Reizen

De Gouden Zon van Cádiz

De beste manier om Cádiz te naderen is via het water. Vanuit de verte zie je de stad dan al liggen. In het noorden ligt de oude stad die omringd wordt door de eeuwenoude vestingmuren en in het zuiden het nieuwe Cádiz dat wordt geflankeerd door wijde stranden gevuld met zongebruinde mensen.De stad wordt omringd door water doordat deze is gebouwd op een schiereiland tussen de Atlantische oceaan enerzijds en een baai (de Bahía de Cádiz) aan de andere zijde.

Als je de stad vanaf de Atlantische oceaan nadert, is het eerste in het oog springende bouwwerk de goudgele koepel van de majestueuze kathedraal. Door de weerkaatsing van het licht van de zon die hier altijd schijnt, lijkt de koepelwel van goud te zijn. In werkelijkheid is deze 18e eeuwse koepel van gele tegels gemaakt. Als je vervolgens aan land verder kijkt, tref je een pleintje voor de kathedraal waaraan vele 17e en 18e eeuwse gebouwen staan waarin nu voornamelijk horeca is gevestigd.

De hele oude stad staat vol met dit soort gebouwen. Hierdoor is er in de stad nauwelijks plek meer over. Vele nauwe straatjes worden afgewisseld metvele pleintjes waar altijd leven is. De stad leeft aan het water en op de pleintjes. Je vraagt je wel eens af hoe de mensen zich verplaatsen, want in de vele kleine straten kom je, op een enkele auto na, niemand tegen.

Schermafbeelding 2018-02-28 om 23.15.22

De Nieuwe Kathedraal
Op de plaats waar eerst een andere kerk stond, werd in meer dan 100 jaar de nieuwe kathedraal gebouwd door 6 verschillende architecten. Daardoor is de bouw onder invloed van twee verschillende stijlen komen te staan; de barok en het neoclassicisme. De hoofdstijl waarin de kerk is neergezet is duidelijk de barok waaraan later in detail klassieke kenmerken aan zijn toegevoegd.

De kerk heeft twee torens en twee koepels. Als je echter voor de kerk staat kan niet allebei de koepels zien, omdat de kerk te groot en het pleintje te klein is. Het is dan ook zeer de moeite waard om even om de kerk heen te lopen richting de zee om de volledige omvang van het bouwwerk te bekijken. Het geheel is in maagdelijk wit uitgevoerd zodat een goede zonnebril vereist is in de volle zon.

206004-Cadiz-Cathedral

Ingetogen Interieur
Als je de kerk binnenkomt, bots je meteen op het enorme koor dat de gehele voorzijde in beslag neemt. Hier is ruimte voor, want de kerk is een van de grootste van Spanje. Het gebouw is dan ook erg hoog, maar dit is helaas niet goed te zien. De Spanjaarden hebben er namelijk voor gekozen op een bepaalde hoogte allemaal netten te spannen. Dit is gedaan over het hele oppervlak van de kerk zodat de sierlijke plafonds door ruitjesmotief bekeken moet worden.

In de kerk zitten talloze kapelletjes voor iedere (plaatselijke) heilige.Het heeft de aanbeveling om op zoek te gaan naar de ruim gedecoreerde relikwieënkapel en de kapel waarin zich een eeuwenoude zilveren draagbaar bevindt (gemaakt door Enrique de Arfe). In het midden van de kathedraal staat een groot altaar. Dit altaar is in barokke stijl en nijgt zelfs richting de rococo door speels gebruik van engeltjes. Onder dit altaar bevindt zich een crypte waarin onder meer de Spaanse componist Manuel de Falla ligt begraven.Deze is een van de hoogtepunten van de kathedraal.

Als algemene indruk van de kerk, zou je kunnen zeggen dat hij groot en donker is. Het heeft een rustig sfeer en is niet overdadig versierd, al zijn er prachtige details. Het houten koor is werkelijk schitterend door de gravures van de heiligen en er is een mooi liedboek aanwezig. Bovendien bevat het maar liefst twee orgels. Het geheel is alleen van een afstandje te bekijken, want dit deel is helaas afgeschermd van het publiek door een hekwerk.

Reisinformatie
De kathedraal is dagelijks ’s ochtends en ’s middags te bezichtigen tegen een betaling van vier euro. Maandag tot en met vrijdag is de kerk tussen 19.30 en 20.30 gratis te bezoeken evenals zondag tussen 11.00 en 13.00. Denk echter niet om vijf voor één nog even gratis binnen te glippen, want om 13.00 wordt de hele kerk leeggeveegd. Je zult dan alsnog moeten betalen als je verder wilt kijken.Tevens bestaat er de mogelijkheid een van beide torens te beklimmen zodat je een mooi overzicht krijgt over Cádiz.

Cádiz is een levendige stad gekenmerkt door water en door pleinen. In de vele kleine barretjes en restaurantjes kan je goed eten. Durf daarbij de hoofdstraten te verlaten, achter iedere bocht ontdek je andere leuke etablissementjes. Cádiz is een rustgevende stad die als eeuwenoude havenstad gastvrij is voor vreemdelingen. Een bezoek aan de kathedraal mag tijdens je verblijf dan zeker niet ontbreken.

3 reacties op “De Gouden Zon van Cádiz

  1. Beste JB, goed stukje, wie weet dat ik ooit die kant nog op ga. Cadiz zal ik dan zeker gaan bezoeken! Geniet van je tijd daar!

  2. Wel erg vaak de spatie tussen woorden ‘vergeten’

  3. jeroendebaaij

    Het valt me nu inderdaad op dat enige spaties zijn verdwenen, toen de tekst vanuit word naar deze blog is gekopieerd. Ik zal even kijken of ik dat nog kan verhelpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: