Reizen

Verlaten Vooruitgang van Sevilla

Ooit was dit terrein het middelpunt van de Wereldtentoonstelling van 1992, nu is het complex een bedrijventerrein in Sevilla waar weinig glans te vinden is. Maar soms keert op enkele plekken deze glans heel even terug, als je het wil zien…

Dit jaar is het wereldtentoonstelling in Zaragoza, ook in Spanje dus. De wereldtentoonstelling van 1992 in Sevilla had een grote invloed op de kandidaatstelling van Zaragoza. In Sevilla was het met 42 miljoen bezoekers namelijk een groot succes. Het idee was om het terrein sindsdien als bedrijven campus in gebruik te nemen en deels als technologie park. Dit is gedeeltelijk ook gebeurd.

Vele paviljoens doen nu dan ook gewoon dienst als kantoor en zijn van buiten dus nog altijd te bezichtigen. Maar Sevilla heeft er moeite mee om alle gebouwen gevuld te houden. En vanwege de leegstand moest er dus naar andere oplossingen gezocht worden. Sommige paviljoens zijn dan ook gesloopt (soms om vervangen te worden door nieuwe gebouwen) en andere zijn opgenomen in het themapark Isla Magica. Al met al is er weinig sfeer van de wereldtentoonstelling meer over.

Isla Magica is een pretpark dat tien jaar geleden is opgericht. Sindsdien worden ieder jaar attracties toegevoegd. De paviljoens van onder andere Spanje zijn in dit gebied opgenomen. In de rest van het park vind je rond een groot meer nu onder mee een achtbaan en een wildwaterbaan. Het is een attractiepark voor jong en oud.

Het hele tentoonstellingsterrein is opgebouwd rond het voormalige Kartuizer Klooster (Monasterio de Cartuja). Het klooster was al jaren niet meer in gebruik en had zelfs dienstgedaan als Keramiekfabriek. Maar het geheel werd helemaal opgeknapt en uitgebreid met nieuwe gebouwen. Deze gebouwen worden nu nog altijd gebruik voor tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

Het is een complex dat niet ontdekt is door de toeristen van Sevilla en dat is eigenlijk zonde. Want het biedt een prachtige blik op de geschiedenis door de aanwezigheid van resten van de kerk en het klooster, resten van de keramiekfabriek en het hedendaagse museum. De tentoonstelling zijn afwisselend en interessant voor een groot publiek. Toegankelijke en minder toegankelijke artiesten worden afgewisseld. Toen ik hier was, was het gewoon doods en in het begin vroeg ik mezelf af of je het terrein wel op kon. Maar al snel werd ik aangesproken door een hele aardige dame die me de weg wees en foldertjes in de handen duwde.

Maar ook de rest van het tentoonstellingsterrein is interessant om te bekijken omdat vele paviljoens nog te vinden zijn. De glans is er allemaal wel een beetje af, maar het blijft leuk. Je kan de opzet en architectuur van het terrein een beetje vergelijken met het Olympisch complex in Barcelona, maar dit is dan ook in dezelfde tijd gebouwd.

De belangrijkste restanten van de wereldtentoonstellingen zijn misschien wel de bruggen die gebouwd zijn om de stad met het terrein te verbinden. Prachtige constructies zijn het, waarvan één zelfs een inspiratiebron was voor onze eigen Rotterdamse Erasmusbrug.

Voor de rest is het terrein eigenlijk een beetje vervallen, zo is de hele monorail verdwenen. En beginnen sommige gebouwen een beetje in het verval te raken. Nou is dit wel typisch Spaans, maar toch is het zonde. Het is wel tekenend dat er pas na de expo in 1992 werd nagedacht over wat er nu met het terrein moest gebeuren. En als je er nu rondloopt heb je het gevoel dat ze er nog steeds niet helemaal uit zijn. Al zijn sommige gebouwen nu in gebruik genomen door de Universiteit.

Dus als je bereid bent te zoeken naar de glans van toen en de vooruitgang van vervlogen tijden te ervaren. Steek dan in Sevilla eens de rivier over en bezoek de glorie van weleer.

Het Monasterio de la Cartuja
Het Monasterio de la Cartuja is dagelijks geopend vanaf 10.00 (zaterdag 11.00) tot 20.00 (zomers tot 21.00 en op zondag  het hele jaar door tot 15.00). Maandags gesloten.
Kosten om toegang te hebben tot het hele complex inclusief alle tentoonstellingen zijn 3.01 (en ja, ook die ene cent dient te worden afgerekend.)

Het Wereldtentoonstellingscomplex
De paviljoens van de wereldtentoonstelling van 1992 zijn nu alleen nog van buiten te bekijken. In het weekend zijn echter maar een beperkt aantal ingangen van het terrein geopend, omdat de bedrijven dan gesloten zijn.

0 reacties op “Verlaten Vooruitgang van Sevilla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: