Reizen

Dansen in de fontein

Vanavond was de spannende avond… De finale van het Europees Kampioenschap! Nu Spanje mijn tijdelijke thuisland is, hoopte ook ik natuurlijk op een goede afloop. Het zou een lange avond worden, maar wie kon dat aan het begin van de avond weten???

Als we op weg zijn naar het cafetje is de wedstrijd al vijf minuten bezig. Waar het Nederland doodstil op straat zou zijn, is iedereen hier nog gewoon op straat te vinden. Als we het barretje binnen stappen, zijn we verbaasd. Het zit vol! Het hele EK is hier in Andalusië eigenlijk pas vanaf de halve finales gaan leven. De vorige wedstrijden werden matig bezocht, maar nu zit het gewoon stampvol.

Ergens achterin wisten we nog een plekje te bemachtigen. Eindelijk is het EK dan toch gaan leven hier. Voor ons zitten Spanjaarden in rode shirts, Spaanse vlaggen en we zien zelfs een enkeling met een Spaanse vlag op hun wang getekend. De wedstrijd wordt redelijk stilletjes gevolgd, Tot de goal van Torres, dan springt iedereen op en hangt elkaar om de nek.

Eigenlijk is deze goal het omslagpunt in het EK. Spaanse zender Cuatro adverteert dan wel al weken met “Podemos!” (We kunnen het), maar niemand in Spanje geloofde het echt. Al 25 jaar beleefden de Spanjaarden immers deceptie na deceptie. Toen de Spanjaarden in de finale 1-0 voor kwamen te staan, sloeg het om. De barman haalde in de rust een Spaanse vlag te voorschijn en hing deze in de rust op in zijn cafe. Zijn bezoekers begonnen het nu echt te geloven, we kunnen het echt!

Na het laatste fluitsignaal was de ontlading dan ook groot. Snel werden de drankjes afgerekend en iedereen ging de straat op. Toeterende auto’s, vuurwerk en overal Spaanse vlaggen. Iedereen verzamelde zich op een plein in het dorp. Een plein langs een hoofdweg waar constant toeterende auto’s langsreden met uit het raam hangende mensen. Als er hulpdiensten langsreden gingen de sirene’s even aan. Niet omdat ze een spoedgeval hadden en er snel door moesten, nee, gewoon om het feest met de menigte mee te vieren.

Op het plein zelf was een bandje aangekomen dat zorgde voor overwinningsdeuntjes zoals Viva España, Campiones en zelfs het (engelstalige!!) We are the Champions. De menigte danste, dronk en zong in volle borst mee. Er leek geen einde aan de avond te komen. Het werd drukker en drukker op het plein.

Ondertussen zochten tientallen mensen verkoeling in de fontein. Het feestje werd hier verder gevierd. Water werd alle kanten op geslingerd en champagne flessen ontkurkt. Spanje was kampioen en Spanje is van ons allemaal!

En dat gevoel, dat is bijzonder. Je moet je bedenken dat Spanje een grote anatomie van de regio’s kent. Inwoners van Cadiz voelen zich in eerste plaats Andalucier en niet Spaans, zoals je ook Catalanen, Basken etc. hebt. Dat is ook een van de redenen dat het Spaanse elftal hier nooit heeft geleefd. Er is geen eenheid binnen Spanje, geen eenheid binnen het Spaanse elftal en geen steun van de Spaanse bevolking.

Het is dan ook uniek dat je opeens het afgelopen weekend overal Spaanse vlaggen aan balkons zag hangen en dat mensen in grote getalen de wedstrijd kwamen kijken. Maar gezegd moet worden, het feest van het Europees kampioenschap, is vooral een feest van de jeugd. 90% van alle feestende mensen zijn 30 jaar of jonger. De jeugd voelt zich verbonden met Spanje, de jeugd viert het feest.

Voor de regering komt dit kampioenschap op een goed moment. Spanje is 30 jaar na Franco weer redelijk opgebouwd mede door steun uit Europa. Iedereen kan weer trots zijn om Spanjaard te zijn. Misschien dat deze Europese titel dat groepsgevoel kan opleveren en meer eenheid binnen de Spaanse bevolking kan bewerkstelligen.

1 reactie op “Dansen in de fontein

  1. Hola Jeroen, ik probeerde het te ontvluchten door 30 km verderop in het natuurgebied een terras te pakken aan zee. Helaas. Vooral grappig is dat de digitale TV op het volgende terras 3 seconden later of vroeger is, waardoor je een soort echo van de oes en ahs krijgt. Al wat felicitaties ontvangen uit NL omdat "we" gewonnen hebben. Saludos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: