Reizen

de Patio’s van Cordoba

Als je in Cordoba twee straten buiten het centrum durft te gaan, kom je terecht in een wirwar van een kleine straatjes met witte huizen en smalle stoepen. In deze nauwe straten verschuilen zich achter de witte muren kleine binnenplaatsjes (patio’s) vol met bloemen en planten.

Begin mei wordt er in Cordoba traditiegetrouw een Patio Festival georganiseerd. Tientallen patio’s zijn dan een week lang open voor publiek. Op het eind van de week ligt voor de mooiste patio een prijs klaar, een echte prestige strijd voor de inwoners. Tijdens deze week zijn de binnenplaatsen dan ook op hun best en staan alle bloemen vol in bloei.

Maar ook buiten deze een week in het jaar is het de moeite waard door de straten te lopen en de patio’s te ontdekken. De inwoners zijn trots op hun binnenplaatsen en pronken graag met het werk dat ze erin hebben gestoken. In de vele straten rondom het centrum staan dan ook vaak de deur zware voordeuren open, waarachter de patio te zien is vanachter een hekwerk. Je kan de patio dan niet betreden, maar wel uitgebreid bekijken.

De klassieke patio heeft in het midden een fontein of andere waterbron die vroeger het water moest lever aan het omliggende huis. Tegen de wanden tref je azulejos (keramieken tegels) aan en vaak hangen er Moorse lampen om ’s avonds de patio te verlichten. De patio’s zijn altijd van de weg gescheiden door een sierhek dat men cancela noemt.

En misschien heb je geluk en tref je net een trotse bewoner die deur even voor je openzet om toch de patio van binnen te bekijken. De bewoners zijn vaak zo trots op hun werk dat ze de deur graag even voor je open zetten om complimenten te oogsten. Maar kijk niet door de ramen in hun huizen, want daar begint hun privédomein.

En tref je zo’n bewoner niet, dan kan je altijd nog naar de Salon de Te bezoeken aan de noordkant van het centrum. Deze Marokkaans aandoende theesalon is geplaatst in een van deze patio’s. Talloze soorten thee zijn hier te drinken terwijl je op een van de dikke kussens op de bank plaatsneemt.

Daarna kan je weer rustig verder zwerven door de stad en achter de hekwerken de patio’s van de bewoners bekijken. In het onderhoud wordt veel tijd ingestoken. Vaak zijn de binnenplaatsen beter onderhouden dan het gebouw zelf. Ook zie je regelmatig balkonnetjes volgehangen met bloempotten. Deze zijn van bewoners die zelf geen patio tot hun beschikking hebben, maar toch ook dezelfde sfeer willen maken.

Salon de Te

0 reacties op “de Patio’s van Cordoba

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: