Reizen

Steak Pie in Gibraltar

Als je in Spanje bent en je probeert je in het Engels verstaanbaar te maken, krijg je al snel verwarde blikken. “No hablo Ingles” Als ze toevallig wel een beetje Engels spreken, is het vaak met zo’n sterk Spaans accent dat je het nauwelijks verstaat. Als je dan helemaal in het Zuiden bent en even de grens naar Gibraltar oversteekt, is het dan ook even heerlijk om gewoon Engels te kunnen spreken…

Om Gibraltar te bezoeken dien je wel je paspoort mee te nemen. Het Verenigd Koninkrijk valt nog altijd niet onder het Schengen-verdrag en dus vinden er op de Spaans-Engelse grens controles plaats. Vooral doordeweeks kan je hierdoor voor de grens dan ook nog wel een tijd moeten wachten.

Als je Gibraltar dan na de controle eindelijk binnen rijdt, rij je eerst over de landingsbaan van het vliegveld van Gibraltar. Als er een vliegtuig moet stijgen of dalen, wordt de weg dan ook even afgezet. Het is pas enkele jaren zo dat er weer vliegtuigen uit Spanje op Gibraltar vliegen. De verhoudingen tussen Gibraltar en Spanje zijn altijd erg slecht geweest en pas sinds enkele jaren komt daar verandering in. Al blijft Spanje aanspraak maken op het grondgebied.

Dan rij je het stadje binnen dat onder aan de rots ligt. Als je uitstapt en door het dorpje loopt, zie je dat je op Engels grondgebied terecht bent gekomen. Alle bewegwijzering is Engels, je ziet rode telefooncellen en de prijzen zijn in ponden. Maar toch is het ook niet echt de typisch Engelse sfeer zoals je deze kent vanuit Groot-Brittanie.

De huizen zijn grotendeels gewoon in Spaanse stijl. Het weer is natuurlijk uiterst Spaans want ook hier vind je zon en hoge temperaturen, bovendien rijden de auto’s gewoon rechts. Je komt dus terecht in een soort cultuur conflict tussen Engeland en Spanje. Het eerst gevoel is dan ook dat je gewoon in Spanje bent, maar dan met een Engels tintje.

Als je vervolgens besluit om op een terrasje te gaan zitten, blijkt toch dat het Engelser is dan je dacht. Niet alleen is de uitspraak met een sterk Engels accent, ook de zinnen zijn volgens de Engelse huiselijkheid. “What will it be, love?” Als je vervolgens een colatje bestelt en de menukaarten krijgt aangeboden, ben je helemaal om. Op de kaart vind je hoge prijzen en typisch Engelse gerechten.

Na een kort bezoekje aan het toilet “Over there, darling.”, zit ik dan ook aan een Engelse steak pie. Inderdaad zoals je hem verwacht: draderig vlees, heel erg zout en eigenlijk ronduit slecht van smaak. Het enige waar je even van kan genieten is de jus, al is deze ook bijzonder zout. Jus kennen ze niet in Spanje, omdat ze in olie koken.

Vanaf nu kan je Engeland niet meer anders zien dan Engels. Zo zie je, de sfeer wordt niet alleen bepaald door de gebouwen, het weer en de telefooncellen. Het zijn de mensen die de sfeer neerzetten. De mensen maken dat een stuk land Engels danwel Spaans is.

3 reacties op “Steak Pie in Gibraltar

  1. Mijn Spaanse vrienden waren niet erg blij toen ik vertelde dat ik Gibraltar had bezocht. In elke stad in het zuiden is er een straat die heet "Gibraltar Español". Wij vinden het inderdaad gewoon grappig.

  2. vreemd! Die Spanjaarden hebben in Noord Marokko twee steden ,die eigenlijk gewoon Marokkaans horen te zijn. Overblijfselen van de koloniale tijd. Daarnaast is Gibraltar eigenlijk ook niet Spaans, maar neutraal. Gibraltar betekent de berg(en) van Tarik in het Arabisch. De stichter van Andalusië was een Moor, en die heeft als eerste Moor deze plek gezocht en benoemd. Dus, al met al, laar Gibraltar Engels, en geef Marokko zijn twee steden en zijn eilanden terug!

  3. Ik hoorde vorig jaar (in vejer de la frontera) van een engelsman die al jaren aan de costa de la luz woont, een aardige kwalificatie van gibraltar: "Niet naar toe gaan daar hebben ze het slechtste van spanje en engeland op een plek bij elkaar gebracht". en inderdaad, behalve de rosts wat een tijdvesrpilling en het regende ook nog (in augustus). bij het verlaten (om 19.00 uur, dom, dom,dom, anderhalf uur in de file gestaan en ook nog eens een kwartier omdat er een vliegtuig moest landen op de landingsbaan die dwars over de toegangsweg loopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: