Reizen

Andalusische Alcazares

Je vindt in heel Andalusië nog sporen die de Moren hebben nagelaten in het gebied in de architectuur en de cultuur. Het meest tastbare bewijs voor de aanwezigheid van de Arabieren zijn de Moorse paleizen die je in de verschillende steden kan bezoeken. Een Moors paleis heet Alcazar en bijna iedere Zuid-Spaanse stad bezit er een. Een greep uit mogelijkheden: de Alcazar van Jerez de la Frontera, de Alcazar van Sevilla en het Alhambra in Granada.

In Andalusië is honderden jaren strijd geleverd tussen de Moren (Arabieren) en de Katholieken (Spanjaarden) om de macht over het gebied. Bijna 500 jaar waren de Moren de bovenliggende partij (1000-1500) maar aan het begin van de zestiende eeuw werden ze voorgoed verjaagd door Ferdinand van Aragon. Na een felle strijd waarbij de Moren in Granada het langst stand hielden, werd Andalusië overgenomen door de voorlopers van de Habsburgers.

Nadat de Moren zijn verjaagd blijven de Alcazars achter. Ze krijgen dan meestal een andere functie. Zoals in Jerez waar de Moskee die onderdeel was van het paleis in gebruik werd genomen als kerk. In de ruimte staat nu dan ook een altaar. Maar ook in Sevilla werd de Alcazar later in gebruik genomen als paleis van Karel V. Karel V voegde zelfs een hele extra verdieping toe in Renaissance stijl. De huidige koning van Spanje gebruikt sommige van deze ruimtes nog altijd als hij in Sevilla is. Deze kamers zijn ook niet openbaar.

De Moorse paleizen kenmerken zich door vele binnenplaatsen (patio’s) waaraan de kamers liggen. De binnenplaatsen hebben allemaal waterpartijen voor de reinheid. Verder zijn de gebouwen rijk versierd met geglazuurde tegeltjes en geometrische patronen. Ook de plafonds zijn vaak rijkversierd en met de lichtval wordt gespeeld in donkere ruimtes.

In Jerez is er nog maar weinig Moors van het complex over en is de grootste attractie van het terrein eigenlijk de Camera Obscura. Deze spiegelcamera geeft een prachtig uitzicht over de hele omgeving en is een toevoeging aan het paleis uit de 17e eeuw. Verder zijn een 19e eeuwse apotheek te zien en een olijfolie perser. In Jerez heeft het paleis dan ook vele functies gehad door de eeuwen heen en van iedere periode blijft een spoor achter. Van de Moorse periode is alleen de basis nog te zien.

In Sevilla is er nog veel meer over van de Moorse periode in de Alcazar. Zo vind je hier prachtige koepels, gedetailleerde, eeuwenoude geglazuurde wandtegels en natuurlijke verschillende patio’s met mooie waterpartijen. Maar ook hier zijn toevoegingen van later zichtbaar zoals de kapel van Karel V.

De Alcazar van Sevilla is bijzonder de moeite waard ook door de prachtige tuinen die rond het paleis liggen. Deze tuinen zijn vele malen mooier en beter onderhouden dan bij het Alhambra. Talloze plantensoorten, watertjes en bloemen zijn te zien, waar rond het Alhambra vooral de rozen de boventoon voeren.

Maar aan het Alhambra paleis zelf kan geen andere Zuid-Spaanse Alcazar tippen. Bijna alles is nog in Moorse staat en het terrein is erg groot en overweldigend. Alleen het paleis van Karel V is een latere (15e eeuwse) toevoeging. Hierin huizen nu het Museum van Schone Kunsten en het Alhambra Museum (gratis voor EU-bewoners).

Het paleis zelf laat je van de ene prachtige ruimte in de volgende lopen. Gebalanceerde waterpartijen, prachtige geconstrueerde daken en koepels en ongelofelijke motieven op de muren. Het paleis is een lust voor het oog en niet vergelijkbaar met een ander Europese paleis. Het is het best bewaard gebleven Moorse bouwwerk in Spanje.

Verder omvat het geheel naast het paleis ook de Alcazaba. De Alcazaba is het complex van wachttorens, baden en gevangenissen. Dit deel was meer het domein van de vele werknemers van de koning en biedt in prachtig uitzicht over Granada. Bij mooi weer kan je ook de bergen nog ver in kijken en is er een prachtig uitzicht op de eeuwenoude stadmuur van Granada.

Drie steden, drie alacazares, maar in heel Andalusië vind je er nog veel meer. Zoals de Alcazar van de Katholieke Koningen in Cordoba, of de Alcazaba van Malaga, iedere stad heeft zijn eigen bouwwerk. Ieder met zijn eigen charme en eigen geschiedenis, maar samen vormen ze het Moorse erfgoed dat Andalusie zo mooi maakt.

De Alcazar van Jerez de la Frontera
Dagelijks geopend van 10.00-18.00 (zomers 20.00) en op zondag van 10.00-15.00. Kosten zijn ongeveer 5 euro (inclusief Camera Obscura)

De Real Alcazar van Sevilla
Maandag gesloten. Dinsdag tot en met zaterdag van 9.30-17.00 (zomers 19.00) en zondag van 9.00-13.30 (zomers 17.00).
Kosten zijn 7 euro per persoon (kinderen, studenten en 65+ gratis)

Het Alhambra in Granada
Dagelijks geopend van 8.30-18.00 en vrijdag en zaterdag ’s avonds van 20.00-22.00.
Kosten zijn 13 euro per persoon.

Museo de Bella Artes in Granada
Maandag gesloten, dinsdag van 14.30-20.30 en woensdag tot en met zaterdag van 9.00-20.30, zondag van 9.00-14.30.
Gratis voor EU inwoners

Museo de la Alhambra
Zondag en Maandag gesloten, dinsdag tot en met zaterdag van 9.00-14.30.

0 reacties op “Andalusische Alcazares

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: