Reizen

Onverwacht Granada: de Katholieke Koningen

Wie afreist naar Granada komt ongetwijfeld voor een bezoek aan het wereldwijd beroemde Alhambra, het Moorse paleis dat gebouwd is op de heuvel in de stad. Vaak wordt dan ook vergeten dat Granada nog zoveel meer biedt dan alleen het Alhambra. Deze week bracht ik een bezoek aan de Capilla Real, waar Spanje’s eerste katholieke koning en koningin begraven liggen.

Vanaf het jaar 711 trokken de moslims Spanje binnen en werden grote gebieden op de toenmalige bewoners (de Visgoten) meester gemaakt. Driehonderd jaar lang waren de Moren oppermachtig en bezaten ze bijna het hele Iberische schiereiland. Vanaf de 11e eeuw moesten ze echter steeds meer gebieden inleveren aan de Christenen.

In 1492 werd het laatste moslimbolwerk in Spanje, Granada, veroverd door Ferdinand II (Koning van Aragon) en zijn vrouw (Koningin van Castilië en Leon) Isabella I. De vereniging van Spanje was hiermee een feit. Het koningspaar was zeer vroom en zorgde dan ook voor de bekering van vele inwoners tot het Christendom. Al na 4 maanden werd begonnen met de Jodenvervolging en in 1499 werden ook alle moslims verplicht zich te bekeren.

Na hun dood werd het Katholieke koningspaar begraven in de Koninklijke kapel (Capilla Real) vlak naast de kathedraal. Deze kapel is nog steeds te bezoeken. Je vindt hier de praalgraven van het koningspaar en hun dochter Johanna de Waanzinnige en haar man Filips de Schone. Deze praalgraven staan achter een enorm gouden hek dat gelukkig openstaat voor bezoekers. De graven worden bovendien geflankeerd door een enorm altaar.

vanderweyden
Rogier van der Weyden

Bovendien is het mogelijk om de werkelijke kisten onder het praalgraf te bezichtigen door een trapje naar de kelder te volgen. Ook is er een zaal naast deze kapel waarin enkele bezitten van het koningspaar te zien zijn. Je moet dan denken aan zwaarden, kronen, wandtapijten, en schilderijen van onder andere Van der Weijden en Boticelli. Het zijn niet de beste werken van de grootmeesters, dat moet gezegd.

De kapel toont goed hoe streng gelovig de koningsparen geweest moeten zijn. Ze zullen ervan overtuigd zijn geweest in het hiernamaals in de hemel terecht te komen. Door het huwelijk van Ferdinand en Isabella en de verovering van de andere Spaanse gebieden, werd Spanje een rijk. Via overerving zou het honderdenjaren lang in Habsburgs eigendom blijven. Ferdinand en Isabella kunnen dan ook worden gezien als de voorlopers van het Habsburgse bewind, dat eigenlijk pas begint bij het huwelijk van hun dochter Johanna met Filips de schone.

Geschiedkundig is deze Koninklijke kapel dan ook een zeer interessante plek. Kunstzinnig is deze kapel een vooral in de barokke details zeer de moeite waard. Het contrast tussen de Moorse pracht en praal in het Alhambra en de pracht en praal van de Christenen in deze kapel is groot. Dat maakt deze plek absoluut een extra aanwinst voor een bezoek aan Granada!

0 reacties op “Onverwacht Granada: de Katholieke Koningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: