Reizen

Cultuur Clash in Cordoba

In het centrum van Cordoba vind je de Mezquita. Ooit de grootste Moskee van Europa, later een kathedraal, en dat alles op de resten van een Romeinse tempel en een Visgotische basiliek. Bij een bezoek aan de gebedsruimte zijn zowel de Moorse als de Katholieke elementen nog heel goed te zien. Een botsing tussen twee culturen in een overweldigend gebouw.

Het enorme bouwwerk werd gebouwd tussen 785 en 1600 en wordt gekenmerkt door de enorme rijen met zuilen waarop rood witte bogen rusten. In totaal zijn er ruim 850 zuilen die vaak zijn overgenomen uit Romeinse en Visgotische gebouwen. De weidsheid en sfeer in het complex is overweldigend en moeilijk te beschrijven. De ruimte is gewoon zo enorm groot!

Overal lijkt een spiegeleffect op te treden doordat je overal rijen zuilen ziet, welke kant je ook opkijkt. Al deze zuilen zijn resten van de oorspronkelijke grote Moskee en ook aan de zuidkant zijn nog prachtige versieringen en plafonds te vinden die verwijzen naar de Moorse periode van het gebouw. Ook in het grondplan zijn de vormen van de Moskee nog terug te vinden.

In de toren van de zuidkant is een prachtig versierde gebedsnis waar ooit een vergulde Koran lag, de Mihrab. Deze Mihrab bezit een prachtig gedecoreerde koepel en mooie wanden. Het is het mooiste Moorse deel van het complex.

dome-mezquita.jpg

Maar aan de randen van het gebouw zijn door later katholieke heersers tientallen kapelletjes gemaakt voor allerlei heiligen. In deze kapellen vind je nu altaren, schilderijen met Bijbelse taferelen en relikwieën. De mooiste van deze kapellen is de Capilla Real.

Bovendien is door de katholieken later in het midden van het gebouw een overweldigend altaar toegevoegd. Bovendien is er een enorm koor tegenover geplaatst met houtsnijwerk uit de 18e eeuw. Je begint je wel af te vragen waar de mensen moeten hebben gezeten in de tijd dat het gebouw als kathedraal heeft dienst gedaan. Het koor en de omliggende kapellen ontnemen namelijk het hele zicht op het altaar.

Als je vervolgens het gebouw weer uitloopt aan de noord-zijde dan kom je terecht in de patio de los naranjos. Je loopt dan vanaf de katholieke kapellen zo weer de Moorse binnenplaats op die gesierd wordt door fonteintjes en sinaasappelenbomen (zoals de naam al deed vermoeden). Het is een botsing tussen de Moorse en de Katholieke cultuur die samenkomt in één gebouw.

Nog zo’n mooi voorbeeld van deze botsing is de toren van het complex die nu de plek siert waar ooit een minaret heeft gestaan. Het is bijzonder om te zien hoe een plaats die ooit als heilig is benoemd door meerdere culturen zo beschouwd wordt. En op deze manier wordt een Moskee waar 20.000 mensen in konden omgebouwd tot een kathedraal. De plek bleef immers heilig.

Wat rest is een bijzonder gebouw waarin twee culturen volledig te herkennen zijn.

De Mezquita
De Mezquita is dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 (’s zondags echter pas vanaf 14.00).

2 reacties op “Cultuur Clash in Cordoba

  1. Onbekend

    Niet alleen in Cordoba (inderdaad een aanrader) de ‘clash van culturen’, maar in heel Zuid-Spanje zijn dit soort voorbeelden te vinden, de combinatie ‘Moors’ en katholiek. Maar ook voorbeelden van ‘Moors’ en Romeins, net buiten Cordoba is een hele mooie opgegraven stad, ik ben de naam even kwijt. Toegang gratis. De combinatie ‘Moors’ en Romeins vind je nog veel meer in Marokko, bijvoorbeeld Cella in Rabat. Over ‘clash’ kun je niet spreken eigenlijk, meer een archtectonische samenwerking.

  2. Onbekend

    Nog een tip. Als je toch in Cordoba bent. In de bergen (Montana Nero, ‘zwarte bergen’ of zoiets) zijn er twee aardige bezienswaardigheden. De eerste is een klooster van een heremiet, mooi gelegen met prachtig uitzicht, en daar in de buurt ook een stuwmeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: