte heeft een collectie die te leen is van de nazaten van Picasso en te zien is in 12 zalen. De collectie bezit enkele mooie doeken, maar het overgrote deel is niet zo bijzonder of bestaat uit studies voor groter werk. Zeker als je bijvoorbeeld de musea in Parijs of Barcelona hebt bezocht, is deze collectie niet erg bijzonder.

Ondanks dat cultureel gezien de stad het allemaal nét niet bezit, is Málaga een leuke stad voor de Andalusië-bezoeker. De stad is namelijk echt stads, waar je in andere steden als Cordoba of Granada vaak het gevoel hebt dat je in een uit-de-kluiten-gewassen dorp terecht bent gekomen. Het is gewoon echt een grote stad en de allure is daar ook naar, het is dan ook de zesde stad van Spanje.

De stad lijkt moderner dan andere steden uit de regio terwijl Sevilla ook veel moderne gebouwen heeft. De stad is ruimer, opener, maar bovenal volwassener en bewuster, ondanks dat het cultureel misschien minder te bieden heeft. De sfeer is er dan ook heel anders dan in andere Andalusische steden. De stad is veel bewuster van de mogelijkheden om mensen naar zich toe te lokken. De sfeer is minder Andalusisich, meer Spaans.
Misschien is de stad het best te omschrijven als ‘klein Madrid’?

Kathedraal van Málaga
Doordeweeks geopend van 10.00-19.00, zaterdags van 10.00-17.30 en zondags gesloten. Toegangsprijs 3,50 (2,50 voor studenten en 65+)

Alcazaba
Dinsdag tot en met zondag van 8.30-19.00 geopend (zomers tot 20.00). Kosten zijn 2 euro per persoon (0,60 gereduceerd tarief).

Museo Picasso
Geopend van 10.00-20.00 (Vrijdag en zaterdag tot 21.00). Maandags gesloten.

1 reactie op “Málaga is anders

  1. Hola Jeroen, ik ga dit even niet vertalen naar de mensen in de omgeving hier. Moest gisteravond nog horen dat in Malaga alles beter is dan "bei uns" zeg maar. Dan wel de dingen die belangrijk zijn voor de Spanjaarden: de bediening, de prijzen en de kwaliteit van het eten. Groot (500.00 inwoners), ruim en druk wel; al het doorgaande verkeer komt er langs. Cultureel minder? Oeps, niet verder naar het oosten varen hoor om HET museum of de kathedraal in Almería te bekijken. Oef, gelukkig is er nog een Alcazaba hier. Mooie fotos. Saludos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: