Reizen

Bruggentocht in Ronda

Na mijn tegenvallende bezoek aan de Pueblo Blanco Arcos de la Frontera, nam ik toch nogmaals de moeite om een andere Moors bolwerk op een heuvel te bezoeken. Dit keer met een groter succes. Voor een verpletterend uitzicht en een authentieke sfeer moet je in Ronda zijn!

Tegenwoordig is Ronda een bruisende provinciestad waar mensen uit de hele regio naar toe komen voor hun inkopen en voorzieningen. Maar niet alleen nu komen mensen van ver naar Ronda toe, maar al eeuwenlang is Ronda een populaire plaats. Zo waren de Kelten hier al ver voor Christus en zijn er ook bewijzen voor Romeinse bewoning. Maar de opbloei van de stad begon eigenlijk pas toen de Moren het bevolkten in de Middeleeuwen.

De Moren hadden deze plaats strategisch gekozen vanwege de ligging op de bergtop. Hierdoor was het goed verdedigbaar tegen dieven en later goed verdedigbaar tegen de katholieken. Ronda was dan ook een van de laatste Moorse plaatsen die door de Katholieken werd veroverd. De resten van de Moren zijn dan in Ronda ook nog goed te vinden.

Ook Ronda heeft net als Arcos een erg toeristich centrum dat zich concentreert rond dé brug. Daarmee bedoel ik de nieuwe brug (puente nuevo), een enorm bouwwerk over een bijna 100m diepe kloof. Het is een machtig gevaarte dat het historische centrum van Ronda met het nieuwe centrum verbindt. De brug geeft een geweldig uitzicht over het dal en werd in de 18e eeuw gebouwd.

In het oude centrum vind je een aantal Moorse paleizen waarin je weer de typische keramieken tegeltjes vind en daarnaast natuurlijk de binnenplekjes (patio’s). Voorbeelden zijn de Casa de Bosco en het Palacio Mondragon waarin nu ook een restaurant gevestigd is. Vanuit de tuinen van deze huizen heb je een prachtig uitzicht over het dal. Maar de echte authentieke sfeer die minder toersitisch is, vind je pas als je meer de oostkant van het historisch centrum opzoekt. De smalle straatjes en witgekalkte huizen zijn prachtig.

In het historische centrum vind je ook een kerkje, de Santa Maria de Mayor, die enkele Moorse resten bevat. Verder is deze kerk het toonbeeld van de katholieke kerkjes in Andalusie. Je vind hier namelijk vele pop-achtige aangeklede beelden van Maria en Jezus en overdadige gouden altaren.

Als je aan de oostkant het dal een beetje verder afdaalt, vind je de oude brug (puente viejo) die aan het begin van de reconquista werd gebouwd. Deze brug is minder hoog en daardoor meteen veel minder toeristisch. Vlak naast deze brug liggen de Arabische baden, een complex dat nog goed in tact is. Het bevat een koude, een warme en een hete ruimte zoals alle traditionele Arabische baden. Maar je kan ook de stookovens zien en door een filmpje leer je over de werking van het watertransport en verwarming.

Als je dan het baden complex weer uitloopt, blijkt dat deze vlak naast de oude Moorse toegang van de stad lag. Hier is namelijk een Moorse brug (puente romano). Sommigen beweren dat ze brug al door de Romeinen hier werd aangelegd, maar er zijn nooit bewijzen gevonden voor een Romeinse brug op deze plek. Deze brug is overigens heel klein en wordt eigenlijk door alle toeristen volledig overgeslagen. Toch is dit de brug wat ooit de enige ingang was tot het Moorse bastion op de heuvel.

De geschiedenis van de stad is af te lezen aan de bruggen die met het groeien van de stad en het verstrijken van de tijd steeds groter werden. De bruggen hebben altijd een belangrijke rol gehad voor Ronda en maken het dorp tot wat het is. Het indrukwekkende uitzicht, de prachtige Moorse resten en dus die bruggen maken een bezoek aan Ronda zeer de moeite waard. Alles wat mij in Arcos werd beloofd, vond ik in Ronda.

Palacio Mondragon
Het Mondragon paleis is dagelijks geopend van 10.00 tot 21.00 in het weekend gelden afwijkende openingstijden (za: 10.00-13.45,16.00-20.00 zo: 10.00-15.00). Kosten zijn 3 euro (1,50 voor studenten en ouderen).


Casa de Bosco
Dagelijks geopend van van 9.00-14.00 en 14.30-18.30. Binnen komen kost 1,50 (1 voor studenten en ouderen), maar je kan al een indruk krijgen van het huis door naar binnen te lopen tot je bij de kassa komt.

Iglesia Santa Maria Mayor
Dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 (zo tot 14.00). Entreegeld is 3 euro (2 voor studenten en ouderen)

0 reacties op “Bruggentocht in Ronda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: