Reizen

Dolfijnen Tellen in Tarifa

Vanuit het Zuid-Spaanse Tarifa vertrekt ieder uur de boot naar Marokko. Tarifa is dan ook de doorkomstplaats van vele mensen op weg naar Afrika. Al deze mensen zouden eigenlijk een andere boot moeten pakken. Een schip dat veel meer avontuur en schoonheid biedt, de dolfijnen spotters!

Tarifa ligt in het uiterste zuiden van Europa. Genoemd naar de Moor Tarif ibn Malik, is de stad de oorsprong van ons woord ‘tarief’. Het was namelijk de eerste stad in Europa waar in de haven betaald moest worden om aan te leggen. Nu is de stad het middelpunt van de watersport in Zuid-Spanje en bovendien vertrekt vanuit hier de boot naar het Marokkaanse Tanger.

Door de vele toeristen die afkomen op de watersportmogelijkheden heeft de stad zijn charme eigenlijk verloren. Er is nog wel een 10e eeuwse fort te vinden en enkele andere Moorse resten, maar de rest van de stad is overgenomen door het massatoerisme. Waarom zou je er dan naar toe gaan? Eigenlijk om één simpele reden: Dolfijnen en Walvissen!

Vanuit Tarifa vertrekken meerdere boten per dag met als bestemming Atlantische oceaan en de Straat van Gibraltar. Hier leven 7 verschillende soorten zeezoogdieren. Vier soorten waaronder de tuimelaar dolfijn en de griend walvis zijn het hele jaar in deze omgeving aanwezig. Drie grotere soorten waaronder de orka vindt je alleen hier alleen in de winter en lente. Ze gaan dan op en neer dan naar de Middellandse zee voor hun voortplanting.

Zelf bezocht ik Tarifa op een zonnige lentedag en nam ik de boot van uit bedrijf Turmares. Ze vertrekken twee keer per dag met een boot. Hij minder wind er is, hoe meer kans er is om dolfijnen te zien. Als de zee rustig is, is de kans namelijk het grootst.

Ik had het geluk dat we al vrij snel een grote groep walvissen tegenkwamen. Prachtige beesten die de boot niet schuwen en gewoon naast de boot komen zwemmen. Blijkbaar worden ze gedeeltelijk meegenomen door de stroming die de boot produceert. Ze hoeven dan minder energie te gebruiken om vooruit te komen, hierdoor vinden ze het fijn om naast de boot te zwemmen.

Het is werkelijk een prachtig gezicht als deze beesten met hun vinnen boven water komen. Ze moeten wel, want het zijn zoogdieren. Ze hebben dus geen kieuwen, maar longen. Ze moeten dus boven water komen om adem te halen. Je ziet ze vaak in het heldere water al zwemmen. Het is dan alleen maar wachten totdat ze boven komen. Het was een groep van tientallen beesten waaronder enkele jongen die continu werden geflankeerd door moeder.

Even later hebben we ook nog enkele tuimelaars (dolfijnen) gezien. Maar deze groep was veel kleiner en deze kwamen minder boven water. Toen we deze beesten tegenkwamen, zaten we zo’n uur a anderhalf uur op zee. En of het nou komt door de aanwezige stroming waardoor de boot meer bewoog, of door de tijdsduur, ik weet het niet. Maar binnen een tiental minuten kregen opeens vele mensen, waaronder ikzelf last van zeeziekte. Ik denk dat ongeveer 40% van de boot uiteindelijk een zakje onder zijn neus had. Gelukkig is het voordeel, dat je zeeziekte meteen weg is als je een voet aan wal zet. Maar je moet dus wel een beetje zeebenen hebben om mee te gaan.

Uiteindelijk duurde de tocht ruim 2 uur en hebben we twee soorten gezien. Je moet natuurlijk een beetje geluk hebben om bijzondere soorten  te zien en dat hadden we helaas niet. Turmares zegt dat op 95% van alle tochten dolfijnen en walvissen gezien worden. Ze beloven dan ook dat je helemaal niks gezien hebt, dat je gratis een kaartje krijgt om alsnog een andere keer mee te gaan. Hierdoor krijg je dus eigenlijk de garantie dat je dolfijnen en/of walvissen te zien krijgt.

0 reacties op “Dolfijnen Tellen in Tarifa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: