Reizen

De Geur van Jerez

Als je vanaf Cadiz de Spaanse binnenlanden in trekt, tref je niet ver van de kust het alleraardigste provincieplaatsje Jerez de la Frontera. Jerez staat in Andalucie bekend om zijn paardenrijschool, die volgende week tijdens de plaatselijke feria weer groots uitpakt. Maar wereldwijd staat de stad bekend omdat het de hoofdstad is van de sherry productie. Als je door de stad wandelt, komt de geur je dan ook van alle kanten tegemoet!

De geschiedenis van Jerez de la Frontera gaat duizendenjaren terug. De Romeinen stichtten een nederzetting die daarna in handen van de Arabieren kwam. Zij noemden de stad Sherish. Van deze naam is de tegenwoordige Spaanse naam Jerez afgeleid. Maar niet alleen deze stad kreeg zijn naam door de Moren. Ook het belangrijkste exportproduct ontleent zijn naam aan Sherish, de sherry.

De hele wereldproductie van Sherry komt uit de wijngaarden ten noorden van Jerez. Alle belangrijke sherryhuizen zijn dan ook in de stad gevestigd. De streek is geschikt voor de productie vanwege de zon, de grond en de wind. De grond heeft namelijk de bijzondere eigenschap lang water te kunnen vasthouden. De buien die hier in de winter vallen, zijn voldoende om de planten het gehele jaar van water te voorzien.

Bij een bezoek aan de stad Jerez de la Frontera kan en mag een bezoek aan een van de sherry ‘bodegas’ dan ook niet ontbreken. Een van de grootste bodegas is die van Gonzalez Byass (Tio Pepe). Deze is midden in het centrum vlak naast de alcazar te vinden en biedt een zeer complete rondleiding en uitleg. Als je hier binnen komt, lijk je zomaar een eeuw terug in de tijd te stappen. Alle druiven worden nog handmatig geplukt en ook het grootste deel van de productie gaat nog op de ouderwetse manier. De hele sfeer is dan ook fantastisch!

tiopepe2

Er worden rondleiding gegeven het hele jaar door in het Spaans, Frans, Engels en Duits. Toen ik het complex bezocht voor de Engelse rondleiding, had ik het genoegen door een Nederlander te worden rondgeleid. Wel in de Engelse taal natuurlijk, maar met een zo’n duidelijk Nederlands accent dat hij onmiddellijk werd herkend. Ook de twee andere Nederlanders in onze groep hoorden dit meteen. Even later hadden we kort de kans even met hem te spreken.

Maar goed, terug naar de rondleiding. Als je door de bodegas loopt, komt de sherry-lucht je van alle kanten tegemoet. Er zit in deze pakhuizen dan ook zo’n 4% alcohol in de lucht. De hele ambiance is dan ook een ervaring op zich. Je wordt meegenomen langs de pakhuizen, de wijnvelden en je maakt kennis met sherry drinkende muisjes.

Bovendien wordt je heel veel wijzer dankzij de informatieve rondleiding en film die je te zien krijgt. Al is de film grotendeels een herhaling van wat tijdens de rondleiding verteld wordt. Deze hadden ze van mij dan ook weggelaten mogen worden.

Nadat je ogen geprikkeld zijn door de rijen met eikenhouten sherryvaten die wel 70 to 80 jaar meegaan. En je oren geprikkeld zijn door de stem van de gids die veel verteld over het proces van het maken van sherry. Nadat je neus geprikkeld is door de alcohollucht die op het hele complex aanwezig. En nadat je handen geprikkeld zijn door zelf de vaten te voelen waarin de sherry wordt bewaard, wordt het op het einde tijd zelf de sherry te proeven.

Tussen de vaten vol sherry is hier dan ook uitgebreid de tijd voor. Je krijgt twee verschillende soorten sherry’s te drinken, waarbij (tegen extra kosten) ook tapas kan worden genuttigd. Van de normale Tio Pepe krijg je een kleine fles (375 ml) per tafeltje (2, 3 of 4 personen) en daarnaast wordt nog een gezoete sherry geschonken. Persoonlijk vond ik de Tio Pepe veel beter dan de gezoete Croft.

Tevreden is het daarna tijd om via de Tio Pepe shop het terrein weer te verlaten. Deze winkel brengt je meteen weer terug in de harde werkelijkheid van 2008. De ambiance van vergane tijden die in de bodegas heerst, is in één klap weg. In de winkel blijkt dat Tio Pepe tegenwoordig een commercieel product is dat wordt uitgebuit op alle terreinen. Zo zijn er Tio Pepe sleutelhangers, tassen, pennen, potloden, gummen, t-shirts, broeken, blouses. Je kan het zo gek niet bedenken of het is er.

Zo hard weer terug in 2008 gezet, is er dan gelukkig genoeg tijd om de andere facetten van Jerez de la Frontera te bekijken. De rondleiding duurt afhankelijk van hoelang je blijft naborrelen 1 tot 1,5 uur. Dus er blijft genoeg tijd over voor de andere hoogtepunten zoals de oude stadsmuren of de rijschool. Of je neemt natuurlijk de tijd om ergens op een terrasje nog een lekker glaasje te drinken in de heerlijke Spaanse zon!

 

2 reacties op “De Geur van Jerez

  1. Is je spatiebalk kapot?

  2. Sherry? Waar is Jomanda gebleven? DAAR gaat het om! >=(

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: